Pozor na „doktora Googla“, varují lékaři
Ilustrační foto: Ingimage

Pozor na „doktora Googla“, varují lékaři

3. 6. 2021

Přes Česko se po skončení pandemie koronaviru převalí tsunami kardiovaskulárních a metabolických chorob, říkají lékaři. Kromě odložených preventivních vyšetření je na vině rostoucí spotřeba cigaret, alkoholu a nedostatek pohybu.

Jedna z cest, jak problém řešit, je podle expertů zesílení preventivních prohlídek a zvýšení spolupráce pacientů s lékařem (adherence). Komplikují ji však neověřené informace z konspiračních webů, odkud pacienti často čerpají mylné informace. O tématu lékaři debatovali na kongresu České kardiologické společnosti.

„Na nemoci srdce a cév ročně v Česku zemře 50 000 lidí. Musíme se co nejrychleji vrátit do normálního stavu a začít se chronickými nemocemi zabývat,“ říká prof. MUDr. Richard Češka, předseda České internistické společnosti. Kromě včasného odhalení srdečních problémů a nasazení moderních, účinných a bezpečných léků je podle lékařů zásadní také ochota pacienta se léčit.

Jednou z možností je vzdělávání obyvatel o tom, proč, co a jak odborníci léčí. „Je to podobný princip jako u finanční gramotnosti. Setkávám se s tím, že pacienti, kteří nemají o léčbě dostatek informací a představu, jsou náchylnější k důvěře v konspirační teorie a fake news,“ vysvětluje doc. MUDr. Branislav Vohnout, PhD., předseda Slovenské asociace aterosklerózy.

Pacienti, kteří vyhledávají informace o své léčbě na nedůvěryhodných webových stránkách, často přestanou užívat léky nebo si sami změní dávkování. Například si lék, který jim lékař předepsal k dennímu užívání, vezmou pouze jednou za týden. „Jen dnes jsem měl v ordinaci tři pacienty, kteří i přes veškeré informace o důležitosti správné léčby raději věří tomu, co říkal soused nebo tzv. doktor Google,“ popisuje doc. Vohnout.

Alternativou neověřených serverů s informacemi mohou být odborné webové stránky, na jejichž obsahu se podílí sami lékaři. Například web www.kapitolyozdravi.cz, na kterém pacienti najdou nástroje, které jim pomohou i v monitoringu naměřených hodnot tlaku a glykémie a v on-line komunikaci s lékařem. Při nesprávném užívání léků na chronické nemoci, jako je třeba vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol, se sice změna obvykle neprojeví hned, do budoucna si ale pacienti zadělávají na velké potíže.

„Osvědčuje se nám fixní kombinace léků, což znamená, že místo toho, aby pacient jedl tři různé léky, stačí mu jedna tableta, která kombinuje všechny potřebné léčivé složky,“ popisuje prof. MUDr. Michal Vrablík, předseda České společnosti pro aterosklerózu. V některých případech pacient ale nezvládne nebo nechce užívat správně žádný lék. Lékaři se proto s nemocnými snaží co nejvíce komunikovat.

O způsobech, jak pacienta k dodržování adherence namotivovat, debatovalo více než 600 lékařů na sympoziu společnosti Teva Pharmaceuticals CR, s.r.o. u příležitosti výročního sjezdu České kardiologické společnosti. Každý z nemocných totiž vyžaduje individuální přístup. Prof. Češka i prof. Vrablík se pacienty snaží především vyslechnout a informovat je o tom, jak je léčba důležitá. Doc. Vohnout se na toho, kdo léčbu nedodržuje, nebojí být přísný a poukazuje na reálná rizika, která pacientovi hrozí. „Ptám se ho, kdo se postará o rodinu, když za pět let dostane infarkt,“ říká doc. Vohnout.

internet zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martin Vrba
Pane Čepelka, ale i sociolog a podnikatel si může (musí) podniknout sondu do světa komedie, aby neztratil kontakt se společností. Jinak mu hrozí, že se jen on sám stane trapnou reklamou (které on sám nesleduje) v žlutém tričku na něco, co nemá obsah.:) :) Tak zkopírovat do YouTube a odentrovat a pokud máte něco i z vašeho jmenovce Miloňe Čepelky, tak se minimálně malinko pousmějete. :)
Oldřich Čepelka
Co to bylo, ta reklama v 08:10? štěstí, že na reklamy nikdy dobrovolně nekoukám. Však mi taky zbyly jen tři programy ČT. - Marii Ováové bych rád připomněl, že covid je podobně zákeřný jako kardiovask. a onkol. nemoci. Covid není běžná viróza. Je to nemoc imunitního systému (podobně jak rakovina). Souhlasím, že se udělalo mnoho chyb. Něco se přehnalo, něco se udělalo opožděně atd a dopadli jsme jako národ blbě. A ano to "S", "s covidem" je moc důležité. Protože to "S" znamená, že koronavirus spustil, zesílil či usnadnil patologickou reakci těla, bez něho by byli lidi nemocní méně a na živu déle. Tak asi.
Marie 00000
No, 50000 na kardiovaskulární nemoci, něco na raka, něco na něco jiného, ale z covidu a 30000 s covidem (to S je velmi důležité) se udělá monstrproces. Lidi mají zanedbané operace, chemoterapie, různá vyšetření. To teprve bude následek covidu. A teď kážou o tom, co by měl člověk dělat, když řada lidí má kvůli nesmyslným opatřením zbytečně poškozené zdraví...
Martin Vrba
V souvislosti s nedostatkem pohybu při korona viru se nám i mnoho seniorů začalo přejídat a nyní, když se situace zlepšuje a co nevidět, bude zase obnoveno cestování, tak mohu vřele doporučit tuto italskou kliniku, kde je úspěch k úpravě hmotnosti zaručen. Metody věhlasného doktora Burchenmayera by si měli osvojit všichni obezitologové: tps://www.youtube.com/watch?v=x-qzDxirkzo A pro ty, kteří se nechtějí léčit, ale jen se dobře najíst, tak i pro ty zde něco mám: Fantozziho bavorské karbanátky https://www.recepty.cz/recept/fantozziho-bavorske-karbanatky-5008
Magda Škodová
Pravidelně navštěvuji několik různých specialistů - po překonání onkologického onemocnění se ozvalo v těle vše, co chemoterapie poškodila. Každý mi něco předepíše, nijak zdravě se necítím a docela mne vyděsilo, když mi v lékárně řekli, že ta směska, kterou užívám, sice není zrovna vražedným koktailem, ale ke zdraví se s ní nikdy nedopracuji. Všichni ti lékaři vědí, které léky beru a ani jeden se nad tím nikdy nepozastavil. Takže věřte lékařům...
Olga Škopánová
Žádný doktor Google stačí přečíst si příbalový leták, někdy je to čtení jak z hororu.
Jana Šenbergerová
Nejvíce přesvědčí pár srdečních záchvatů v krátkém časovém rozpětí. Přesto mi vadí, že pacient dostane léky preventivně, a pak už je na nich závislý do konce života. Některé léky místo posílení zdraví, sníží schopnost těla vyrovnat se s neduhem přirozeně. Chemické léky rozhodně ničím přirozeným nejsou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...