Na cestě s vlastní postelí
FOTO: Hana Švejnohová

Na cestě s vlastní postelí

12. 7. 2021

Cestování karavanem neboli bydlíkem je životní styl. Ale rozhodně nevyhovuje každému. Zatímco můj muž o něm snil od mládí, já, vyškolená stanováním s rodiči a bratrem na Rendlíčku, jsem tento způsob dovolené dlouho sveřepě odmítala, jakkoli kočování s vlastní postelí, sprchou a ledničkou má dnes nesrovnatelně vyšší úroveň.

Nakonec jsem se však přece jen podvolila, a před léty jsem s manželem podstoupila ve vypůjčeném bydlíku cestu do Toskánska. Byli jsme na rozvod, sotva jsme přejeli hranice. Protipóly našich povah v tak malém prostoru bez možnosti úniku kulminovaly každou chvíli. Stačila jen malinká jiskérka a bouchla sopka. Ale nakonec jsme to dali, i když jsem si dojmy z nejromantičtějšího koutu Itálie musela později napravit výletem s kamarádkou.

Plynul čas a já jsem se snažila podobně jako většina žen najít v letitém manželství nějaký pokud možno příjemný způsob, jak trávit společný čas v důchodu. Nebylo to snadné, protože naše představy se stále dost významně liší. Avšak v jedné zvláště slabé chvíli, kdy můj muž zcela dobrovolně se mnou absolvoval nedělní procházku káranskými hvozdy, nabídla jsem mu, že bych možná teď na stará kolena byla svolná k pořízení vlastního bydlíku… Ale jedním dechem jsem si vymezila jasné podmínky. Naše cesty povedou výhradně za krásami rodné země, navíc podle mého výběru, a hlavně nebudou trvat déle než tři, maximálně čtyři dny.

Můj muž kupodivu souhlasil a vůz objednal, aniž bychom oba tušili, že vzápětí dorazí koronavirus, který zavře hotely, a cestování si budou moci nejvíc užívat právě bydlíkáři…

A tak jsme loni začali objíždět české a moravské turistické skvosty - Pravčickou bránu, Babiččino údolí, Pustevny v Beskydech, Krkonoše… však jsem o tom psala. A vydali jsme se taky po stopách Jana Blažeje Santiniho, v čemž úspěšně pokračujeme i letos. Třeba Plasy nebo Kladruby u Stříbra. Musím přiznat, že právě díky tomuto geniálnímu architektovi jsem se na společné cesty s manželem začala těšit čím dál víc. On vždy vypracuje dokonalý itinerář, spolehlivě mě doveze k cíli (protože právě ta jízda vysoko v sedle mu činí největší potěšení), a zatímco já se kochám památkami nebo si čtu (konečně mám čas!!), on si dá na parkovišti osvěžujícího šlofíka. A když se proloupne ze spaní, má to k ledničce mnohem blíž než doma.

Tak se do rozbouřených vod našeho soužití v karavanu začíná pozvolna vkrádat harmonie a klid. No, občas se ještě taháme o hračky na písku, ovšem díky našim cestám se z nás pomalu stávají až nebezpečně snášenliví a tolerantní senioři. Dokonce i vůči sobě…

Na stáří věru není moc pěkného, ale tu a tam se na stromu života urodí aspoň malý kousek ovoce. A když už se tak stane, je ho třeba neprodleně utrhnout a sníst, dokud je jeho zralá chuť ještě sladká… 

Hezké vztahy v běhu času vám přeje

cestování Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Čípová
Slovo bydlík jsem nikdy neslyšela. Přeji mnoho zdařilých výletů.
Alena Velková
Moc hezký závěr
Dana Puchalská
Paní Hano, děkuju za pěkný článek.
Marie Faldynová
Svůj nový bydlík mi představil bratr letos na jaře, Podle mne to nemá chybu, i když v našem manželství to nehrozí. Muž nerad cestuje jakýmkoliv způsobem a mě vyhovuje objížtět vnoučata se slevou 65plus.
Zdenka Soukupová
Nikdy jsem v bydlíku necestovala (bydlík je hezké slovo, dosud jsem ho neznala), a ráda bych to někdy zkusila. Hanko, přeju vám mnoho šťavnatého ovoce na cestách.
Svatava Páleníková
Pěkné, milé...
Jana Šenbergerová
Nic takového jsem nikdy nezažila, ale že to má něco do sebe, to jsem viděla o víkendu na Mistrovství České republiky Enduro open 2021. Bylo tam mnohem víc karavanů než motocyklů, kterých tam byla opravdu spousta. Přeji vám mnoho hezkých společných cest.
Helena Votíková
Měli jsme obytný přívěs a mohu říct, že to byly moc krásné dovolené. Hlavně když pršelo, byl u nás klid. Naše děti to byl pytel blech a už se neozývalo: pozor, nedotýkej se stanu, kam jdeš, seď. Nechoďte ven, prší nemáme to kde usušit.... a tak dále. :-)
Alena Vávrová
Moc prima, Haničko. Svého času jsem se moc ráda dívala na cestování Aleše Hámy v karavanu po vlastech českých.
ivana kosťunová
A mě nikdo nepozval, i když bych jela moc ráda :))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...