Končí bezplatné testy na covid-19. Stát bude hradit pouze preventivní testy osobám do věku 18 let
Ilustrační foto: Pixabay

Končí bezplatné testy na covid-19. Stát bude hradit pouze preventivní testy osobám do věku 18 let

19. 8. 2021

Kabinet na svém dnešním jednání rozhodl, že preventivní testy na covid-19 budou mít od září hrazené z prostředků zdravotního pojištění pouze osoby do 18 let, lidé mezi první a druhou dávkou očkování a pak ti, kteří budou mít od lékaře potvrzenou kontraindikaci očkování.

Tyto testy slouží například k prokázání bezinfekčnosti při cestování, návštěvě restaurací nebo kulturních a sportovních akcí.

„Od září jsme se rozhodli zrušit hrazení testů z veřejného zdravotního pojištění bez předchozí indikace lékařem nebo krajské hygienické stanice. Očkování je totiž nyní již dostupné pro všechny osoby nad 12 let, které o něj projeví zájem. K očkování se dnes mohou lidé buď přihlásit na stránce www.ceskoockuje.cz a nebo mohou přijít do více než stovky míst, kde dnes očkujeme ne počkání. Testování stojí české zdravotnictví měsíčně stovky milionů korun. I nadále pak zůstane v provozu páteřní síť testovacích míst, takže by se nemělo stát, že by lidé neměli možnost se nechat otestovat,“ objasňuje změny ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Až dosud platilo, že nárok na úhradu preventivních  testů mají všechny pojištěné osoby. A to na jeden antigenní test týdně a dva PCR testy měsíčně. Od září bude preventivní testování hrazeno jen osobám do 18 let a rozočkovaným lidem, kteří jsou mezi 1. a 2. dávkou, nebo jim ještě neuplynulo 14 dní od 2. dávky či v případě Janssenu 14 dní od 1. dávky. Bezplatné preventivní testy budou mít také lidé, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat. Hrazené i nadále  budou testy indikované lékařem.

koronavirus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.4 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Tady si někdo sedí na vedení, tak ještě jednou - Karry Mullis vynalezl metodu PSR a sám důrazně upozornil, že tato metoda je JEN pro vědecké účely. V lednu 2020 ji Dr. Drosten "oprášil" a upravil pro diagnostiku. WHO ji pak "doporučila" všem státům. Následně, v listopadu 2020 "skupina 23 špičkových odborníků z celého světa studii Drostena totálně rozbili, jako naprosto nevyhovující pro test. Jejich závěry byly tak závažné, že to uznala i WHO a od 01.01.2021 doporučila změny v používání PCR testů." Holt v roce 2017 "se" nakoupily "šmejdy" a kam teď s nimi, tak se bez braní zřetele na doporučené změny v používání vesele testuje dál. :-(
Hana Řezáčová
Pane Mikušo, jen malá poznámka k vašim příspěvkům níže: opakovaně píšete (a dáváte odkazy) , že již v roce 2017 ČR nakupovala testy na onemocnění Covid 19 ... Zároveň správně píšete, že metodu PCR na SARS - Cov -2 přizpůsobil dr. Drosten z Berlína - ale ten to provedl v lednu 2020 !
Marie 00000
Kdo bude chtít, vždy nějak poradí :) :) :)
Hana Řezáčová
Pane Milane ano, o těch počtech lidí, co se nedostavili na 2. dávku, jsme už psali níže - je to 0,5 procenta, 95,5 % se dostavilo ... A co se týče úmrtí? Možná to u nás započítáváme velmi přísně, tak, že se do toho zamotali i ti, kteří by umřeli stejně na jinou nemoc, nevím, jen reaguji na slova vámi uváděné dr. Adámkové (a ona asi taky neví, jen se domnívá) ... Podle mne jsou státy, kde určitě zase nezapočítávají všechny zemřelé na covid, není to někde ani technicky možné - třeba např. Brazílie a její chudinské čtvrti, myslím si, že ani USA nepostihne vše atd. atd. ... Přesnější čísla budou jistě známa až všechno skončí, až se vyhodnotí nadúmrtí v dané době oproti jiným rokům - když to udělají všechny země, bude srovnání, statistiky se vždy dělají zpětně. Ale i kdyby na covid zemřelo cca 17 tisíc, jak uvádíte, pořád je to hodně, je to 10x víc než ročně zemře na chřipku ... A určitě nikdo nikoho nechce jen tak z plezíru strašit - plné nemocnice, to byla před pár měsíci holá skutečnost (snad není nikdo, kdo by záběrům z nemocnic v TV nevěřil) ... Kdyby politici ( radili jim epidemiologové, vakcinologové, lékaři z ARO atd. ) všechno pustili, situaci zlehčovali, mávli nad tím rukou, špitály by to nevydržely - nebyla by lůžka na JIP, ARO, volné přístroje a hlavně zdravotníci, kteří umí tyto složité přístroje obsluhovat (sestru na ARO nenahradí sestřička z ambulance, ani ta ze standartního lůžkového oddělení) ... Takže - počkat, upřesněná čísla se jistě časem dozvíme ...
Milan Milan
Pro pořádek výcuc z informace UZIS dnes na Novinkách:..."Podle dat ÚZIS validovaných k 5. srpnu se v určeném termínu nedostavilo na druhou dávku 28 054 lidí a přesný důvod u nich není zatím znám. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), která mají Novinky k dispozici.Dalších zhruba 5,5 tisíc lidí nemohlo v určeném termínu dostat druhou dávku, protože se v mezidobí od první dávky nakazili a prodělali covid-19. Přibližně 1250 lidí pak nemohlo dokončit očkování kvůli vážnému onemocnění nebo úmrtí před termínem. Přibližně 62 procent očkovaných, kteří nedostali druhou dávku z velmi vážných zdravotních důvodů nebo kvůli úmrtí, byli lidé starší 80 let. Taktéž senioři nad 65 let tvoří padesátiprocentní podíl ve skupině, kdy není známý důvod neabsolvování druhé dávky,” přiblížil šéf zdravotnických statistiků. A výcus z jiného článku prof. Adámkové (ANO) uveřejněného dnes na PL: "Podařilo se nám zjistit, že těch 30 000 úmrtí je velmi spekulativní číslo. Po přepočítání se nám zdá reálná více než polovina, tedy zhruba 17 000. A to jsme stále vše hodnotili velmi přísně," uvedla profesorka, která stála v čele týmu, který vypracoval studii proveditelnosti vývoje české vakcíny na onemocnění covid-19, ale výzkum byl v prosinci přerušen". Na základě čeho vlastně politici rozhodovali a rozhodují, či účelově neuvádějí skutečnost, straší, snad i úmyslně veřejnosti lžou a vše ostatní i v praxi posbíraná data jsou často vyhlašovaná ze hoaxi dokonce dezinformace???? Ale není potřeba si vymýšlet, stačí si na "oficiální" informace počkat, nebo je vyhledávat z jiných zdrojů a skutečnost vypluje sama na světlo Boží. Pak se ale politici nesmí divit, že jim část veřejnosti nevěří ani to pozdravení.
Hana Řezáčová
To , že nedorazilo na 2. dávku půl procenta lidí, to je přece velmi malé číslo - někdo je šlompák, a vykašle se na to, jiný nemohl z nějakých důvodů (úraz, nemoc), někteří zemřeli, protože prostě nadešel jejich čas (stáří, těžká dg), 99,5 % na druhou dávku dorazilo ... A zvažovaná 3. dávka? Některá očkování mají třídávkové schéma hned, např. mnou už zde několikrát zmiňovaná hepatitida typu B - a někteří (určí lékař) dostanou dávku čtvrtou ... U očkování na covid je model dvoudávkový (u většiny vakcín) - a někteří (určí lékař) by měli dostat dávku třetí ... No, a je na každém, zda na doporučení lékaře dá ...
Ilona Erika Kolář
Já tomu také nerozumím, používám svůj rozum a srdce a podle toho se řídím a dál už se v tom nepitvám. Počítám, že ještě bude čtvrtá dávka očkování, možná i pátá. Nejvíce mě ovšem dostala paní, když v rozhovoru pro Prima News na otázku, zda půjde na třetí dávku, odpověděla, že po druhé dávce jí bylo tak zle, jako kdyby prodělala covid (doslova řekla, že myslela, že "zhebne"), ale na ptřetí dávku půjde, protože na něco umřít musí. Nevěděla jsem, zda se mám smát nebo brečet. Já už to beru jako šaškárnu.
Milan Milan
Z dnešního tisku (21.8.2021): Např. 21.8. Ke třetím dávkám míří celé státy 21.8. Izrael na prahu čtvrtého lockdownu. Třetí dávkou očkuje už i 40leté 21.8. (z česka) Na druhou dávku nedorazilo asi půl procenta očkovaných. Někteří zemřeli. Jak mám tyto informace chápat (nebo jsou to v pojetí některých diskutujících pořád dezinformace????), jakou mám mít důvěru ve spásnost vakcíny, kdy bude ta slibovaná TEČKA??? Kde jsou ty přínosy doporučeného schématu očkování tj. 2 dávky, či jedna dávka a bude vyhráno??? Já tomu prostě nějak nerozumím.
Hana Řezáčová
Metoda PCR se používá v různých typech laboratoří - k diagnostice dědičných onemocnění, infekčních onemocnění, také ke kontrole potravin, v kriminalistice ... Autor této metody získal v roce 1993 za svůj objev Nobelovu cenu ... Přímo na covid -19 byla tato metoda přizpůsobená v lednu 2020 ... Data, čísla, "zaručené" odkazy na internetu na rok 2017, kdy už se měly kupovat laboratorní soupravy na testy na covid, jak píše pan Mikuša, je jakási divná pohádka naruby (pohádky jsou normálně hezké) ... Příspěvek ve 21.22 je pohádka už lepší, škoda, že nemá šťastný konec - no, lidé z Andromedy to nějak všechno popletli, na Zemi určitě není lásky nedostatek - jen je třeba mít oči a hlavně srdce otevřená ...
Daniela Řeřichová
Věřím, že lásky je víc než zloby.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.