Tulipány. Jak se o ně postarat, aby příští rok zase krásně zdobily vaši zahradu
FOTO: Miloslava Richterová

Tulipány. Jak se o ně postarat, aby příští rok zase krásně zdobily vaši zahradu

8. 6. 2021

Ještě voní šeřík, ale tulipány už se loučí. Vydržely nás těšit svou krásou plné tři měsíce. Každý rok to tak mají.

Začnou v březnu, to je často zasype sníh nebo potrápí noční mrazíky, ale přečkají to a pak pokračují v pořadí podle barev, jako by měly mezi sebou dohodu. Ve skutečnosti záleží na odrůdě, zda je raná, střední či pozdní.

U nás začínají malé skalkové červené, při nich už kvetou tmavě fialové. Po nich následují červené, červené s bílými proužky a žluté žíhané. Z těch byly často poháry plné vody. Dále bílé třepenité s proužkem červeným, pak růžové. Pozdní jsou žluté, ty kvetou spolu s vytrvalými bílými docela pěkně ještě začátkem června. S nástupem letního tepla tulipánová štafeta končí. Už teď pomalu předává svou zdobící úlohu pivoňkám, kosatcům, kopretinám a dalším červnovým kráskám.

Po odkvětu se tulipánům odstraňují zbytky suchých květů se semeníky, aby se rostlina zbytečně nevyčerpávala. Stonek se ponechá, až zežloutne, rostlina zatáhne. Na konci června se cibule vyndávají ze země.

Odložíme je do bedničky, uklidíme na stinné místo a na konci léta nebo v září tulipány vracíme zpět na záhon. Ty, které jsme přesazovali loni, vyndat nemusíme, vyndáváme je asi po třech letech a měníme stanoviště.

 

květiny zahrada
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miloslava Richterová
Změnu barvy květů u tulipánů jsem zatím nezaznamenala, možná jsou dlouho na stanovišti.. Ale barvu změnila pnoucí růže, původně červená, později světlá - hodně růžová, loni opět červená.
Jitka Caklová
Dobře napsáno - líbí. Tulipány vyrývám také po třech, někdy až pěti letech, pro snadnější zapamatování, když jdou děti ze školy na prázdniny vyrývám a sázím, když jdou po prázdninách do školy. Dobře jim dělá propustná hlína a dostatek kompostu. Sázím tak hluboko, aby nad cibulí bylo zeminy na dvě výšky cibule, pak kvetou jako o závod.
Jana Šenbergerová
Krásně jste vzdala hold těmto půvabně vznešeným květinám.
Lenka Kočandrlová
Já mám taky dost tulipánových listů,které nikdy nekvetou....Jen ty vysoké žluté,ty mi dokvetly takřka včera.Nevyndávám je nikdy,tak je to všechno možná tím....
Daniela Řeřichová
Díky za článek a krásné fotografie. Cibulovinám se u nás moc nedaří, asi si na nich pochutnávají hryzci. Přivezli jsme si i z Holandska a ani jedna nevzešla.
Vladislava Dejmková
Mám na zahradě také spoustu tulipánů a těším se z nich. Ale mám problém, původní červené se vždy další rok změní na červeno-žluté a postupně zežloutnou úplně. Jak tomu předejít? Je to druhem tulipánů nebo tím, že základní barva tulipánů je žlutá? Tmavě fialové až černé se takto nechovají.
Miloslava Richterová
Promiňte, nehodnotím sama sebe. Manžel četl, líbilo se mu a hodnotil, jenže mým jménem... :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...