Moje léto 2021- Výšlap ke třem křížům
FOTO: autorka

Moje léto 2021- Výšlap ke třem křížům

10. 8. 2021

Sobota 7. srpna se oproti jiným dnům tohoto léta kupodivu jevila vhodná k výletu do přírody. Nohy už mě svrběly a pokud bylo vůbec někam vidět, toužebně jsem se dívala směrem k západu s hradbou Českého středohoří. Při nejistém počasí jsem i přes modrou oblohu ke svačině přibalila i deštník a vyrazila.

Rozhodla jsem se v podstatě navázat na jeden z mých nedávných výletů, který předčasně ukončil právě déšť. Cílem se stala Porta Bohemica – Brána Čech, a sice pohled na ni ze strmého skaliska nad Labem se třemi kříži, kterým ona Brána Čech začíná. Labe tu opouští rovinatou krajinu, zařezává se do skal a ubírá se do Ústí nad Labem a dál do Německa.

Startovním místem výletu je autobusová zastávka u silnice se zelenou turistickou značkou u Kamýku. Louka hned na začátku pěšiny nabízí utěšené výhledy na České středohoří, zde s dominující zříceninou hradu Kamýk. Cesta vede z větší části lesem a míjíte na ní dvě kapličky. První z nich je historická kaple Navštívení Panny Marie, k níž se konaly poutě. Ta druhá – kaple sv. Huberta, už podle názvu zasvěcená patronovi myslivců, je docela nová a pochází z roku 2011. Les je v těchto místech domovem miliónů lesních mravenců, všude kolem je spousta hemžících se kup, takového miniaturního Středohoří. Není radno se tu zastavovat. Jakmile to uděláte, a to kdekoli, stojíte jim v cestě, což zjistíte téměř okamžitě. Než se rozkoukáte, dělají si z vás rozhlednu nebo spíše zdroj zábavy a nestačíte je setřepávat. Vyzkoušeno na vlastní kůži.

Rychlým krokem brzy narazíte na dvojitý val, ohraničující možná dávné sídlo či spíše mystické místo našich předků a za ním se ocitnete na louce, která v dávných dobách byla akropolí. Jižní stranu pravěkého hradiště ohraničovaly právě skály nad řekou.

A to už jsme na místě – Kalvárii nebo také Tří křížovém vrchu. Traduje se, že se tu kdysi tři panny z nešťastné lásky vrhly do hlubin. Od té doby jsou tu na jejich paměť vztyčeny tři kříže. Ty dnešní nahradily větrem a deštěm ošlehané v roce 2009.

Cíl mého výletu nezklamal. Slunko se snaží a osvětluje krajinu do dálky. Pode mnou se vine Labe s lodičkami, vinice se zrajícím žernoseckým vínem na vršcích Velká a Malá Vendula, Radobýl a na obzoru Říp a vpravo Házmburk. Pohled dolů mi moc dobře nedělá a vyfotit odtud všechny tři kříže opravdu není snadné. Paní, se kterou jsme se navzájem vyfotily, kvůli tomu sešla více k okraji a já jsem ji jen prosila, aby dál už nechodila.

Kousek dál za třemi kříži jsou ve svahu zbytky zřejmě strážního hrádku Kalvárie s vlající větry odranou českou vlajkou. Vede k němu uzoučká vyšlapaná pěšinka. Se zatajeným dechem a pohledem upřeným pod nohy jsem ke zbytkům zdiva došla a otevřel se mi výhled dál po Labi. V těchto místech je i ohniště s jednoduchými lavičkami a tu jsem neodolala a vytáhla svačinu. Věřte mi, že kdo tu jednou byl, bude se chtít vrátit. Žluťáska na fotce jsem objevila až doma.

Cestička dál nevede a já se musela vrátit stejným způsobem ke třem křížům a kapli Navštívení Panny Marie. Tady jsem opustila turistické značení a vydala se po úbočí vrchu Hradiště k Velké a Malé Andule. Podle vinic jsem cestou s parádními výhledy sešla dolů až na kraj Velkých Žernosek. Tam jsem si opět chytila Zlatou stezku zemí hradů a jelikož doteď jsem šla směrem dolů a chtěla se dostat k Radobýlu, logicky už mě čekalo jen stoupání. Prošla jsem Malíč a Michalovice a věřte mi, že když jsem úplně zbrocená potem dorazila k odbočce k Radobýlu, byla ve mně docela malá a roztřesená dušička. Původní myšlenka dát ještě Radobýl mě úplně opustila a byla jsem ráda, když mě tu vyzvedl dobrý anděl s naším autíčkem. V nohách jsem měla 10 km.

Pro zájemce přidávám odkaz na zajímavé povídání o pravěkém hradišti: 

Bylo na obřím hradišti Hrádek u Libochovan české Stonehenge?

cestování Soutěž: Aktivní léto 2021
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Moc hezká fotoreportáž. Takový výšlap by se mě také moc líbil.
Marie Měchurová
Alenko, Ty jsi nezmar - tak se u nás říká aktivním jedincům. Přejeme Ti ještě hodně nachozených km v krásné přírodě, kterou máte všude okolo.
Marie Ženatová
Alenko moc děkuji za krásné přiblížení tohoto Tvého nádherného kraje*. Fotografie jsou překrásné a i já když někde vidím plot ozdobený hrníčky tak si je také ihned fotím...
Jaroslava Handlová
Podrobný popis a fůra zajímavých fotek jsou krásnou pozvánkou, která přišla jak na zavolanou. Letos už jsem začala Středohoří postupně trochu prozkoumávat, tak se těším, že aspoň něco z Tvých poznatků brzy využiji. Álo, děkuji.
Anna Čípová
Ali, ráda jsem se prošla. Bydlíš v kouzelném kraji, o kterém dovedeš zajímavě psát a vždy přidáš fotografie.
Jan Zelenka
Toto místo znám velmi dobře. Byl jsem tam dvakrát. Rozhled je odtud nádherný. Napsal jsem o Kalvárii i báseň a také Pověst o třech pannách, která je obsažená v knize pověstí, vydané naším klubem Lipen. Je to pozoruhodné místo. Je fajn, že jsi ho přiblížila i íčku.
Dana Puchalská
Álo, děkuju za nejen krásné fotky,ale i krásný popis výletu.
Jitka Hašková
To jsi měla další krásný výlet. Díky za popis a fotodokummentaci.
Věra Ježková
Prima výšlap. Já si teď vyšlápnu tak akorát do lékárny pro náplast na kříž. :-)
Marie Novotná
To je krása. Už by to bylo na krásnou knihu o českém středohoří . Díky, moc ráda se s Tebou toulám,.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.