Španělé milují pomeranče. Ráno a u oběda si dají džus, odpoledne nechybí pomeranč v ovocném salátu a po večeři je v oblíbené sangrii
Pomeranče ve Valencii se pěstují v sadech, ale i zahradách domů. FOTO: Jan Raška

Španělé milují pomeranče. Ráno a u oběda si dají džus, odpoledne nechybí pomeranč v ovocném salátu a po večeři je v oblíbené sangrii

13. 8. 2021

Z jednoho pomerančovníku se sklízí v průměru tisíc, ale někdy třeba i pět až deset tisíc plodů za rok. Pomeranče očesané ze stromů jsou určeny k přímé konzumaci, ze spadlých plodů se vyrábí džusy nebo marmelády.

"Zpracovává se také kůra pomeranče, která se suší pro potravinářské účely, ze semen a někdy i listů se lisují oleje, květy se využívají pro kosmetický průmysl. A ze dřeva pomerančovníků se vyrábí nábytek," říká Carlos García, který už tři desetiletí pracuje ve společnosti, vlastnící rozsáhlé sady pomerančovníků u španělské Valencie. Právě region Valencie je jedním z největších producentů pomerančů na světě. Odsud většinou putují i do českých obchodů.

S Carlosem jsme se dali do řeči náhodou v jedné valencijské kavárně. Zajímalo ho, odkud jsme, a když jsme mu řekli, že z Česka, zajásal, protože před šesti lety navštívil Prahu na pozvání jednoho českého studenta, který v pomerančových sadech u Valancie pracoval jako brigádník. "Nejlepší je Kampa, pivnice U tygra a klobása na Václavském náměstí. Jenom škoda, že je u vás taková zima," vzpomínal Carlos na Prahu, kterou navštívil začátkem února.

Ale zpátky k pomerančům. Až od Carlose jsem se dozvěděl, že pomerančovníky neopadávají, jsou zelené po celý rok. A že jeden strom se může dožít stáří až sto let, ovšem v sadech nechávají stromy dorůst do věku kolem třiceti až čtyřiceti let, poté jejich výtěžnost klesá.

Každopádně Španělé pomeranče milují. Nejen proto, že obsahují velké množství vitamínů C a B, vlákníny a beta karoten, ale protože jim prostě chutnají. Čerstvou pomerančovou šťávu pijí u snídaně i před obědem, pomeranče nechybí v ovocném salátu, který si dají odpoledne během siesty a samozřejmě je pomeranč i nezbytnou součástí sangríe, španělského míchaného nápoje z červeného vína a ovoce.

Je fakt, že pomeranče koupené přímo u Valencie chutnají jinak, než ty dovezené do Čech, které se pravděpodobně dostanou ze stromu dříve, než dozrají. Jsou opravdu mimořádně sladké a šťavnaté. Mimochodem, ve větších supermarketech mívají automaty, které lisují šťávu z čerstvých pomerančů do plastových lahví. Pomerančovou šťávu bez konzervantů si tak koupíte podobně jako v Česku kávu z automatu.

Přesto se Carlos o budoucnost sladkých pomerančů z Valencie obává. Farmáři v poslední době totiž dávají přednost pěstování kaki. Výkupní ceny tohoto "moderního" ovoce jsou totiž oproti pomerančům až pětinásobné. Tak snad se z Pobřeží pomerančového květu, jak se oblasti pod Valencií říká, nakonec nestane Pobřeží květů kaki. 

 

cestování gastronomie Španělsko
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
S pomeranči na stromech jsem se nikdy nesetkala, asi bych se přejedla..... Mńam..
Svatava Páleníková
Zajímavé a hezky napsané informace. Pomeranče mám ráda, dělám si ovocný salát a pomeranče mu dodají vždy tu patřičnou chuť. Ale ne vždy jsou ty u nás koupené tak sladké jako na jihu. To také potvrzuji.
Marie Ženatová
I já moc děkuji za tento velmi zajímavý článek. A také souhlasím s paní Jaroslavou H., že je veliký rozdíl mezi čerstvě utrženým tamním pomerančem a tím co koupíme v našich obchodech... A ten neobyčejný zážitek při procházce pomerančovým sadem znám také jako milá paní Jaroslava H. Když jsem viděla poprve na stromech zralé plody, květy a nezralé plody - tak jsem se přímo štípala do ruky - jestli se mi to snad náhodou jenom nezdá...
Zuzana Pivcová
Obecně nemám dovezené ovoce moc ráda. Pomeranče nemůžu posoudit, protože je téměř nekonzumuji. Ale pravé džusy mám ráda.
Alena Vávrová
Pomeranče miluju a šťávu si lisuji k snídani skoro denně. Dík za prima článek o nich.
Daniela Řeřichová
Děkuji za hezký a zajímavý článek.
Zdenka Soukupová
Tak je to asi se vším dovezeným ovocem a zeleninou. Vždycky je to nejlepší dozrálé a utržené tam, kde to přirozeně roste. Zdravím Honzu a Carlose.
Jaroslava Handlová
Musím souhlasit s tím, že je opravdu velký rozdíl mezi čerstvě utrženým tamním pomerančem, nebo tím k nám importovaným. Ale když to nejde jinak, tak samozřejmě si je u nás také kupuji. Každému bych přála ten zážitek při procházce v pomerančovém sadu. Není výjimkou, že na jednom stromu bývají současně květy, pak ještě zelené nezralé plody a také některé již volají po utrhnutí. Novou informací pro mě je, že pomerančovníkové dřevo také slouží k výrobě nábytku - zajímavé. Děkuji za pěkný článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...