Moje aktivní léto - Šumava
Foto: autorka

Moje aktivní léto - Šumava

21. 7. 2021

Na Šumavě jsem ještě nikdy nebyla. Když jsem dostala pozvánku na letošní týdenní pobyt koncem června na Šumavě v Srní, tak jsem vůbec neváhala a ihned se rozhodla, že se společně s členy EXODU Blansko tohoto pobytu zúčastním.

Když jsem četla náročný program, měla jsem přece jen trochu obavy, jak to se svou fyzičkou a věkem zvládnu - ale sen vidět jednou v životě toto krásné místo naší země byl silnější...

První zastávkou našeho autobusového zájezdu byly Holašovice, kde jsme si prohlédli vesnickou památkovou rezervaci ve stylu selského baroka a měli zde i svůj první chutný oběd.

Další zastávkou bylo historické městečko Kašperské Hory - má 1.200 obyvatel a je přirozeným centrem střední Šumavy a nejvýše položeným gotickým městem v Čechách. Vynikající průvodce nás ve velmi horkém dni dobře provedl všemi dostupnými památkami tohoto královského městečka, a když u místní kašny jsme se mohli hezky osvěžit proudy tryskajích kapének studené vody - to už byla skutečná nádhera.

Ubytovali jsme se ve výborném hotelu Vydra v Srní, kde jsme měli zajištěnu polopenzi - snídaně byly formou švédských stolů a večeře jsme si mohli vybírat ze dvou nabízených jídel.

První den nás čekala Naučná stezka Povydří z Antýglu, vedoucí nádherným kaňonem divoké řeky Vydry...

Protože velmi ráda fotografuji, tak v Holašovicích mne velmi zaujaly nádherné budovy i kouzelný rybníček na návsi a já právě u něj dostala přímo do palce na pravé noze zásah včeličkou - bylo mi jí moc líto, že si vybrala právě můj palec, ale její jed je prý velmi léčivý - ovšem palec napuchl tak, že jsem ani nedokázala obout botasky. A tak jsem náročnou Naučnou stezku musela vynechat a zvládla jít jen 1 km do Srní, které jsem si hezky prohlédla... 

Viděla jsem i barokní kostel Nejsvětější trojice, kde je i socha Panny Marie ze zbořené Hauswaldské kaple. Vzpomínkový park se Stolem Smíření na okraji bývalého hřbitova mi nabídl moc hezké posezení. Všechno tam bylo nádherně upraveno, místní mi říkali, že u nich se seče tráva dva dny v týdnu...

Druhý den se zde měl v místním koloniále natáčet další díl seriálu Policie Modrava, poté i u lékaře - lidé se mohou na natáčení dívat z okolí a vidět tak ve skutečnosti i známé hrající herce - to jsem se dověděla na Obecním úřadě. Za naším hotelem Vydra vede zajímavý Srní okruh, který jsem si také dobře prošla a viděla nádhernou i velmi členitou okolní krajinu.

Další den nás čekalo Návštěvnické centrum Srní - Vlčí výběh. Zde jsme z 300m dlouhé lávky mohli vlky dobře pozorovat a projít Klostermannovu naučnou stezku 3,4 km s informativními panely, které nás především seznámily s básníkem Šumavy Karlem Klostermannem. Tato náročná stezka při výstupu nás velmi rozehřála - do cíle se musí zdolat kopce - a končila až u autobusové zastávky Rokyta. Při čekání na autobus bylo některým naopak dost chladno, takže našla u jedné účastnice uplatnění i moje zelená šála, kterou vždy nosím pro "strýčka příhodu..."

Další den jsme měli první zastávku na Hradlovém mostě Rechle. Viděli jsme i Klostermannovu chatu, která leží v samotném srdci Šumavy v malebné vesničce Modrava. Kvilda - Jezerní slať /Kvildská/ nás velmi zaujala i s tamní rozhlednou, je to jedno z nejchladnějších míst u nás. Také se zde v roce 1959 natočil film Král Šumavy, který se mi tehdy moc líbil. Prohlédli jsme si i zajímavou Horskou Kvildu, která se nachází uprostřed zachovalé přírody a nemusí se ani chodit do vzdálených cílů... 

V místní Hospodě u Krámu jsme se všichni dobře občerstvili. Odtud jsme odjeli naším autobusem do Dobré Vody, kde jsme si prohlédli unikátní skleněný oltář v kostele sv. Vintíře a mnozí ochutnali i místní vyvěrající léčivou vodu.

Následující den byla cesta 8 km k Ledovcovému Prášilovu jezeru. Ovšem já jsem na tomto zájezdě byla asi ten největší smolař - utvořil se mi totiž na druhé noze veliký a bolestivý puchýř, který mi zase nedopřál na nohy botasky, a tak jsem zůstala jen v lehké obuvi v Prášilech. Zde jsem si je krásně prochodila, v informačním centru koupila svým blízkým nádherné kalendáře Šumavy na příští rok - všichni už na Šumavě byli. Viděla jsem místo zničeného kostela, který se snaží trochu obnovovat, místní hřbitov, nádherné okolní lesy. Několik málo kilometrů odtud se nachází i poledník.

Viděla jsem zde i Botanickou zahradu, která je dokonce nejvýše položenou v celé Evropě. Popovídala jsem si i s místními lidmi - jeden pán mi říkal, že už třetím rokem jezdí do kempu do Jedovnic - to je kousek od mého bydliště a velmi se tam celé jeho rodině líbí... Takže oni jezdí rádi do našeho okresu a my všichni jsme zase byli velmi vděčni za tento krásný kout Šumavy. V resturaci U Michala jsme se všichni sešli na oběd a pak už nás čekal gotický hrad Velhartice i s renesančním zámkem.

Poslední den jsme měli zastávku v Klatovech s výborným průvodcem a také návštěvu barokní lékárny se zajímavým výkladem. Zde nás provázel i déšť - na Šumavě skutečně v tyto dny hodně pršelo, ale naštěstí pro nás většinou jen v nočních hodinách. Po společném obědě jsme už přejížděli jen s kratšími zastávkami do našich domovů v okrese Blansko.

Viděli jsme toho hodně, v autobuse jsme si i dost povídali - protože se z těch našich cest už celkem dobře známe a vždy se těšíme zase na naše společné setkávání.

A jaký závěr - společné poděkování naší milé vedoucí Věrce za její dokonalou organizaci a plán cesty a také i našemu panu řidiči za ty bezpečně zvládnuté dlouhé kilometry a pohodu, čistotu i dobré občerstvení přímo v  autobuse...

 

cestování Soutěž: Aktivní léto 2021
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Díky za krásnou prohlídku Šumavy. Byla jsem tam několikrát na dovolené, je tam krásně.
Marie Ženatová
Moji milí známí i méně známí - všem Vám ze srdce děkuji* za vaše dobrá slova
Martina Růžičková
Šumava je krásná. Ráda jsem si přečetla vaše vyprávění a prohlédla hezké fotky.
Naděžda Špásová
Hezké fotky, taky z Blatné vyjíždíme poznávat Šumavu. V Srní jsme byli vloni. Moc hezké fotky.
František Matoušek
Rád jsem se s Vámi prošel známými mě místy. Šumavu miluji, cestu kolem Vydry, Kvildu i Horskou Kvildu, pramen Vltavy, Knížecí pláně a jiná místa. Prima..
Marie Ženatová
Pro Alenku Š. Černá věž je skutečně obdivuhodná, bohužel až nahoře jsem nebyla... Komentovaná prohlídka barokní lékárny byla skutečně velmi výstižná*
Marie Ženatová
Pro Evičku M. Ano, řeka Vydra má skutečně výbornou kombinaci kamenů a prudkého vodního toku - ale já jsem bohužel nádherný kaňon této divoké řeky neviděla. Po zásahu včeličky předešlého dne do mého pravého palce nohy a následného otoku jsem neobula botasky a tak jsem musela mít jiný program. I když jsem viděla tuto řeku jinde, tak jsem bohužel neměla ve svém archivu tu správnou výstižnou fotečku...
Jan Zelenka
Hezké fotky. Většinu těch míst znám.
Soňa Prachfeldová
Šumava je nádherná a procestovali jste Maruško zajímavá místa. Ráda se tam vracím.
Alena Švancarová
Byla jste v Klatovech na Černé věži?Já kdysi vyběhla nahoru .Na konci jsou dřevěné schody a je z krz ně vidět dolů.Mě se točila hlava a bála jsem se po nich jít dolů.Nakonec mi přítel podal ruku a s jeho pomocí jsem schody sešla.Následující rok jsme v Klatovech byli znova,ale na Černou věž už jsem nešla.Lékárnu jsme si také prohlédli.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...