Zemřela herečka Libuše Šafránková
Libuše Šafránková ve filmu J. Menzela Donšajni. FOTO: Poskytnuto produkcí filmu v roce 2013

Zemřela herečka Libuše Šafránková

9. 6. 2021

Jedna z nejpopulárnějších českých hereček Libuše Šafránková se před několika lety stáhla z veřejného života poté, co u ní lékaři diagnostikovali zhoubný nádor na plicích. Zemřela dva dny po svých 68. narozeninách. Smutnou zprávu potvrdil stanici Prima News její syn Josef Abrhám.

Náklonnost publika i režisérů si Libuše Šafránková získala nejen sympatickým a stále mladistvým vzhledem, ale i komediálním talentem, který prokázala mimo jiné po boku svého manžela Josefa Abrháma například ve filmu Vrchní, prchni či televizní Svatební cestě do Jiljí. A právě televize a film proslavily Šafránkovou nejvíce.

"Tváře umouněné od popela, ale kominík to není. Klobouk s peřím, luk a kamizola, ale myslivec to není. Šaty s vlečkou, stříbrem vyšívané, ale princezna to není, jasný pane," dávala v roce 1973 Šafránková hádanku princi (Pavlu Trávníčkovi) ve filmu Tři oříšky pro Popelku. Tento její pohádkový debut, natočený v německé koprodukci, patří od té doby každý rok v Čechách i v Německu k Vánocům stejně jako stromeček. Oblíbené jsou dodnes i další pohádky s Šafránkovou, například Princ a večernice, Třetí princ, Sůl nad zlato či Malá mořská víla, v níž si zahrála se svou o pět let mladší sestrou Miroslavou.

Populárníbyly i její komedie z té doby, mimo jiné Jak utopit doktora Mráčka, Můj brácha má prima bráchu, Vesničko má středisková či Silvestr svobodného pána, v němž diváky bavila spolu s Josefem Abrhámem, stejně jako například v roce 1996 v televizním filmu Play Strindberg.

Libuše Šafránkové se narodila 7. června 1953 v Brně a dětství strávila ve Šlapanicích u Brna. Lásku k divadlu u ní zřejmě zažehl otec, který připravoval čas od času v místní sokolovně ochotnická představení. Po matce, která učila na oděvní průmyslovce, zdědila zálibu v navrhování šatů. Šafránková vystudovala brněnskou konzervatoř a pak se vydala do Prahy, kde začínala v Divadle Za branou. V roce 1971 také debutovala ve filmu - jako Barunka v dvoudílném televizním filmu Babička s Jarmilou Kurandovou v hlavní roli.

V roce 1972, když Divadlo Za branou z politických důvodů režim zakázal, přešla Šafránková do Činoherního klubu, kde působila 20 let. Tam se také potkala se svým budoucím manželem, o 13 let starším hercem Josefem Abrhámem. Vzali se v roce 1976 a rok nato se jim narodil syn Josef, dnes režisér, scénárista a producent.

V 90. letech vytvořila několik charakterních rolí ve filmech, například v snímcích tandemu Jana a Zdeňka Svěrákových Obecná škola či Kolja, za něhož dostala Českého lva za výkon v hlavní ženské roli. Herecký koncert spolu s Ondřejem Vetchým rozehrála v generačním příběhu z minulého režimu Báječná léta pod psa a laskavou maminku ztvárnila i v koprodukčním dramatu Všichni moji blízcí, jenž je poctou siru Nicholasi Wintonovi, zachránci stovek židovských dětí.

Babička dvou malých vnuků Šafránková účinkovala i v několika seriálech, například Četnické humoresky, Nemocnice na kraji města - nové osudy, Náves či Gympl s (r)učením omezeným. I v posledních letech se objevuje v pohádkách, například jako královna v Kouzlu králů nebo jako hippie čarodějka ve filmu Micimutr.

 

Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 33 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Doušová
Libuško , ať je Ti tam nahoře už dobře a nemáš žádné bolesti. Moc na Tebe vzpomínáme a nikdy nezapomeneme. Čest tvojí památce......
Eva Braunová
Když Libuška Šafránková žila,tak jsem si ji zařadila mezi oblíbené herečky,ale teď,když neni tak vzniklo prázdno a velké smutno.Ani jsem nevěděla,že je nemocná a o to je její smrt pro mě překvapivá.
Zdenka Soukupová
Žádná další Popelka nemůže překonat tu Libušinu. Čest její památce.
Eva Buchtelová
Rodině upřímnou soustrast,my,kteří jsme ji měli rádi a obdivovali,nezapomeneme.
Hana Řezáčová
Bude nám scházet a nejvíc bude scházet rodině ... Odešla moc brzy.
Soňa Prachfeldová
Tuto nádhernou herečku miloval snad každý, předcasná smrt bohužel.
Eva Kopecká
Patří mezi ty, na které se nezapomene. Každému, kdo tu smutnou zprávu dnes slyšel, se na chvíli zastavil svět. Byla naše. Její role oslovily každého. Už budeme jen u televize vzpomínat. Na odchod takového člověka se nelze připravit. Děkujeme.
Danka Rotyková
Měli jsme velké štéstí, že tu byla paní Libuška i pro nás, diváky. Její hraní, to byla nádhera. Za to všechno jsme jí nestačili dost poděkovat, odešla moc rychle. Je to opravdu moc smutný den, i když se říká, že Pán Bůh si k sobě bere ty nejmilejší. Ale proč vlastně?
Marie Ženatová
Smutná zpráva o Libušce Šafránkové mne velmi zabolela. I já jsem ji moc obdivovala* a filmy s ní měla moc ráda.
Martina Růžičková
Moc smutná zpráva...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...