Zemřel Milan Lasica, noblesní muž s inteligentním humorem
Milan Lasica. FOTO: Pavol Frešo – CC BY 2.0, commons.wikimedia.org

Zemřel Milan Lasica, noblesní muž s inteligentním humorem

19. 7. 2021

Ve věku 81 let zemřel slovenský herec Milan Lasica. Podle slovenského deníku SME zkolaboval na jevišti při vystoupení s orchestrem Bratislava Hot Serenaders. Zdravotníkům se ho již nepodařilo oživit. Úmrtí následně potvrdilo Ministerstvo kultury Slovenské republiky.

Noblesní gentleman půl století bavil inteligentním humorem generace diváků. Kromě hraní ve Štúdiu L+S, jež založil a vedl, psal texty k písním, pravidelně přispíval do novin, vydal několik knih a nazpíval několik alb.

"Snažím se uchránit toho, abych na stará kolena neupadl do celoplošné nasratosti - promiňte, že používám tento výraz. Starým mužům hrozí, že v jistém věku skončí s aktivním životem a jsou bezradní," uvedl před lety v Listech Emilovi. Dopisy dvou důchodců, jež jsou i hlubokou výpovědí o současné společnosti, vycházely zprvu jako fejetony v časopise, pak se z nich stala kniha a audiokniha (více dílů) a následně jej mělo na repertoáru i Štúdio L+S v režii Juraje Nvoty.

V tomto bratislavském divadle Lasica účinkoval 35 let v řadě představení, zásadně se podílí na dramaturgii a je též autorem textů. Zahrál si nejen po boku své švagrové Emílie Vášaryové mimo jiné v komediích Život na trikrát či Rybárik krážovský, ale i českými herci, například s Danielovou Kolářovou se snažil oživit manželství v konverzační komedii Půldruhé hodiny zpoždění, s Bolkem Polívkou hrál v Garderobiérovi a s Milanem Kňažkem vedl mistrné dialogy ve hře Na fašírky mi nesahej, věnované památce Jaroslava Filipa a Júlia Satinského.

Vzpomínky na Satinského

Právě duo Lasica-Satinský vtisklo tomuto divadlu jeho poetiku. Oba v něm začali hrát v roce jeho vzniku 1982 a v jeho budově, dříve hotel Tatra, spolu začínali už v roce 1959 v kabaretu Tatra revue. "Vždy jsem se obklopoval partnery, včetně Júlia Satinského, o kterých jsem si myslel, že jsou lepší než já," vzpomněl Lasica na přítele, který předčasně zemřel po těžké nemoci v roce 2002.

Společně vytvořili celou řadu nezapomenutelných představení, včetně slavného kabaretního programu Ktosi je za dverami a her Deň radosti, Náš priatež René či Jubileum. Spolu si tito milovníci ironie a improvizovaného dialogu zahráli i v několika filmech, mimo jiné Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Tři veteráni, Utekajme, už ide! či Vážení přátelé, ano.

Láska k divadlu i hudbě

Milan Lasica se narodil ve Zvolenu, od malička ale žije v Bratislavě, kde vystudoval dramaturgii na Vysoké škole múzických umění (VŠMU). V letech 1964 až 1967 pracoval jako dramaturg Československé televize, poté byl několik let členem Divadla Na korze a v 70. letech působil na Nové scéně v Bratislavě. V 80. letech se stal uměleckým šéfem Štúdia S (podle agentury Slovkoncert), které v 90. letech s několika známými koupil a které se v roce 1999 přejmenovalo na Štúdio L+S.

Před kamerou debutoval Lasica v roce 1961 v psychologické sondě do života posluchačů divadelní fakulty Vždy možno začať režiséra Jána Lacka a od té doby vytvořil několik desítek rolí. Pro český film ho objevil Juraj Herz snímkem Sladké hry minulého léta (1969); do Čech jezdí Lasica natáčet dodnes - po revoluci si zahrál například ve filmu a seriálu Saturnin, komedii Výchova dívek v Čechách, Menzelově adaptaci Hrabalova Obsluhoval jsem anglického krále či Kachyňově filmu Hanele.

Lasicovou velkou láskou byla odjakživa hudba. Texty psal i pro svou první ženu, herečku a zpěvačku Zoru Kolínskou, pro Hanu Hegerovou i Petera Lipu. Nazpíval dvě alba starých evergreenů, vydal též album se zpěvákem Richardem Müllerem a vystupoval s orchestrem Bratislava Hot Serenades. Včerejší vystoupení s tímto orchestrem bylo jeho poslední.

 

herci osobnosti
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.9 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Zcela nedávno Milan Lasica prohlásil "Mám tu výhodu, že jž nemůžu umřít předčasně". A přesto jeho odchod tak cítíme ...
Anna Potůčková
Dle mého odešel velikán slovenské kultury. Měla jsem jej ráda. Čest jeho památce a rodině vyjadřuji hlubokou a upřímnou soustrast!
Jan Zelenka
Velká škoda obou herců. Takoví lidé by vůbec neměli umírat. Měl jsem oba moc rád.
ivana kosťunová
Díky za článek. Slováci sepisují petici, aby mu byl vypraven státní pohřeb. Snad se to podaří. Je mi smutno i z toho, že odešel další z představitelů inteligentního humoru a žádní následníci nejsou. Čest jeho památce. Poslechněte si nahrávku jeho písně, kterou nazpíval s neopakovatelným šarmem - tak nějak vnímám, že ta nahrávka vyjadřuje celou jeho osobnost.
Jitka Hašková
Čest jeho památce. Takových lidí se rodí málo.
Zuzana Pivcová
Už jsem to napsala na chatu, jako dvojici s Júliem Satinským jsem je měla ráda víc než mnohé naše české "baviče". Škoda.
Věra Ježková
Honzo, díky za článek. Pan Lasica byl skvělý; v názvu jsi to vystihl výborně. Pro diváky to musel být šok. Pro něho ale konec bez dlouhého utrpení a symbolický. Upřímnou soustrast rodině.
Antonín Nebuželský
Borec. Čest jeho památce.
Zdenka Soukupová
Měla jsem ho moc ráda. Jeho inteligentní, jemný humor a ironii. Čest jeho památce.
Daniela Řeřichová
Vše bylo napsáno v článku. Odešel mimořádně inteligentní, vzdělaný a humorem nadaný člověk. Měla jsem čest ho osobně poznat. Pro herce nemůže být milosrdnější smrt, než během potlesku diváků, pro které tvořil. Upřímnou soustrast rodině.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...