Příběhový mišmaš
Obrázková všehochuť. FOTO: autorka

Příběhový mišmaš

28. 5. 2021

Mám ráda detektivky. Čtu je, občas na nějakou jdu do kina, sem tam se na ně dívám v televizi.

Když se před časem na některých televizních stanicích objevily kriminálky z amerických měst, tu z Los Angeles, jindy z Miami, onehdy z New Yorku, ale i odjinud, prvních pár dílů jsem sledovala. Pachatelé byli ve velké většině dopadeni, takže jsem nemusela trpět nočními můrami nad nespravedlností. Můj zájem o tato díla však začal opadat, až se dočista vytratil.

Ale jak se v detektivní mluvě praví, pachatel se často vrací na místo činu. U mě to bylo puštění televize jako kulisy při pečení. V televizi zrovna dávali jednu z oněch kriminálek. Při vážení, míchání a dalších pracovních kuchyňských úkonech mi upoutala pozornost nějaká vyslovená myšlenka. Odvrátila jsem oči od těsta a zadívala se na obrazovku. Zapomněla jsem na hlavní postavy, nebo senilním příliš rychlým tempem? Tenhle policajt přece pracoval s jiným týmem, a co tam dělá ten zrzavý? A tamten detektiv přece patří do jiného města! Vysvětlení jsem dostala v popisu obsahu tohoto dílu. Kohosi zřejmě napadlo do jednoho případu zamotat hlavní hrdiny z ostatních seriálů. A tak si tři nezávislí detektivové vypomáhali, protože podezřelý stihnul páchat těžké zločiny v každém ze tří měst, kde měli oni policisté svůj domovský rajón. No, dobře, pro pobavení a zaujetí diváka jsou scénáristé schopni pospojovat kdeco s kdečím.

Kdyby se můj manžel živil ve filmové branži, v propojování příběhů by se určitě stal silnou konkurencí hollywoodským autorům příběhů nejen detektivních. Pravda, přeháním, zveličuji, ale na druhé straně, nikomu tím neškodím.

Protože jsem od narození skřivan a chodím spát se slepicemi, nemám šanci vidět v televizi filmy, které začínají po 22. hodině. Jednoduše řečeno, nevydržím, většinou nedokoukám ani ty, které začínají v osm. A tak se stane, že z některého filmu vidím jen začátek. Následující den, kdysi v nedohledné minulosti, jsem párkrát chtěla, aby mi můj muž příběh dovyprávěl. Když mi tvrdil, že Clint Eastwood naboural auto Michaelu Schumacherovi, nebo že vyrovnávací gól v 90. minutě finálového zápasu o pohár Ligy mistrů vstřelil Mel Gibson, pochopila jsem, že většinu pořadů prospal a obsahy se mu promíchaly. Ještěže nemáme kolem sebe malé děti, kterým bychom vyprávěli pohádky. Nevím, s jakým mišmašem by je můj muž počastoval. Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když si představím, že v jeho podání by Karkulka šla pro tři zlaté vlasy děda Vševěda, na cestě by potkala medvídka Pú, do party by v lese Řáholci přizvali Sněhurku, která by za sebou táhla maxipsa Fíka a všichni by došli do země krále Miroslava, aby osvobodili prince Bajaju ze spárů sedmihlavého draka.

Dnes již nevyzvídám, jak který film skončil. Manžel svoje spící sledování televize neřeší, filmy si nenatáčí, a já si příběhy detektivní, humorné, dramatické i jiné raději čtu. Na knihu je vždy spolehnutí, kde přestanu, ve stejném místě mohu později pokračovat. Se stejnou hlavní postavou i ve stejném prostředí. Pro mišmaš v lidských osudech nemusím chodit daleko. V reálném životě jich kolem sebe máme každý dosytosti.

 

 

Můj příběh
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
I když jsem také milovnicí detektivních zápletek a jiných tajemností, od dětství miluji pohádky. Měla jsem doma snad všechny dosažitelné knihy pohádek, které jsem poctivě četla či vyprávěla svým dcerám a poslední dobou i svým vnoučatům. Nyní se těším, že je budu moci vyprávět i svému malému pravnoučkovi , až jim doroste. Natočili jsme během mých mladých let řadu krásných filmových pohádek - Pyšná princezna, Byl jednou jeden král, atd., atd. Jen v poslední době mám pocit, že už scénáristi asi nikdy žádnou pohádku nedočetli do konce, a tak se jim stále častěji stává, že nejde jen o jednu pohádku, ale je to mišmaš několika pohádek. Navíc tam ani nedodržují pravidla všech pohádek, že má být sice napínavá, ale rozhodně ne hororová a musí dobře a srozumitelně dopadnout. Není to jen můj ojedinělý názor, po shlédnutí těch nových pohádek čtu podobnou kritiku i od dalších diváků. Je divná doba, kultura se mi zdá, je na dně.
Jana Jurečková
Nikdy u televize neusnu. Jsem zabraná do děje a prostě musím vědět, jak to dopadne. Můj muž spí většinou pořád, jen sedne do křesla. Když je pořad u konce tak zavolá - měli bychom jít spát! Děkuji za hezký příběh.
ivana kosťunová
Vždyť při televizi se tak hezky spí
Alena Velková
Hezký příběh ze života...taky se mi stává, že usnu na konci první detektivky a probudím se v průběhu druhé a není mi jasné, kde se tam vzaly ty nové postavy, a když pochopím, co se mi stalo, vyptávám se např. rodičů, ale doma není nikdo, kdo by mi to dovyprávěl, protože to prospali všichni :-)
Dana Puchalská
Ano . Příběh s humorem, těch není nikdy dost. Já znám taky spousty začátků filmů ale konce statečně prospím. A jsem ráda,že nejsem sama.
Jiřina Jindrová
Díky za úsměvný příběh. Těch není nikdy dost.
Zuzana Pivcová
Zasmála jsem se. Připomnělo mi to dávnou příhodu se sestřiným tehdejším partnerem. Ten se začal dívat na detektivku, ale hned usnul, v polovině se napůl probral a zamumlal: Už někoho zavraždili? Ne, spi dál, pravila sestra. Před koncem se probral a řekl: Už ho chytli? Jo, už je konec, řekla Marcela. A byl konec. :-D
Zdenka Soukupová
Julie, to je opravdu ze života. Řekla bych, že to podobně vypadá i v jiných domácnostech.... ☺
Václav Soukup
Mně se teď nejvíc líbí " Dobrodružství Sherloka Holmese ", které sleduji každou sobotu od 10.10 hod na ČT 1. Je to velmi kultivovaný seriál, jehož jednotlivé díly trvají snesitelných 55. min. Herkile Poirot je také fajn, ale je moc dlouhý. Severské detektivky pro přílišnou brutalitu vražd nesnáším !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.