Příběh starého šicího stroje
Starý šicí stroj z muzea v Jindřichově Hradci. FOTO: Vladislava Dejmková

Příběh starého šicího stroje

7. 6. 2021

Nosím ráda letní šaty, ale letos k tomu ještě moc příležitostí nebylo. Teprve před několika dny jsem se odhodlala uložit k letnímu spánku svou lehkou zimní bundu, kterou jsem až donedávna používala.

Ale nejdřív jsem se odhodlala vyměnit zip, který mě na bundě celou zimu zlobil. Už jsem ho měla několik měsíců koupený, ale zatím se mi do toho nechtělo.

Vypárání starého a nastehování nového zipu jsem zvládla v pohodě. Pak jsem si přinesla svůj starý šicí stroj a navedla správnou barvu nití. Netuším, jak je to teď u nových šicích strojů, možná jsou mnohem dokonalejší, ale já si musím seřídit před každým šitím napětí obou nití i tlak ručně. A vyzkoušet na kousku látky, aby to bylo dokonalé. Při šití vrchního zipu na tom dost záleží. Spodní nit se mi zdála příliš napjatá, tak jsem vyjmula člunek a pootočila na něm minišroubečkem. A vtom se to stalo. Minišroubek vyskočil, klepl o stůl a zmizel. Moje mysl vyhlásila stav vysokého nebezpečí. Prohledala jsem celý stůl, postupně vyklepala všechny věci na stole a ze stolu je odstranila. Součástka nikde a bez ní se šít prostě nedá. Klesla jsem na kolena. S brýlemi na nose jsem prohledávala podlahu pod stolem a v okolí. Zase nic.

Rezignovaně jsem uklidila šicí stroj i rozpracovanou bundu. Udělala jsem si kávu a přemýšlela, co dál. V rozrušení prvního okamžiku mě napadlo odvézt šicí stroj do sběrného dvora a na domácí šití definitivně zapomenout. Tuhle variantu jsem však nevstřebala. Pak jsem si vzpomněla na starého opraváře šicích strojů, kterému jsem občas nechávala svůj domácí poklad vyčistit, promazat a seřídit. Telefon nebral, kdoví, zda ještě funguje. Pro jistotu jsem zavolala i do speciální prodejny, kde kromě všeho na šití prodávají i součástky do šicích strojů. Dobře a fundovaně jsem si popovídala o svém malém domácím neštěstí, ale byla jsem ujištěna, že součástky pro tak staré šicí stroje určitě nevedou. Jedině si mohu přinést svůj starý člunek a vyzkoušet, zda se nenajde nějaký vhodný z těch nových. Nic moc, ale aspoň malá naděje.

Dopíjela jsem kávu a vybavila jsem si, jak jsem si tento tehdy moderní šicí elektrický stroj koupila. Pamatuji si docela přesně, že to bylo v září v roce 1977. Utratila jsem za něj svou první výplatu. Toužila jsem po něm dlouho, protože až do té doby jsem šila jen na prastarém maminčině šlapacím stroji, na kterém se skvěl nápis Bobina. Šít jsem se naučila docela brzy, nejspíš v době, kdy jsem měla sílu sešlápnout tu velkou kovovou plochu, jejímž pohybem se šicí stroj poháněl. Ostatně tehdy to byla docela nutnost, pokud se člověk chtěl trochu slušně oblékat. Na stroji jsme se tehdy střídaly já se sestrou a s maminkou. Sestra byla vyučená švadlena, leccos jsem od ní pochytila. A zbytek se naučila metodou pokus omyl. Našimi mistrnými kousky byla spousta šatů do tanečních, ale tehdy se šila i řada úplně obyčejných věcí jako je třeba povlečení.

Šicí stroj, který jsem v mládí zakoupila, mě věrně a spolehlivě provázel po celý život. V minulém století jsem na něm ušila všechny záclony a závěsy do bytu, ale i roztomilé košilky pro očekávaná miminka. Řady dětských zimních bund a oteplovaček pro své syny, kostýmy na karnevaly, nespočet halenek, šatů, sukní a kalhot. Teď už ho používám hlavně k úpravám oděvů pro celou širokou rodinu. V první fázi epidemie byl také dobře využitý pro šití roušek. A stále je potřeba zkrátit nějaké kalhoty či rukávy, vyměnit zipy či opravit rozpárané švy. Uměla bych existovat bez šicího stroje? Nebo stojí za to si koupit nový a učit se, jak ho ovládat? Nebo radši zabrousit do bazaru?

Spousta věcí se mi honila hlavou. Naštěstí se nakonec vynořil ještě jeden nápad. Pečlivě jsem zametla celou podlahu v místnosti, kde jsem minišroubek ztratila. Objevila jsem ho po pečlivém prozkoumání hromádky smetí. To bylo radosti! Zip je už všitý, bunda uložená. A poučení pro příště? Střežit tuhle malou, ale veledůležitou součástku jako oko v hlavě!

 

 

hobby Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Moc milý a hezký článek. A já za něj děkuju.
František Matoušek
Hezký příběh. Čekal jsem jak bude ztráta šroubečku vyřešena a zda bude nalezen. Vše dobře dopadlo.
ivana kosťunová
Neopouštěj staré věci pro nové... koupila jsem si nový šicí stroj, a zjistila jsem, že nejen že není kvalitnější, než ten starý, ale ten člunek je tam pořád a stejný :))
Vladislava Dejmková
Pane Martine Vrbo, krásně jste to napsal. Moc se mi to líbí. Tímto způsobem někdy ukecávám houby v lese, teda ty co nevidím a chtěla bych vidět. Ale jinak jsem spíš pragmatik a přemýšlím, jak to udělat, aby mi příště zase někam nezapadl. Asi budu manipulovat se člunkem nad nějakou bílou mísou, abych případnému zmizení zabránila.
Martin Vrba
Prozradím Vám jedno velké tajemství. Všechny předměty mají také svůj svět a podobají se lidem. Velcí a slavní lidé se o svou slávu a propagaci nemusí obávat, jsou stále na očích, stejně je to i s velkými předměty. U toho šicího stroje nikdo nepřehlédne to nablýskané kolo na boku jeho těla. Co má ale dělat ten malý šroubeček, který je někde uvnitř, svoji práci musí také odvést, ale nikdo o něm neví. A tak jeho čas nastane, když někam zapadne. V tu chvíli je hned vidět jeho důležitost a pak je to stejné jako u lidí, takové poznáte, když jdete něco vyřizovat na nějaký velký úřad, občas tam také potkáte „lidský malý šroubek“, který vám dá poznat svou důležitost, aby bylo vidět, že to bez něj nejde. Tam mu musíte trošku zalichotit, ocenit jeho mravenčí a nedoceněnou práci a on vám pak to potvrzení a razítko dá. A u toho malého šroubečku můžete postupovat, jak by se vám chtělo jednat i s tím úředníkem, ale tam to nejde. Vy musíte udělat něco zdánlivě nelogického. Nahlas říct: Hele, ty pitomej šroubečku, já tě vůbec nepotřebuji a začít dělat jinou práci a v tu chvíli nesnese to pomyšlení, že je ignorován a najednou se objeví tam, kde by vás nenapadlo ho hledat. Například: Když se večer zujete ze svých pantoflí v koupelně, tak ho buď uslyšíte, jak malinko cinkne v koupelně, když odpadne z vašeho chodidla na dlaždičky, nebo dá o sobě vědět, když na něj pak šlápnete citlivější částí chodidla. V takovém případě je vhodné k němu prohodit pár lichotivých slov – nějak zhodnotit jeho práci a že by to bez něj nešlo – těch pár keců vás nezabije a jemu to udělá radost - no tak nějak podobně, jak to děláme u těch lidí. :)
Marie Faldynová
Vlaďko, máte můj obdiv! Už jen výměna zipu je náročná práce a pak vaše vytrvalost při řešení problému! Mám 50 let starou kufříkovou Ladu, na které jsem na 3 děti také ušila leccos. Zatím se vždy našel opravář, když to bylo třeba. Kolik toho ještě ušiju netuším, v poslední době šiju ze zbytků nákupní tašky a chňapky. Roušky jsem šila pro rodinu i pro kamarádky.
Anna Potůčková
Mám šicí stroj Visnja, a šiji na něm hlavně záclony, závěsy, nebo opravuji rozpárané švy či zkracování kalhot apod. Na toto mi stačí a snad ještě poslouží po dobu, co budu moci na něm pracovat.
Jana Hošková
A můj stroj, na kterém jsem se naučila asi v 17ti tajně šít, byla stará šlapací Minerva - po mém dědečkovi, krejčím...ušila jsem si na něm své první kalhoty do zvonu, co se tenkrát nosily...Minerva sloužila věrně a spolehlivě strašnou spoustu let (kdybych to spočítala) ještě donedávna. Teď už dlouho šiju na elektrickém a nejvíc mne může rozčílit, když namotám nitě a pak mi spadne kamsi do útrob člunek :-))
Soňa Prachfeldová
Milý příběh o starém šicím stroji a důležité součástce. Šikovné švadlenka mají můj velký obdiv. Je to kus kreativity a umění. Moje maminka k těm výborným švadlenkám také patřila.
Olga Škopánová
Mohu potvrdit, že staré šicí stroje mají mnohem lepší vlastnosti a výkon, než ty nové.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...