První letošní výlet
Úvodní foto: autorka

První letošní výlet

6. 6. 2021

Na svém prvním letošním výletu jsme chtěli především užít si krásnou jarní přírodu. Vyjeli jsme do Žitenic a odbočili k lesu. Vydali jsme se po Hibschově naučné stezce. Vznikla již v roce 1927. Pojmenována byla po geologovi Josefu Emanuelu Hibschovi, který se nejvíce zasloužil o geologické poznání Českého středohoří.

Poprvé jsme spolu byli ve skutečném lese. Nešli jsme ale daleko, ani jednomu to příliš nechodilo. I tak to byla krása. Poblíž cesty nás zaujala pískovcová skalka s uměle vyhloubenou jeskyňkou.

Když jsme se potěšili lesní atmosférou a nadýchali se svěžího vzduchu, jeli jsme do Skalice, která je součástí Žitenic. Leží na jižním úpatí Dlouhého vrchu. Na jejím konci jsme vystoupili a vyfotili si krásné okolí. Paní, táhnoucí kárku, jsme pozdravili, a ještě jsme jí zamávali z auta.

Při zpáteční cestě jsme vystoupili v Žitenicích u kostela. Obec má dlouhou historii. Tvrz zde stála již ve 2. polovině 15. století. Po roce 1611 byla přestavěna na dvoukřídlý renesanční zámek; později byl upraven v barokním stylu. V sousedství zámku stojí původně románský kostel sv. Petra a Pavla. Na chvíli jsme poseděli na lavičce. Poslední fotka je skutečná momentka – nevnímala jsem, kam Jenda odešel a proč rychle běží zpátky.

Potěší nás, když se vydáte na krátký výlet s námi.

 

Zdroj: informační panely

Foto: Věra Ježková a Jan Zelenka

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Hezký výlet a zvlášť ve dvou. Díky.
Jitka Hašková
Krásný výlet, prošla jsem se virtuálně s vámi. Díky.
Vladislava Dejmková
Svěží příroda je krásná snad skoro všude. A když ji vnímají dva spolu, je to paráda.
Jana Šenbergerová
Trčím doma s ATB a jsem vděčná za každý virtuální výlet, na který nás pozvou íčkaři. Při pohledu na vaše fotky jsem měla chuť nadechnout se lesního vzduchu. Díky.
František Matoušek
Hezký výlet, hezké fotky. Dík za procházku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.