Jede, jede mašinka, kouří se jí z komínka...
Foto: autorka

Jede, jede mašinka, kouří se jí z komínka...

14. 6. 2021

Co člověk nezažije na vlastní kůži, neuvěří. V sobotu jsme se vydali do železničního muzea v Lužné u Rakovníka. Plakátek sliboval nečekané zážitky a… nelhal.

Zaplatili jsme vstupné a vyrazili vstříc zážitkům. Fotka na lavičce umístěné na nápravě vozu byla prvním favoritem. Došli jsme k budově s expozicí přístrojů, které před dávnými lety pomáhaly s řízením železniční dopravy – dálnopis, řídící pulty a tak dále. Příjemnou podívanou byly dva funkční modely železnice. Před budovou byla cedule, že prohlídka je možná v počtu maximálně 5 ti lidí, samozřejmě se zakrytými ústy. Tak jsme si spořádaně počkali, nikam nepospícháme.  A najednou došlo k mému „vystřízlivění“. Do budovy byla vpuštěna skupina čítající asi 15 osob v čele se dvěma ministry. Ministři měli zakrytá ústa, o jejich doprovodu se to říct nedalo. Ruce v kapsách a světe, bav nás.  V tu ránu jsem měla zatmění a s jakým českým slovem jsem budovu opustila, tady psát nebudu, to se pro písemný projev nehodí.

Roman mě uklidnil, a jak bývá jeho zvykem, i rozesmál. Zastavil se u stánku ČNB, prohodil pár slov s děvčaty a už si odnášel peníze. Bohužel jen čokoládové a atrapy bankovek. Nic si za ně nekoupíme, ale pohled to je příjemně dráždivý. Zvládli jsme kvíz ohledně ochranných prvků na bankovkách a přesunuli se k točně, na které postupně defilovaly jednotlivé lokomotivy. To celé doprovázela hudba, z let, kdy tyto lokomotivy byly vyrobeny v plném nasazení. A to byla nádhera.  Sluníčko začalo pěkně pálit, a tak jsme přivítali stín a pohoštění jídelního vozu, z doby socialismu, s cenami z kapitalismu.

Přišel čas odjezdu soupravy historických vagonů tažených parní lokomotivou. Doběhli jsme na nádraží na poslední chvíli a jen jsme dosedli, vláček se dal do pohybu. U otevřených oken, za zvuku parní píšťaly, poletujícího popílku jsme se vrátili do dětství a mávali přihlížejícím fotografům a obyvatelům okolních městeček. A že jich bylo. Na polních cestách, v lesích při trati fotografové stáli na štafličkách a lovili ty nejlepší záběry.  Jízdu jsme si vychutnali, protože mašinka jela maximálně 30-40km v hodině. Dvě hodinky jízdy uplynuly jak voda a byli jsme zpět na nádraží, odkud jsme vyjeli, a cestou domů jsme si řekli, že se sem ještě někdy vrátíme.

Vřele doporučuji všem návštěvu tohoto muzea. Pro malé děti je v areálu muzea možnost vyžití, a to malá úzkokolejka.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
A my v Bezdružicích marně hledali avízované železniční muzeum. Byl to jeden starý vagón na nádraží s fotkami. Ale tůra v krásné přírodě nás potěšila.
Jaroslav Kolín
My jsme tam v sobotu vyrazili i s dětmi a bylo to pěkné. Ten stánek ČNB tam nebyl náhodou, ale v souvislosti s vydáním pamětní 500Kč mince s lokomotivou Albatros (to je ta modrá na obrázku). Manželka dříve v ČNB pracovala, takže si poklábosila s bývalými kolegy. Protože jsme v Lužné byli i loni, pečlivě jsme se vyhnuli jídelnímu vozu a na závěr jsme se rozšoupli v restauraci Lebeda poblíž parkoviště.
Dana Puchalská
Helenko, děkuju za pěkný článek. Vrátila jsem se do dětství. To jsem často jezdila vlakem taženým parní lokomotivou.
ivana kosťunová
Hezké retro - fotky těch ministrů :))
Soňa Prachfeldová
To byl hezký výlet, vás dva pohodáře nemohou ti nadlidé přece rozhodit. Prima i fotky.
Naděžda Špásová
Zážitková jízda, to muselo být moc pěkný. My jsme si v neděli vyrazili do Levandulové zahrady a Libochovic na zámek, tedy jen venku. Fotky máš moc hezký.
Jana Šenbergerová
Pěkné! To bývaly časy, když jsem koukala z okýnka a vítr čechral vlasy. A při nočních návratech z výletu létaly kolem nejen chomáče kouře, ale také hvězdičky jisker. V rámci srazu íčka jsme navštívili Muzeum ozubnicové dráhy. Také to byl zážitek, včetně jízdy z Kořenova do Desné a zpět.
Věra Ježková
Mašinky a vlaky mám ráda od dětství. O muzeu vím, bohužel jsem tam nikdy nebyla. Pouze ve Střešovické vozovně. Díky za prohlídku.
Alena Vávrová
Moc prima výlet, dám tip do rodiny, děkuji.
Daniela Řeřichová
Pěkné fotky, pěkný tip na výlet, díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.