Tip na výlet - Skleněná zahrada (venkovní část)
FOTO: Alena Tollarová

Tip na výlet - Skleněná zahrada (venkovní část)

16. 7. 2021

Co to je, když se řekne skleněná zahrada? Víte - nevíte? Pokud nevíte, vaše fantazie může začít pracovat na plné obrátky. A já se nyní pokusím vaši představivost posadit na koleje, dovést do cíle a tam ji zkonfrontovat se skutečností.

Skleněná zahrada totiž opravdu existuje. Musíte se do ní vypravit do kraje sklářů na novoborsku, konkrétně do vesnice Kunratice u Cvikova. Ačkoliv zrovna v této vsi nikdy historicky sklárna nebyla, v současné době tu najdete kouzelně pohádkový skleněný svět.

Umělecký sklář Jiří Pačinek, známý i z jeho působení ve sklárně Ajeto v nedaleké Lindavě, tu hned vedle kostela na základech bývalé traktorové stanice a konírny, zbudoval sklárnu. Prostor kolem ní využil beze zbytku ve prospěch bezbřehé fantazie.

V kostele Povýšení svatého Kříže vznikla po dohodě a za spolupráce obce a cvikovské farnosti galerie a ten se tak stal opravdovým Křišťálovým chrámem.

Vraťme se však do sklárny. Pokud přijedete v pracovní době, budete mít příležitost pozorovat skláře při práci. Přitom se můžete v klidu občerstvovat, neboť tu máte k dispozici i „občerstvovací stanici“ s hygienickým zázemím. Budete je pravděpodobně potřebovat, garantuji vám, že neodoláte a strávíte tu pěkných pár chvil.

Součástí sklárny je právě ona skleněná zahrada. Venku v přírodě, pod širým nebem, v zimě v létě, ze záhonů s živými keři a květy, v zimě ledovými, vykukují do nich zakomponované fantaskní rostliny a zvířena. V celém objektu se můžete volně pohybovat a třeba si zahrát hru na to, kdo najde pavouka, masožravku nebo netřesk. Jak se mění světelné podmínky, mění se i pohledy na neuvěřitelné skleněné výtvory a hru tvarů a barev.

Pravda je, že Kunratice jsou tak trochu stranou od hlavních cest. Nicméně jsem zjistila, že z Prahy se do nich dostanete za cca 2 hodiny, ať už pojedete autem nebo autobusem.

Venkovní část je otevřená a volně přístupná celoročně, neplatí se tu žádné vstupné a parkování je přímo u objektu sklárny.

Nemohu nezmínit, že při naší návštěvě se nás ujala paní Havlasová, upozornila nás na některé zajímavosti, kterých jsme si ani nevšimli, a nakonec nás provedla podkrovní výstavní částí expozice. Každá z vystavených věcí je na prodej, takže je více než pravděpodobné, že až přijedete příště, bude na policích stát úplně něco jiného. Paní Havlasová nám laikům i trpělivě vysvětlovala aspoň v základech, jak se ta která skleněná podivuhodnost vyrábí. Měla s námi trpělivost a kvůli nám odešla z práce o dost později.

V připojené fotodokumentaci se můžete skleněnou zahradou projít alespoň virtuálně.

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(4.9 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Lazarová
Prostě paráda,.....Dík. :-)
Alena Švancarová
Krásné,děkuji za obrázky,chtěla bych to vidět na vlastní oči.
Antonín Nebuželský
TAk to je dobře, nechám to už na další týden.
Alena Tollarová
Ve skleněné zahradě jsem dnes byla a vše je tam v pořádku :)
Antonín Nebuželský
Asi tam budou teď problémy. Záplavy zrovna v Kunraticích.
Eliška Murasová
Aleno, dokonalá přehlídka sklářského umění. Vybavuje se mi obraz z Harachova, kde u pivovaru byly sklárny a v zahradě skleněné květy a všelijaké krásnosti ze skla.
Marie Seitlová
Ali, tak to překrásná zahrada, um sklářů a kouzlo skla, krásný zážitek.
Libuše Heulerová
Ali, taky jsem tam v červnu byla. Opravdu krása!!!!
Martina Růžičková
Úžasné dílo mistrů sklářů :-). Díky za fotoreportáž.
Helena Votíková
Nádhera. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.