Jazykový koutek 1: Používání zájmen mě x mně
Úvodní foto: autorka

Jazykový koutek 1: Používání zájmen mě x mně

17. 7. 2021

Na přání šéfredaktora tohoto portálu, pana Jana Rašky, a po dohodě s ním otevírám novou rubriku – Jazykový koutek. Budu se v ní věnovat nejčastějším chybám v češtině, které jsem zaznamenala v televizních zprávách a reportážích, na některých webech i na tomto portále. Budou se týkat gramatiky i pravopisu. Odpovídám za většinu vybraných chyb a za jejich zpracování. Chyby jsem si rozdělila do několika tematických skupin, které budu postupně představovat. V této, počáteční, fázi není výběr konečný. Později mohu nacházet další chybné jevy.

V závěru každého koutku budu uvádět krátké citace z knížky Čeština nově od A do Ž, z rubriky nazvané Nenechte se zmást (Pravdová, M. /ed./. Academia, Lidové noviny, 2016.) K výše uvedeným jevům nebudou mít žádný vztah.

Potěší mne, když vás jazykový koutek zaujme.

 

Používání zájmen mě x mně

Tvary osobního zájmena „já“ pro 1. osobu jednotného čísla jsou ve 2. a 4. pádě „mě“ nebo „mne“, ve 3. a 6. pádě „mně“. Ve 3. pádě je možná a běžná i varianta „mi“.

Příklady:

2. pád: Beze mě/mne to nepůjde.

4. pád: Obrátil se na mě/mne s prosbou o pomoc.

3. pád: To mně/mi ani neříkej.

6. pád: O mně tam nemluvili.

Důvodem tohoto rozlišení je historický vývoj češtiny (https://prirucka. ujc.cas.cz).

Tvar „mne“ se užívá řidčeji než „mě“. Tvar „mi“ lze užít, pokud zájmeno nestojí za předložkou nebo na něm není důraz.

Příklady:

To mně/mi neukázali.

Mně to neukázali.

Máš něco proti mně?

 

Něco navíc

za to x zato: „Spojení předložky za a zájmena to lze psát jak dohromady, tak zvlášť. Podoba zato je náležitá pouze tehdy, když má funkci spojky odporovací: Pracoval pomalu, zato pečlivě. V ostatních případech se píšou oba výrazy odděleně: Hosté bojovali a dočkali se za to gólu. Soud měl za to, že obžaloba je přípustná“ (Pravdová, s. 130).

Úvodní foto: Jelínek, J; Styblík, V. Čtení o českém jazyku. Praha: SPN, 1971. Ilustrace Miloš Nesvadba.

 

Český jazyk
Hodnocení:
(5 b. / 38 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Halátová
A ještě si ze školy z výuky jazyka českého pamatuji: při skloňování osobních zájmen používáme delšího tvaru po předložce, při důrazu a na začátku věty. Paní Ježková je zcela určitě emeritní učitelka jazyka českého. My, starší lidé, jsme dost často puristé, usilujeme o čistotu jazyka českého, tedy našeho mateřského jazyka. Mnohdy, když čtu texty uveřejněné v tisku nebo na internetu i v knihách přeložených z jiných jazyků do češtiny, uvažuji, zda ten "překladatel" skutečně vystudoval filosofickou fakultu.
Olga Žiláková
Na mě a mně mám jinou pomůcku. Vaška a Vaškovi. Navštívil mě. (Navštívil Vaška. Poslal to mně. (Poslal to Vaškovi.) V případě, že se tam, hodí Vaška, jde o krátký tvar, v případě, že se hodí Vaškovi, jde o dlouhý tvar.
František Matoušek
Jazykový koutek je skvělý nápad. Mám ještě dvě vnučky, které navštěvují zákl.školu (druhý stupeň). Určitě se příklady někdy hodí.
Václav Sýkora
Autor asi nechodil moc do základní školy. Já jsem se učil, že širší tvar po předložce, na začátku věty a při důrazu. Pamatuji si to celý život a je to lepší než chaos. Václav Sýkora
Věra Ježková
Děkuji. Jen malá poznámka. Pokud někoho nenapadne, že by mohl pomůcku použít, je mu k ničemu, i kdyby ji znal. :-)
Zdenka Soukupová
Věrko, chválím a slibuji, že budu pilná žačka. Pomůcku pro mě/mně mám jako jiní diskutující, t.j. tě/tobě. Zatím mě nezklamala.
Jana Šenbergerová
Věro, také děkuji. Už ji mám v záložkách a nepochybně nejednou využiji. :-)
Věra Ježková
Děkuji vám ještě jednou. Jani, znáš Internetovou jazykovou příručku? Mám ji v oblíbených. Považuji ji za velmi praktickou. https://prirucka.ujc.cas.cz
Jana Šenbergerová
Mně se Jazykový koutek také líbí, přestože mě čeština živila a nedělá mi problém psát bez chyb. Nicméně mě občas přepadne zatmění mozku a nemohu si vybavit, jak je to správně. Pak mi vždy pomůže nahlédnutí do Pravidel českého pravopisu, která leží na stole mně nablízku.
Danka Rotyková
Od školních let mě baví, že mám pro český jazyk zvláštní knoflík, který je celý život zapnutý. Ale stejně mě jazykové koutky a poučky přitahují. Trpím, když čtu chybné tvary. No jo, asi bych chtěla moc.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.