Jak bych chtěl prožít zbytek svého aktivního života
Ilustrační foto: Pixabay

Jak bych chtěl prožít zbytek svého aktivního života

3. 6. 2021

Jednou jsme se opili s mojí kamarádkou, která vykládá taroky, a já ji uprosil, aby mně vyložila, jak dlouho budu žít. Vyšlo mně 77 let, a zatímco ona toho stále lituje, já jsem rád, že mohu pracovat s pevným bodem ve Vesmíru.

V těch sedmi letech, co mně zbývají (ona se ještě nikdy nemýlila!), bych chtěl ze zbytku "svého životního koláče vybírat samé rozinky", což v reálu znamená, že:

- si budu chtít užívat co nejvíce přítomnosti svých rodinných příslušníků a celoživotních přátel,
- se budu mít "hodně rád" a dopřávat si všech dostupných zálib, radostí, dobrého jídla a pití,
- se nebudu přetvařovat a budu si stát za svými celoživotními postoji, bez ohledu na to, jestli se někomu líbí nebo ne,
- se nebudu zabývat věcmi, které nemohu ovlivnit, a nenechám si narušit svou psychickou pohodu hloupostí některých politiků,
- se budu dále vzdělávat četbou děl klasiků, abych šel do hrobu co nejvíce informovaný,
- poznám včas okamžik, kdy už je neslušné žít ještě déle a je lepší hrdě zemřít, není-li možné hrdě žít. (Fridrich Nietzsche).

Jelikož jsem tady vnímán převážně jako kontroverzní typ, chtěl bych zdůraznit, že mluvím pouze za sebe a nikomu nic z toho neradím, ani nedoporučuji! Také si na karty nijak nestěžuji, protože věk 77 let je tak akorát, než přijdou ty opravdu nepříjemné choroby. Ale pokud se ve zdraví dožiji Silvestra roku 2026, možná už takový "hrdina" nebudu!

 

 

 

 

osud smrt stárnutí
Hodnocení:
(5 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Velková
Máte hezké plány a věřím, že je budete uskutečňovat déle, než 7 let :-)
Václav Soukup
To není její případ. Nebere si od nikoho peníze, protože tvrdí, že by v takovém případě přišla o tento dar. Vykládá jen za lahev dobrého vína lidem, které doporučili její přátelé.
Lenka Kočandrlová
Když se někdo příliš upne na podobný výrok,tak se mu může stát,že opravdu ten "předpovězený" rok nepřežije....Já si myslím,že tyhlety kartářky,věštci a podobně jen hádají a jelikož jsou obvykle dobrými pozorovateli lidí,tak dost odhadnou,co komu říct. Většinou jsou to všeobecné kecy,ale mají způsob,jak podat jen náznak a podle reakce osoby pak doplňovat,co se očekává. Viz mentálista např.Já jsem stará nevěřící Tomáška,mně těžko někdo oklame nebo mi našeptá nesmysly.
Jan Zelenka
Václave, tím já se vůbec nezabývám. A kartám nevěřím. K tomu vašemu limitu mi zbývá už jen pár týdnů. Vyznávám filosofii francouzského učence Descarta, který napsal - cogito, ergo sum - myslím, tedy jsem. A tak se snažím existovat. Potěšil jste mne s Merlotem. Právě ho mám ve sklence vedle počítače. Tak na zdraví a alespoň na 90!
Martin Vrba
Pane Soukupe, dělat si plány na 7 let? To i komunisté měli jen pětiletky. Já si životní plány dělám jen každé ráno, když se probudím na tento svět, a to jen, co si udělám k snídani, k obědu a co bude k večeři, tak to se mi zdá už troufalé, tak to si počkám, až když tady budu ještě i v pět. :)
Eva Kopecká
Pane Soukupe, máte sportovní a zároveň rozumný přístup a nadhled. S Vašimi názory na toto období života se i já ztotožňuji. Přála bych všem, kdo si tu své odpracovali, aby prožili ty roky v penzi tak, jak si představují. Jedna věc jsou tedy plány, druhá věc okolnosti. Stane se, že přijde někdy rodinná kletba v podobě nemoci a člověk přehodnotí svůj dosavadní přístup k životu. Tak i velice drsná zkušenost dokáže člověka nakopnout trochu jiným směrem. Jsou nemoci, před kterými by každý zavřel dveře a zatarasil je. To si člověk uvědomí, jak je fajn být na světě, i když nás čeká jen to stárnutí zrádné. Co se dá nádherně zvládnout, když víme, jak...
Václav Soukup
Dneska si otevřu láhev dobrého merlotu a připiju Vám všem na zdraví za Vaše krásné komentáře. Kdo ví, co bude za 7 let, události " letí " rychleji než kdysi. Nechat si vykládat z karet délku života byla " blbost , házím to za hlavu " a ještě jednou díky !
Soňa Prachfeldová
Pane Soukupe, zřejmě už se držíte svých předsevzetí a konáte pro vás jen příjemné věci, budete spokojený, vyrovnaným, ničím se neužírajíci, dožijete se ještě více moudrých let.
Jitka Caklová
Teď jsem si přečetla, co píše Irena 08:55, tak to už hezky dlouho přesluhuji. A jelikož jsem si, jak jsem psala v článku, loni přetočila tachometr, tak se ty 103 dožiji.
Jitka Caklová
Pane Soukupe, to jsme na tom úplně stejně, hlavně s tou kontroverzností na tomto portálu :-) :-) :-), ale pouze s tím rozdílem, že mně z jara, před mými šedesátinami, 43 let nakukala kukačka. A to jsem byla střízlivá. Za těch dvanáct let se toho už mnoho událo a když tomu věřím, tak za těch zbývajících 31 se určitě ještě uděje. A co já vím, třeba mi v těch 103 ještě nějaký pátek přikuká :-) :-) :-). Každý jsme strůjcem svého štěstí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.