Tipy na prázdninovou četbu
Ivana Gottová s knihou Má cesta za štěstím. FOTO: Lenka Hatašová

Tipy na prázdninovou četbu

24. 7. 2021

Romány, detektivky i kniha povídek. Tyto žánry jsou mezi našimi tipy na letní čtení, ať už budete na chatě, u moře či doma. Tím hlavním tipem je ale kniha Karla Gotta Má cesta za štěstím.

Karel Gott - Má cesta za štěstím

V den nedožitých 82. narozenin Karla Gotta vyšla nová kniha Má cesta za štěstím - autentický obraz fascinující životní dráhy výjimečného umělce s mezinárodním renomé, který na hudebním nebi začal zářit už ve svých dvaceti letech.

Publikace obsahuje zhruba 1800 fotografií a jiných obrazových a dokumentačních materiálů, z nichž mnohé dosud nebyly zveřejněny. Karel Gott se na sklonku hvězdné kariéry rozhodl zrekapitulovat svůj výjimečný životní příběh – napsat vlastní autobiografii. Knihu dokončil ještě za svého života a intenzivně též pracoval na obrazové dokumentaci až do posledních dnů.

Otevřeně hovoří o svém soukromí, dcerách, manželství, ale také o věcech, které byly doposud z různých důvodů zahaleny rouškou tajemství.

Jeho vzpomínky sahají až do nejútlejšího dětství, vyprávějí o rodičích i širší rodině, o školních letech, o kamarádech i osobních zálibách, k nimž patřilo už v klukovských letech zejména malování. Je ve své inventuře osudu sebekritický i mimořádně upřímný, především v závěrečných kapitolách, v nichž popisuje těžké období zápasu se zákeřnou chorobou.

Čtenářům se tak dostává do rukou ucelený, v mnoha směrech strhující obraz osudového vzepětí výjimečné osobnosti, která díky vrozenému talentu, jedinečnému hlasu, nezměrné píli, pracovitosti, poctivosti, slušnosti a osobnímu nasazení rozdávala publiku krásu, radost i sama sebe až do samého konce své životní pouti.

GOTT_3Dkniha.png

 

Sally Hepworthová - Tchyně
Lucy svou tchyni poznala před pěti lety. Ačkoli se k ní Diana tehdy chovala přátelsky a zdvořile, Lucy okamžitě poznala, že nesplňuje její představy. I přesto se jí snažila vždycky zavděčit. Teď se našlo Dianino tělo a vedle něj dopis na rozloučenou. V něm se píše, že raději zemře hned, než aby sváděla únavný boj s rakovinou. Jenže při pitvě se žádná rakovina nenajde. Místo toho patolog odhalí stopy jedu a dušení. Navíc je zřejmé, že každý člen rodiny něco tají. Ale co? A kdy už konečně všechno to tajnůstkaření skončí...?
Spisovatelka Liane Moriarty, autorka slavných Sedmilhářek, byla po přečtení románu Tchyně nadšená a prohlásila, že je to „beletrie ve své nejlepší podobě!

 tchyně.png

 

Mark Greaney - Šedý muž
Court Gentry je bývalý agent CIA a má pověst nejlepšího nájemného vraha na světě. Přezdívá se mu Šedý muž a kolují o něm doslova legendy. Je to samotář bez rodiny, přátel i domova. Přijímá pouze zakázky na likvidaci zločinců. Pohybuje se jako stín, splní i nemožné a pak zase zmizí. A vždy zasáhne svůj cíl... Vždy! Jenže na světě existují síly smrtelnější než je Gentry. Peníze. Moc. A lidé, pro které nic jiného hodnotu nemá. Pro ně je Šedý muž problém. A tak musí Gentry prokázat, že umí zabíjet nejen pro peníze, ale i proto, aby zůstal naživu...

 kniha.png

 

Janet Skeslien Charlesová - Pařížská knihovna
Laskavý příběh z nelaskavé doby, vycházející ze skutečných událostí. Americká knihovna v Paříži byla svědkem nejen lásek a snění, ale i hrdinství jejích zaměstnanců po nacistickém vpádu do Francie... Román o tichém světě literatury, jeho síle hojit zraněnou duši a sbližovat lidi.

PK.jpg

 

Kateřina Dubská - Hendrixova kytara
Kniha o svobodě a o ceně, kterou za ni zaplatíte. Tehdy i dnes. Je o muži, kterého si kytara několikrát našla, a on si až po letech uvědomil, jaká je cena jeho svobody a talentu. A že ji neplatil sám. Místy je to až bolestné čtení. Možná každý z nás má v sobě podobnou „Hendrixovu kytaru“ – symbol rozletu a touhy žít si jen po svém. Jenže její cena je pro mnohé z nás příliš vysoká, takže to vzdáme nebo uhneme. Nebo to ani nezkusíme. Ale tahle kniha říká – vstaň a běž. Protože svobodní nemůžeme být jen napůl.

Obrázek1.jpg

 

Lisa Genova - Poslední věta
Realistický a lidský román o bezmoci, křivdách, obětavosti i smíření od bestsellerové autorky Lisy Genovy. Kariéru koncertního klavíristy Richarda přeruší fatální diagnóza ALS... V chystaném filmovém zpracování knihy se hlavních rolí ujmou Christoph Waltz a Angelina Jolie.

PV.jpg

 

Miroslav Bárta - Sedm zákonů
Žijeme v epoše, která nemá obdoby? Je náš svět tak unikátní, jak si myslíme? A budeme první civilizací, která poroste věčně? Nebo je vše prostě jinak a jsme jen dalším kamínkem do mozaiky příběhů člověka na tomto světě? Správná odpověď je pravděpodobně ano i ne. Kniha Sedm zákonů nabízí možnost podívat se na dnešní svět jako součást dlouhé časové řady dějin, procesů i dílčích událostí, jejichž charakteristiky prozrazují, že existuje sedm univerzálních zákonů, kterým podléhají všechny civilizace. I my.

Sedm zakonu3_.jpg

 

Má mě ráda, nemá mě ráda
„Má mě rád, nemá mě rád, myslí na mě, vezme si mě, láskou se souží, po jiné touží…“ Deset současných českých prozaiků a deset povídek plných nejistot, pochyb a toužebného čekání. Stále ten stejný cit – a vždy nový a nezaměnitelný příběh. Ať už končí štěstím, neštěstím, manželstvím, kytičkou, nebo hubičkou… Tohle všechno a ještě mnohem víc si přečtete novém sborníku Má mě ráda ráda, nemá mě ráda z edice Česká povídka.

 Bez názvu.png

 

Sandro Veronesi - Kolibřík
Nejnovější román uznávaného italského spisovatele Sandra Veronesiho Kolibřík klade čtenáři řadu otázek a všechny se nějak dotýkají tajemství a ironie lidského osudu, pomíjivosti našich životů i snahy zabránit tomu, aby se chvíle, jež jsme prožili, „neztratily v čase jako slzy v dešti“. Nenápadným hrdinou příběhu jedné rodiny, který si čtenář musí poskládat sám ze střípků života zprostředkovaných empaticky ironickým vševidoucím vypravěčem, z dopisů, e-mailů, esemesek a záznamů telefonních rozhovorů, ze seznamů a inventářů – neboť věci mají v životech lidí svůj význam a svou roli –, je oční lékař Marco Carrera přezdívaný Kolibřík: zpočátku kvůli svému malému vzrůstu, později pro své urputné úsilí udržet se na jednom místě i navzdory pohromám, jež se na něj řítí.

kolibřík.png

 

Tipy na audioknihy

Petra Baďurová: EGON - Děsná psina
Příběh jednoho psího seniora, jeho nesnesitelné paničky a shovívavého páníčka.
Čte: Igor Bareš

Baďurová Petra Egon Děsná psina.jpg

 

Petr Hudský a dcery: Příhody telátka poplety
Na statku s maminkou krávou a tatínkem bejkem žije telátko. Protože všechno poplete, říká se mu telátko popleta. 
64 vtipných příběhů s telátkem popletou, maminkou krávou a tatínkem bejkem.
Hrají: Marika Procházková, Martina Hudečková a Jiří Knot

Petr Hudský a dcery Příhody telátka poplety.jpg

František Novotný: Jak se hladí duše
Autorská četba z knihy Jak se hladí duše (2020), souborů drobných textů a básní oblíbeného spisovatele a moderátora Františka Novotného, jako např. Studánky v srdci, Chvála otázek, Jak číst myšlenky, O hradech z písku, Jak jsem ani tentokrát neporazil Františka Nepila, O tatínkovi, Proč pastýři nezbloudí, Neboj ty se nic a další.

Jak se hladi duse.jpg

 

 

 

knihy
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.6 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Vzhledem k tomu, že už mám prázdniny pořád, nevadí mi, že jsem nabídku objevila teprve teď. Také mě zaujala kniha Sedm zákonů. Knihu Karla Gotta mít nemusím, ale narazím-li na ni, se zájmem si ji přečtu. Byl to nesporně nejen dobrý zpěvák, ale také pozoruhodný člověk.
Soňa Prachfeldová
Díky za nabídku. Sedm zákonů mě zaujalo.
Libor Farský
Já jsem si již dříve koupil knížku s reprodukcemi Gottových obrazů, velmi doporučuji všem, kteří sledují výtvarné umění!
Anna Potůčková
Zaujala mě kniha o Karlu Gottovi, ale ta cena je pro mě dost vysoká. Ale tím neříkám že je kniha předražená s ohledem na počet fotografií.
Hana Řezáčová
Knihu Karla Gotta už mám koupenou.
Vlasta Ledlová
Už mám na dovolenou staženou knížku Tchýně. :)))
Daniela Řeřichová
Zajímavé tipy, přečetla jsem Sedm zákonů, zajímavé, ale ne pro každého.
Věra Ježková
Honzo, díky. Vybrala bych si. Určitě ale ne Gotta. Měla jsem radši Waldu a Ivanu G. nemusím. Bártových Sedm zákonů jsem dala Jendovi k narozeninám. Je to jeho největší oblíbenec. Kniha je moc zajímavá a krásná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.