„Online výuka byla lepší, než osobní,“ pochvaluje si absolvent Abecedy vzdělávání pro seniory, který se v kurzech učil ovládat chytrý telefon
Pan Stanislav, absolvent Abecedy vzdělávání pro seniory

„Online výuka byla lepší, než osobní,“ pochvaluje si absolvent Abecedy vzdělávání pro seniory, který se v kurzech učil ovládat chytrý telefon

29. 7. 2021

Jaké to je, když se senioři musejí učit online? Dá se to vůbec, když je vám třeba přes osmdesát? A jak si s „žáky“ o generace staršími poradili lektoři, kteří jsou vybíráni z řad studentů?

To vše prověřil poslední rok s Abecedou vzdělávání. Kurzy, v nichž se senioři učí pracovat s chytrým telefonem, absolvoval i pan Stanislav.

Úvod Abecedy vzdělávání jste absolvoval na podzim ještě osobně. Měl jste nějaké obavy?
Bál jsem se, že lektoři budou nabití informacemi a my to nebudeme vnímat a stíhat. Ale ne, oni byli trpěliví, dokonale všechno vysvětlili. Měli pochopení a moc dobře věděli, že pracují s kategorií lidí, kteří jsou generačně starší. A tam to chce někdy velkou trpělivost a tu oni měli. Navíc, když něco nestihli nebo nevěděli, vrátili se k tomu v příští lekci.

Takže věkový rozdíl nevadil?
Nebyl to vůbec žádný problém. Nejstarší účastnici tam bylo 90 let a naše lektorka byla velmi mladá, takže věkový rozdíl opravdu velký. Ale vím, že byla svědomitá, důsledná a snažila se všechno vysvětlit. Takže to bylo bez jakýchkoliv problémů.

Dokončit kurz jste kvůli covidovým omezením musel na online hodinách. Jaké to bylo?
Nakonec to bylo perfektní. Distanční forma umožňuje mnohem víc, než ta osobní. Lektor nám promítal různé obrazovky, v podstatě vám vždy přesně ukázal, kam ten prst máme dát a co zmáčknout. Takže to byla dokonalá tabule. Navíc je to z domova mnohem příjemnější, než sedět v lavici.

Jak dlouho a jak často kurz probíhal?
Jednou týdně. Lekce trvala hodinu až hodinu a půl. A protože mě zajímaly další věci, tak jsem musel velmi ocenit, že se mi můj lektor individuálně věnoval ještě jednu hodinu navíc.

Co nejdůležitějšího jste se naučil?
Největším přínosem bylo to, že jsem si rozšířil informace a povědomí o Mapách.cz. Jezdím hodně na kole a využívám cestičky, které nejsou v mapách zanesené jako turistické. Také oceňuji, že jsem se naučil nové finty s fotografováním i to, jak fotky technicky upravovat, jako třeba otáčet o 360 stupňů a podobné věci. To bylo nesmírně zajímavé.

Nezkoušel jste někdy získat tyto informace třeba od vnoučat nebo od širší rodiny?
Mám rodinu početnou a máme v ní i relativně malé děti. Ale já od nich nechci čerpat. Naopak je chci inspirovat, dávat jim tipy a bavit se s nimi o tom, co se dá využívat. Buď mi řeknou, že už to dávno znají, nebo se naopak zajímají o to, co vím já. Je to pak taková pěkná vzájemná výměna.

Jaký byl hlavní důvod, proč jste se přihlásil do kurzu?
Očekával jsem rozšíření mých vědomostí, které mám, že se dozvím víc o některých aplikacích. Pak tam byl další důvod, jsem v důchodu a člověk se má nějak vzdělávat a něčím obohacovat a poznat nové lidi. Bylo nesmírně zajímavé, že na online hodinách se sešli lidé ze všech koutů republiky.

Sledujte web a vzdělávací novinky na serveru projektu Abecedy vzdělávání pro seniory.

Videoseriál: Chytrý mobil
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Antonín Nebuželský
Když má člověk zájem, potěší i lektora. Takže určitě spokojenost oboustranná. Taky tady ty návody sleduji, mimochodem, v domnění, že to znám, ale jiný pohled je dobrý. Díky mládeži:-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.