Moje aktivní léto  - jiné České středohoří
Foto: autorka

Moje aktivní léto - jiné České středohoří

10. 8. 2021

Zvu vás na výlet do Českého středohoří. Do jiného středohoří, než na které jsme zvyklí. Do přírody tolikrát přeorané, kde buldozery a nakladače byly jako doma několik desetiletí. Do přírody, kde před půl stoletím byla krásná vesnička s bohatou historií. Kde žili lidé ve svých domech se zahradami a polnostmi, kde žili a vytvářeli hodnoty lidé. Do přírody, kde kdysi byla  vesnice Radovesice v úpatí Středohoří.Obec stávala v Debeřském údolí na východ od Bíliny, mezi Kostomlaty pod Milešovkou a Razicemi na Bílinsku.

Včerejší sobotní den se vydařil. Dopoledne nepršelo, vykouklo sluníčko, a i když se mraky honily po obloze, neváhala jsem, naložila své psí holky a vyrazila s autem do přírody.

Cíl mé cesty byly louky a pastviny na místech někdejší vesničky Radovesice, která musela ustoupit těžbě uhlí, aby vytvořila prostor, kam by se mohla navážet vydolovaná zemina. Je to bolestný kus historie v našich severních Čechách, kdy plno vesniček muselo ustoupit těžbě uhlí. Na místech, která jsem navštívila, jsou ohromné prostory, louky, umělé rybníky. Potěšilo mě, že příroda i nadále je mocná čarodějka. Dokáže i v těchto končinách vytvořit krásný kout přírody plný zvěře a obdivuhodného lučního kvítí, brouků, motýlů a různých živočichů. Také v rybnících je živo, plno kachniček, ryb i žabek. I labutě zde vyvádějí svá mláďata. V lesních porostech se prohánějí dančí stádečka, srnky a i ta obávaná divoká prasata, která umí udělat velkou neplechu. V přilehlých lesích rostou houby. 

Vytvářejí se nové cyklostezky i nové silnice spojující bývalé prostory se stávajícími. Musím říct, že je to ideální místo pro pěší výlety, zatím to ještě není vytroubený turistický cíl a o to víc si tuto nádheru vychutnávám. 

Lidská společnost toho dovede mnoho pokazit a zničit, ale i vybudovat, navazovat na přírodu a snažit se být její součástí, vnímat ji, pokud chce i nadále žít a ne přežívat. 

Pojďte se se mnou projít a nadechnout se v skoro nekonečném prostoru, kde se snoubí klid a mír přírody i s pomocí lidských rukou. Zázračné místo pro tuláky, kteří milují přírodu.

Můj příběh Soutěž: Aktivní léto 2021
Hodnocení:
(5.1 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Švancarová
Díky za výlet,byla to právě ted hezky prožitá chvilka.Při četbě a prohlídce snímků.
Marie Seitlová
Krásně jsem se s vámi prošla Českým středohořím. Tuto část naší země vůbec neznám.
Alena Tollarová
Kolem Radovesické výsypky jsem několikrát jela a něco mi říká, že virtuálně jsem se tam s Tebou i potulovala, ale v reálu nikoli. Bohužel je veřejnou dopravou pro mě skoro nedostupná. Určitě bych si ta místa taky užila :)
Blanka Lazarová
Nevím kam dřív skočit, když všude je tak krásně. Soni, pěkná procházka. Moc hezky jsi to napsala.
Naděžda Špásová
Soni, máš to moc pěkné, určitě to byl moc hezký výlet. Je dobře, že s sebou bereš Pepu, vždycky je dobré s někým sdílet krásu přírody. A je to i bezpečnější. :-)
Soňa Prachfeldová
Díky dévčata, podívala sem se na mobilu a hned jsem si přidala* omlouvám se.Hvézfičky patří vám.
Anna Potůčková
Soni moc hezká fotoreportáž a přesně jak píšeš. Na jedné straně si přírodu ničíme a na druhé straně ji pomáháme, aby byla krásná, plnila svoji roli a nabízela nám možnosti odpočinku a relaxace.
Zuzana Pivcová
Krásný výlet do půvabné krajiny, díky.
Věra Ježková
Soni, díky. Na výlet do jiného Českého středohoří jsem se s tebou vydala ráda. :-)
Jindra Hubačová
Soničko , je tam u vás moc krásně . Děkuji a zdravím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.