Bez pravopisu to nejde!
FOTO: Pixabay

Bez pravopisu to nejde!

23. 6. 2021

V poslední době se objevily dvě vážné připomínky k úrovni mého pravopisu. Chtěl bych za ně poděkovat paní M.H. a panu L.F. s tím, že mají pravdu v tom, že pokud někdo usiluje o veřejný písemný projev, musí pravopis dokonale ovládat.

Můj otec byl zahraniční průvodce Čedoku, děda prošel s legiemi až do Vladivostoku a ruský pradědeček byl carským režimem poslán s ostatními kozáky až do dalekého Baškirstánu. Nemohl jsem proto skončit někde v kanceláři, protože láska k cestování byla silnější než představy mé manželky o poklidném životě. S pravopisem jsem se tedy příliš nepotkával, přesto jsem chyby nedělal. To až teď po té 70-ce neuhlídám ani tu kozu, natož pak nějaká písmenka.

Píšu zcela spontálně, mám to za 20 - 30 min hotové, 2x zkontroluji a už mačkám tlačítko zveřejnit. Představa, že bych měl na stole Pravidla českého pravopisu a hrabal se v nich, je nereálná. Jsem tu od října minulého roku a napsal jsem něco málo přes 30 příspěvků. Některé se povedly, některé ne a já jsem hlavně rád, že se mně podařilo pár čtenářů alespoň trochu pobavit.

Tento článek v "Íčku" je tedy můj poslední, ale zcela odcházet se mně od Vás nechce. "Uklidím" se Chat - Sport, kde mně sportovci nějaký ten překlep jistě odpustí, protože vědí, že hlavní je se zúčastnit! 

Kéž by byl pravopis jediným problémem mého starého mozku! Vyjdu třeba z obýváku na předsíň s jasným posláním, ale hned za dveřmi zapomenu, pro co jsem to vlastně šel - viz můj článek "Fenomenální paměť".

Ještě horší je to s mým sexuálním (ne)životem! Při vzrušení mně ten "starej trouba" pošle všechnu krev přímo do nohou, protože zapomněl, kde je to správné krevní řečiště!  Ztvrdnou mně tedy obě dvě lýtka a já nechtěně zastavím provoz na křižovatce.

No, stáří je "prevít", který nám postupně krade vše hezké, ale musíme to brát s humorem!

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Václav Soukup
Taková podpora nejde jen tak odmítnout ! Napíšu něco v " Chodské bulačině " , kde žádná pravidla neplatí. Pak si vše během léta ještě rozmyslím. Děkuji Vám !
Zdenka Soukupová
Václave, i já se řadím k ostatním. Nenechte se naštvat od nějakého chytrolína. Každý se tu občas překlepne, hlavně u cizích počeštěných slov. Anička (9.55) to napsala moc hezky. Mě se taky povedl překlep. Chtěla jsem napsat " na stará kolena" a vyšlo z toho na "sratá kolena". Hned jsem se snažila to napravit, ale ostatním se to líbilo a tak navrhli založit Klub sratých kolen. Tak jestli chcete, uvítáme vás v klubu. ☺
Jaroslav Kolín
U těch diskusních příspěvků je jiný problém: Autor je píše na chytrém mobilu, který je schopen "dopsat" pěkné nesmysly, ani si to po sobě nepřečte a odpálí je. Z toho důvodu jsem zakázal Firefoxu doplňování rozepsaného slova.
Hana Řezáčová
Jejda, copak nějaká malá chybka či překlep někomu tak moc vadí? Copak píšeme čtvrtletní písemku z JČ? Dobře to napsala např. pí A.P., 9:55, přidávám se ...
Hana Šimková
Pane Václave na mně si někdo dokonce brousil svůj rádoby ostrovtip a dokázal mě vyštvat. Já jsem se ale rozhodla, že se na něj můžu vykašlat a jsem tady dál.
ivana kosťunová
Pane Soukupe, vaše články psané s humorem a vtipem si přečtu vždy s velkou chutí, byla by škoda, abyste se odmlčel. Ale mám pro vás návrh. Existují různé aplikace na nettu, které vám článek automaticky opraví, ještě než jej odešlete do tisku. Stažení bývá zdarma, tak zapátrejte. Já jsem byla vždy pyšná na svůj pravopis, ale od té doby, kdy dcera-učitelka českého jazyka na mne testovala diktáty určené pro žáky střední školy, moje sebevědoí splasklo. Nejlepší známka, kterou jsem obdržela, byla dvojka. :))
Anna Potůčková
Nemyslím si, že by měl mít pravopis větší váhu, než je tu přátelská atmosféra. Život není o tvrdé y či měkkém i, ale o našich činech, naší pomoci, našemu pochopení apod. K čemu mě bude v životě bezchybný pravopis, když budu pro okolí protivná, nepřející, a bůhví co ještě. Takže Václave pište dál, nějaká chybička se vloudí i u těch, co si myslí že jsou 100% dokonalí
Václav Soukup
Děkuji všem za povzbudivá slova ! Také jsem si myslel, že obsah je nejdůležitější. Ale musíte pochopit, že bych se stal " snadným terčem " mých oponentů. Tvořit nějaký příspěvek s pocitem, že si už někdo " brousí tužku s červenou náplní " připraví autora o tu radost, bez které to alespoň v mém případě nejde.
Jaroslav Kolín
Pane Soukupe, jak praví klasik: Nepodléhejte panice. Autorská slepota je nevyléčitelná a známe to snad všichni, i já bych mohl vyprávět.
Libuše Křapová
Václave, občas také něco napíšu - a přesně jako vy. Napíšu, přečtu si, odešlu - a kroutím sama nad sebou hlavou. Tak hlavně klídek a neztrácet humor :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.