Blíží se volby, poslanci schválili zvýšení důchodů o 758 korun
Ilustrační foto: Pixabay

Blíží se volby, poslanci schválili zvýšení důchodů o 758 korun

30. 7. 2021

Penzisté si v příštím roce polepší o 758 korun. Poslanecká sněmovna rozhodla, že důchodcům zvýší penzi o dalších tři sta korun nad rámec zákonné valorizace (458 Kč). Schválili také příspěvek 500 korun za každé vychované dítě od července roku 2023.

Blížící se volby do Poslancké sněmovny měly vliv na rozhodnutí zákonodárců, že zvýší v příštím roce penze více, než o 450 korun, jak předepisuje zákon. Vládní a částečně i opoziční poslanci se shodli na růstu penzí o dalších 300 korun.

„Chápu, je před volbami, a populismus tady stříká téměř ze všech koutů tohoto sálu. Přiznejte si, vám nejde o seniory, vám jde pouze o jejich hlasy,” uvedl před hlasováním ve sněmovně poslanec TOP 09 Jan Jakob. Pro státní rozpočet totiž znamená schválený růst důchodů v příštích třech letech dodatečný výdaj ve výši necelých 57 miliard korun.

"Nepokládám to za populistické gesto. Shoda je napříč celým politickém spektrem,“ okomentovala dohodu sociálnědemokratická poslankyně Kateřina Valachová. Pro návrh hlasovalo 96 poslanců z celkem 123 přítomných. Ruku zvedli poslanci z hnutí ANO, ČSSD, SPD, KSČM a lidovců. Proti byli Piráti, ODS a TOP 09. Zdrželo se celkem 13 zákonodárců.

Návrhů na zvýšení penzí se sešlo v Poslanecké sněmovně hned několik. Například opoziční SPD a komunisté chtěli nad rámec valorizace přidat důchodcům 500 korun, ODS přišla s návrhem připlatit tisíc korun každému, kdo už penzi pobírá alespoň 25 let. A lidovci navrhovali pomoci matkám snížením důchodového věku o rok za každé dítě a zvýšením penze o pětistovku za jednoho potomka. Nakonec se poslanci shodli na růstů důchodů o celkových 758 korun.

"Skvělá zpráva pro všechny naše seniory! Sněmovna právě schválila vládní návrh navýšení důchodů o 300 korun nad rámec valorizace. Celkově se důchody od příštího roku navyšují o 758 Kč měsíčně," okomentoval na sociální síti Twitter rozhodnutí sněmovny premiér Andrej Babiš.

Rozhodnutí Poslanecké sněmovny musí ještě schválit SEnát a poté prezident republiky.

 

 

důchody peníze
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Dostal
:-) :-) Jak je vidět, žít odhadem nám nebrání dosáhnout seniorského věku a trousit moudrost vyzobanými a plytkými postřehy, říká se tomu také duševní hygiena. Slova o socialismu a kapitálu by známý český sociolog O.Č. nejspíš navrhl na Nobelovu cenu... :-) :-)
Věra Halátová
K té paní Kočandrlové - kdo má "nejmenší" důchod a kdo má "velký"? Výše starobního důchodu se odvíjí od částky, kterou pojistník odváděl do důchodového pojištění. Na to, že nebudu moci pracovat, že budu stará, a že budu muset mít nějaký příjem, na to jsem myslela dávno před tím, než jsem měla zákonný nárok na starobní důchod. Nemám sice 50 tisíc měsíčně, ale mohu utratit jen to, co mám. Neznám nikoho, kdo má starobní důchod ve výši 50 tisíc a více. Zvyšování starobních důchodů, tedy jejich valorizace, se děje procentuálně ze základu. K příspěvku paní Prachfeldové - bolševici byla politická strana v Rusku. Jestli tím ta žena myslí období socialismu v naší republice, tak skutečně byla povinnost pracovat - či spíše, mít razítko zaměstnavatele v OP. Že nebyli nepřizpůsobilí? Ale, kde ta paní žila? Ti byli a jsou. Zločinnost, že byla menší? Ne, jen se o ní tolik nepsalo. Co spartakiádní vrah, např., co ten, který v Brně zavraždil a znetvořil dceru známého brněnského zpěváka? A další a další. Tehdejší politikové nechtěli znepokojovat veřejnost. "Kapitál se podělil mezi někdy neznámo kam"? Jaký kapitál? Socialismus žádný kapitál neuznával a netvořil. Někde jsem četla, že jsou dvě věci, o kterých každý mluví a nikdo jim nerozumí - fotbal a politika.
Dana Procházková
Na www.ceskedůchody.cz je uvedeno, že příspěvek 500,-Kč za vychované dítě bude vyplácen od ledna 2023.
Jiří Dostal
:-) :-) Jistá Lenka Desatová, jinak též markytánka hnutí ANO a mluvčí Exekutorské komory, se stala jakousi šéfovou Rady seniorů a snad se snaží o stráž nad penězovody v rámci "férové politiky" v intencích pana Babiše. Docela veselá "kozí ulice" pro důchodce jako politické oběti pokřivené "Paměti národa" s pomyslně nastavenou dlaní, kterou je prý problém sevřít v pěst. :-) :-)
Oldřich Čepelka
Mně by se líbilo, kdyby poslanci schválili volební právo třeba pro věk od 2 do 5 let. Pan Andrej s paní Alenou by začali zoufale lítat, aby nabídli malým voličům aspoň 1000 Kč. Poté by to poslanci zrušili a ustanovili by jako voliče třeba děti měsíc před porodem. To by byla mela, jak jim to honem dát? A skončil bych rozhodnutím sněmovny, že hlas občana od písmene Č (to jsem čirou náhodou i já) by platil 3x. Prostě rval bych to do tý vlády stejně, jako když chaoticky měnila pandemická opatření. Ať peníze tečou, že? Paní Maláčová zjistila, že rostou na stromech.
Jana Dvořáková
Zdá se mi to hodně sobecké nemyslet na budoucnost naší země.
Lenka Kočandrlová
Škoda,že vždy ti co mají nejmenší důchod,dostanou méně,než ti,co mají velký, mělo by to být až do jisté výše důchodu naopak. Já se svým důchodem vyjdu,ač mám méně než 13 tisíc,ale bydlím ve svém a skoro nemám výdaje. Nevím proč bych měla myslet na to,jestli se zvýšením důchodů zadluží potomci? My,když jsme odváděli daně,tak jsme na svá stará kolena moc nemysleli,mnohdy nebylo z čeho si šetřit, a na to,že jednou půjdeme do důchodu se moc nemyslelo.Bůhví,co nastane za rok,za deset let,nemá smysl se nyní tím trápit.Někde jsem jednou narazila na staré plány komunistů,co a jak se bude vyrábět po r. 2000 - no a jak to dopadlo?!
Soňa Prachfeldová
Za bolševika byla povinnost pracovat, nebyli nepřizpůsobiví a byli to slušní občané. I ta zločinnost byla menší. Byla jsem šťastná, že bolševik zmizel a nastala svoboda, ale s tím i tyto nepříjemné věci, na které doplácí slušní občané. Nemusí se pracovat, řídí se kapitalisticky svět, takže jsou mocní a chudí. A vlastně, tím, že se kapitál podělil mezi někdy neznámo kam, přesouvá se více a více zodpovědnosti na stát, ktarý někdo musí živit a který zase finance rozdává. A vydávají se nařízení a zákony a přijímají se úředníci. Někdo také musí fyzicky pracovat a uživit rodinu. Je tu značná nerovnováha, nedivme se, že jsou lidé nespokojeni.
Jana Dvořáková
Návrh podalo SPD a hodně proti byla hlavně p.Maláčová.
Libuše Křapová
Když se teď nedávno začalo mluvit o tom, že by tihle dávkobrači měli dávky dostávat jen když splní určité podmínky - například budou posílat děti do školy - tak se hned ozvaly hlasy, že to potihne ty nejchudší a že je to nesmysl. Škoda, že si honem nemůžu vzpomenout, kdo to navrhl a kdo to odmítal. Protože posílat děti do školy je nejjednodušší a nejúúčinnější prevence chudoby, ne výmluva na chudobu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...