Kecky, tenisky, sneakersy. Každá generace jim říká jinak, ale jsou věčné
Tenisky se dnes nosí i k šatům. Ilustrační foto: Pixabay

Kecky, tenisky, sneakersy. Každá generace jim říká jinak, ale jsou věčné

23. 6. 2021

Říká se jim kecky, tenisky, plátěnky, v poslední letech je slyšet i název sneakersy. Názvy vyjadřují v podstatě podobný typ obuvi. Sportovní boty, které se však nyní nosí všude, dokonce i k šatům a sukním. Kde se vlastně vzaly?

Lidé, kteří jsou nyní v seniorském věku, jim v mládí říkali kecky nebo trempky. Pro mnohé to byla vysněná obuv, symbolizující svobodu, touhu po přírodě  a vlastní styl. Pryč s pevnými ošoupanými koženými botami, každý chtěl kecky. A vlastně se nic nezměnilo. Sportovní obuv má nyní prakticky každý, rozdíl je jen v tom, že dříve ji nosili především mladí lidé, nyní si ji kupují všechny věkové kategorie.

A také v tom, že slovo kecky bylo postupně nahrazeno jinými výrazy.

Ale podstata je úplně stejná – toužíme po pohodlné obuvi, ve které se dobře chodí. Všichni je znají, mají, ale málokdo ví něco o tom, kde se vzaly.

Za fenoménem stojí chemik Charles Goodyear, jehož jméno je více spojeno s vynálezem metody, která umožnila výrobu pneumatik. No a pak už byl jen krok k tomu, aby se začalo vymýšlet, kde všude by se materiál dal využít. V roce 1916 začali výrobci pneumatik dělat mimo jiné i gumové podrážky a firma Uniroyal vytvořil značku Keds. Ve Spojených státech se tento druh obuvi začal nazývat sneaker, což v angličtině znamená něco jako plížit se. Protože novinkou bylo, že tato bota s gumovou podrážkou umožňovala do té doby nevídanou tichou chůzi. Člověk jako by se tiše připlížil, což dříve nebylo časté, protože boty na pevných podrážkách klapaly.

A tak se Američané zamilovali do bot ušitých z plátna a s gumovou podrážkou, ve kterých se chodilo nezvykle tichounce.

Pak už jen stačilo, aby podobné boty začali dělat další výrobci. Jak už to u módy bývá, stačí něco pozměnit, něco doplnit a vznikne nová značka. Ze Spojených států se takové boty rozšířily do světa, hodně za to mohly tehdejší ikony, například Audrey Hebpurnová, prezident Kennedy nebo Humprey Bogard. Kdo byl úspěšný a známý, nosil značku Keds. Dostaly se i do tehdejšího Československa a v poválečné době byly poměrně dostupnou a žádanou obuví. A z anglického označení Keds si Češi udělali slovo kecky. S tím, jak bylo populární trávit čas v přírodě, se postupně stal častější výraz trampky.

No pak už přišla doba, kdy se výrobě sportovní obuvi začaly věnovat velké firmy a jejich výrobky začaly propagovat takzvané celebrity typu slavní basketbalisté či fotbalisté.

Za socialismu se v Česku velmi běžně používal výraz botasky, protože sportovní obuv vyráběla firma Botas a svého času byly jedinou běžně dostupnou značkou na trhu. Takže Češi nosili botasky a snili o adidaskách.

Nyní jim mladí lidé velmi často říkají sneakersy, což souvisí s celkovým pronikáním angličtiny do českého jazyka. A mnozí si nyní naopak raději kupují botasky, které byly před časem znovu vzkříšeny k životu, a podobné sportovní boty české výroby, než ty zahraniční.

Někteří lidé tento typ obuvi berou jen jako sportovní, jiní se s ním spřátelili tak, že ho nosí do práce, na nákupy, do kaváren. Jsou i takoví, pro které se různé zajímavé druhy tenisek staly sběratelským artiklem a v jejich skříních jsou jich desítky.

Jisté však je, že jde o obuv, která mnohým lidem zjednodušila život. Když je vedro, nohy bolí a natékají, jsou často záchranou, ať už jim říkáme jakkoli.

boty móda
Hodnocení:
(4.9 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martin Doležel
Miluju tenisky a nebojím se přiznat, že je nosím i v zimě. Pokud totiž zvolíte vhodný model, tak není problém, dokážou pěkně zahřát nohu. Taky si ulítáte na limitovaných teniskách, které jen tak někde nekoupíte? Kámoš si nedávnou založit shop, kde nabízí moc stylové kousky - https://www.thepairz.cz/tenisky/
Ondra Vysma
Já jsem si oblíbil jezdit pro boty do Arno. Mám je kousek a mají pěkný výběr
Lenka Kočandrlová
Nikdo zde nezmínil tzv. polokecky,ty jsem nosila nejen na tělocvik,ale i jen tak ven na lítání. Jarmily byly jen na TV do tělocvičny. Plátěnky - tak jsme nazývali nízké hadrové na zavazování jen 4 dírky,měly i jinou barvu než bílou - já měla např. bledě modré a vydržely mi nejen 4 roky na gymplu,ale i dva na nástavbě a pak ještě jsem v nich chodila plavat! Pak již zpuchřely a byly vyhozeny.
Jarmila Komberec Jakubcová
Také ráda nosím tenisky Barefoot. Jsou opravdu super.
Vlasta Ledlová
Nedávno jsem objevila tzv. Barefoot tenisky. Jde o obuv simulující chůzi naboso. Boty jsou maximálně ohebné a pružné do všech stran a noha se v nich může volně pohybovat stejně, jako byste chodili bosky.
Věra Lišková
Po válce jsme žili dost skromně, ale kecky nosili kluci, byly na sport a lítání venku. Tenisky byly nižší, pod kotníky, také to byla sportovní obuv, módou pro mladé se staly až v pozdějších letech.
Dana Hošková
Paní, Rokytková, potvrzuji, že Vámi zmíněná značka nemá chybu.
Dana Puchalská
Já patřím k těm, kteří kecky rádi obouvají. Ale jen ke kalhotám.
Irena Mertová
Pan Vrba 10:56 to popsal dokonale :-). Také jsem nosila kanady nebo botasky, a ne žádné "trampky" - ten výraz slyším poprvé. Pravda je, že jsme nosily ve městě vysoké až vysokánské podpatky, bylo to hezké, a proto mnoho z nás nyní má haluxy na nohou. Jsem ráda, že dcera nosí většinou sportovní boty i sandály zdravotní, nosím je také. Je teď zdravější móda. Skechers neznám, mrknu na ně...
Martin Vrba
To zní přímo prodejně: JSTE UŽ SKLEROTIK A NEMŮŽETE SI VZPOMENOUT, ZA JAKÝM ÚČELEM JSTE RÁNO VYŠLI DO ULIC? TAK SI ZAPIŠTE ZA UŠI, ŽE URČITĚ PRO OBUV S PAMĚŤOVOU PĚNOU UVNITŘ OD FIRMY SKECHERS!“ Ⓡ M.Vrba

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...