Pátým pádem voláme
Ilustrační foto: Pixabay

Pátým pádem voláme

4. 7. 2021

Tak jsme se to učili ve škole. Nemusíme zrovna volat. Prostě oslovujeme. Pro oslovení má čeština 5. pád. S koncovkami. Čeština spisovná. Nikoli čeština hovorová.

Nevím, odkud se to vzalo. Mnozí používají při oslovení pád první, tedy bez koncovek. Ovšem ne důsledně. Nebudu si příklady vymýšlet, použiji naše íčko. Jmenovaným se tímto omlouvám. Každou chvíli čtu: pane Raška, pane Zelenka, pane Vrba, pane Soukup … „Pane“ je v pěkném pátém pádě, za ním následující jméno už v prvním. Prosím, proč? Kdyby místo příjmení bylo užito křestní jméno, řekl by někdo „pane Honza, pane Martin, pane Václav“? Nejspíš jen výjimečně. (S posledně jmenovaným oslovením jsem se zde také setkala.) Tak proč mnohým přijde divné skloňovat příjmení? Vím, že se tak mluví běžně. I já např. někdy oslovím sympatického souseda „pane Čepelák“. Ale nikdy bych to nenapsala.

Dočetla jsem se, že oslovování v 1. pádě je typické ve vězeňském a vojenském prostředí, kde má svůj účel. V běžném hovoru ale působí nadřazeně. Je považováno až za nevhodné. Výjimku tvoří příjmení typu Němec, Vintr apod., u nichž dochází k příliš velkým hláskovým změnám.

Čeština je flektivní jazyk. To znamená, že vyjadřuje gramatické funkce pomocí flexe (ohýbání), tj. skloňování a časování. Skloňování je vedle slovosledu základním prostředkem k vyjadřování syntaktických vztahů mezi větnými členy. To ovšem 5. pád nedělá. Nabízí se otázka (která napadla už mnohé lingvisty), je-li 5. pád vůbec pád. Má ale koncovky, tedy pád je. Zaujalo mě, že polština má „český 5. pád“ v pořadí sedmý. Jako by tím naznačovala, že se mezi ostatní úplně nehodí.

Flektivní jazyky jsou především jazyky slovanské, dále např. litevština a lotyština a samozřejmě latina a řečtina. Jazyky, které nemají flexi, používají pro vyjádření vztahů mezi větnými členy zejména předložky a slovosled. Podobně jako čeština má 5. pád odlišný od prvního např. běloruština a chorvatština.

Milí čtenáři, nijak vás nenabádám k tomu, abyste změnili způsob oslovování, na jaký jste zvyklí. Jen jsem si pro svůj článek zvolila téma ze své oblíbené lingvistiky. 

 

Zdroj: Moje čeština

 

 

 

Český jazyk
Hodnocení:
(5 b. / 34 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Kočandrlová
Hm,tak za mlada na mne volal soused,lampasák, "Lenka,pocem!" a já šla k plotu a neubylo mě. Víc než problém haló,pane Novák/Nováku mi přijde to schválené zapisování ženských příjmení ve tvaru mužském! To je hnus. Takhle se hned poznalo,zda je to ona nebo on,nyní se bude muset používat berliček k objasnění,o koho se jedná. "Nikola Plachta přichází na pódium" : koukám,má sukni,nemá,má zmalovaný ksicht,ano,má boty na podpatku? Má - tak je to asi ONA!
Věra Ježková
Irčo, vypadá to na never ending story. :-)
Marcela Pivcová
Když jsem chodila na základní školu, oslovovali jsme běžně v mužském rodě pane Novák, Bernard... a nikdo se nad tím nepozastavoval. Myslím, že změna v oslovování v současné době je prospěšná, avšak podle mého názoru se v některých případech moc nehodí - viz jména Pivec, Samec, Holec nebo Palec...
Václav Soukup
Zatím ne. Já jich měl k mému prvnímu článku v říjnu 2020 95 ! A bylo to " hodně husté " !
Irena Mertová
Věrko, 79 komentářů - není to již nějaký rekord? :-) :-) :-)
Václav Soukup
"Nikdy jsem nikoho nenapomenula ani půlkou slova." Když jsem v jednom komentáři vzdal hold panu Zelenkovi, ztropila jste zde žárlivou, až hysterickou scénu. Zcela zbytečně !
Věra Ježková
Děkuji opět. Hani, zdá se, že ti není pomoci. Nikdy jsem nikoho nenapomenula ani půlkou slova. Většina z těch, kteří zde píší, to ví a můj článek pochopila. Jindřiško, článek o potrefené huse jsem napsala já. Když měl Radek připomínku k mé fotce. Byl psán s nadsázkou, o nevyžádaných radách.
VANDA Blaškovič
5. pádem se volá i o pomoc...
Alena Švancarová
Pane Martine Vrbo.Moc hezky jste to napsal.Svět se točí dál a to je tak dobře.
Dana Procházková
Jednou mě můj otec vyprávěl, jak jeden úředník u nás z MNV měl napsat plakát na kdy se svolává schůze a nevěděl jaké i napsat ve slově pondělí, tak se schůze svolala na středu. Já mám docela špatnou zkušenost s oslovováním. Svého bývalého kolegu jsem oslovila pane Dušku a se zlou se potázala, řekl mně, že ho mám oslovovat pane Dušek, že není žádný Dušku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.