Končí bezplatné testy na covid-19. Stát bude hradit pouze preventivní testy osobám do věku 18 let
Ilustrační foto: Pixabay

Končí bezplatné testy na covid-19. Stát bude hradit pouze preventivní testy osobám do věku 18 let

19. 8. 2021

Kabinet na svém dnešním jednání rozhodl, že preventivní testy na covid-19 budou mít od září hrazené z prostředků zdravotního pojištění pouze osoby do 18 let, lidé mezi první a druhou dávkou očkování a pak ti, kteří budou mít od lékaře potvrzenou kontraindikaci očkování.

Tyto testy slouží například k prokázání bezinfekčnosti při cestování, návštěvě restaurací nebo kulturních a sportovních akcí.

„Od září jsme se rozhodli zrušit hrazení testů z veřejného zdravotního pojištění bez předchozí indikace lékařem nebo krajské hygienické stanice. Očkování je totiž nyní již dostupné pro všechny osoby nad 12 let, které o něj projeví zájem. K očkování se dnes mohou lidé buď přihlásit na stránce www.ceskoockuje.cz a nebo mohou přijít do více než stovky míst, kde dnes očkujeme ne počkání. Testování stojí české zdravotnictví měsíčně stovky milionů korun. I nadále pak zůstane v provozu páteřní síť testovacích míst, takže by se nemělo stát, že by lidé neměli možnost se nechat otestovat,“ objasňuje změny ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Až dosud platilo, že nárok na úhradu preventivních  testů mají všechny pojištěné osoby. A to na jeden antigenní test týdně a dva PCR testy měsíčně. Od září bude preventivní testování hrazeno jen osobám do 18 let a rozočkovaným lidem, kteří jsou mezi 1. a 2. dávkou, nebo jim ještě neuplynulo 14 dní od 2. dávky či v případě Janssenu 14 dní od 1. dávky. Bezplatné preventivní testy budou mít také lidé, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat. Hrazené i nadále  budou testy indikované lékařem.

koronavirus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.4 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Milan Milan
To ale není obyčejné očkování, jenom jej sedmilháři tak prezentují. To je očkování na primárně respirační onemocnění experimentální vakcínou, podmínečně schválenou k použití. To je ale zřejmě obrovský lapsus. V jiných diskuzích na toto téma se objevují informace kolik lidí po očkování má buď náhlé těžké zdravotní problémy, nebo dokonce poumírali. I v mém okolí během měsíce odešlo nečekaně na večnost 5 lidí (všichni očkovaní), ve věku od 40-67 let.. Je to ještě náhoda?????
Alena Tollarová
Ono to sem vlastně nepatří, ale připadá mi, že není tak úplně od věci odkaz na stránky ministerstva zdravotnictví: https://koronavirus.mzcr.cz/dezinformace-o-covid-19/
Alena Tollarová
Já jsem ráda, že kvůli mému zdravotnímu stavu jsem se konečně mohla nechat naočkovat. Jsem šťastná, že nikdo z mých blízkých ani z okolí na covid nezemřel ani neuspíšil jeho smrt, ba ani covid neměl. Ať už se koronavirus vzal, kde chtěl, je tady a ne, že ne, a je na nás, jak se s pro nás neznámou situací vyrovnáme. Dezinformátoři mají bohaté žně. Kdo chce, může nahlédnout do seznamu dezinformačních webů: https://manipulatori.cz/prehled-dezinformacnich-webu-projektu-a-lidi-siricich-dezinformace-o-aktualni-pandemii/
Jitka Caklová
Oprava 11:08: Video je pouze na půl hodiny, to druhé je to samé, s titulky. Třeba nám pan Hamáček jednou řekne jak to doopravdy bylo, byl u zrodu tohoto "kšeftu". Opatrnosti není nikdy nazbyt, ať už, jedete autem, jdete se koupat, vaříte oběd, pracujete na zahradě..........................
Dana Hošková
Pořád čtu, že to někdo někde chce spočítat vládě. Možná by stačilo se podívat po okolních státech, kde jsou opatření ještě přísnější. Jsme v situaci, jaká tu ještě nebyla. Je to nepříjemné, protivné, dlouhotrvající...Opatrnosti však není nikdy nazbyt.
Jitka Caklová
Nedávno jsem na chatu L/N napsala, jestli znáte pohádku "O mrtvé a živé vodě" a to jsem ještě nevěděla o tomto videu. Je to sice poslech na hodinu, ale dozvíte se, co hrozí lékaři, který vyvinul lék proti covidu, jakým způsobem je mu vyhrožováno a kde lék skončil. Nic vám nevnucuji, ale když si to poslechnete, možná dáte za pravdu i panu Mikušovi. https://otevrisvoumysl.cz/lekar-prezidenta-trumpa-dr-vladimir-zelenko-svedci-u-rady-izraelskych-rabinu-zkoumajicich-otazku-mrna-vakcin/
Eva Kopecká
Oni nás donutí. Všechny kroky k tomu směřují. Když jsem viděla zákroky policie na internetu kvůli rouškám kolikrát v přítomnosti malých dětí, bylo mi úplně nanic. Nemáš ochranu úst, vyválíme tě na chodníku. Párkrát to uděláme, on si to každý rozmyslí, kdo nechce vyšlapovat. Někdo říká, že jsou to zinscenované situace. Možná. Ale tohle je už cesta, po které jít nechceme...navíc pokud očkovaný stejně musí mít ochranu úst, kdyby to přenášel a já neočkovaná, abych ho nenakazil a, už se mi to zdá absurdní. Národ je opět rozdělen....už to nejsou Havlovci a Klausovci, Zemanovi a Schwarzenbergerovci, ale dnes očkování a neočkovaní. Na jednu stranu mám známou, která pomalu dva roky nevystrčila zadek z jejich vesnice, na stranu druhou vidím narvanou hospodu bez jakéhokoli odstupu, kde si vidí jeden druhému zblízka do půllitru. Na jednu stranu jsem musela denně do práce za přísných hygienických opatření. Na stranu druhou část národa byla doma na osmdesáti procentech. Tak fakt nevím.
Eva Krausová
Souhlas s Jitkou C. i Ilonou K. Pokud vláda požaduje testy, musí je hradit. Je ostatně nesmysl požadovat testy do kadeřnictví např. a bránit tak lidem se nechat ostříhat a ještě jim to ostříhání zdražit testem. A zakázat dětem ve škole zpívat, to je vrchol mocných... Všechny tyto restrikce jsou jen proto, aby se lidé donutili očkovat. Neomluvitelné a je jen na lidech, koho budou volit aby tato šílená hra s lidmi skončila. A doufám, že současné vládě po volbách do zpěvu nebude...
Jitka Caklová
Paní Řezáčová, jaký je pro pozůstalé, nebo blízké, rozdíl mezi skutečností, když někdo zemře na infarkt, rakovinu, atd., nebo s covidem. Kovid je výmysl, protože ho někdo vymyslel, vyvinul a Bohužel i vytvořil.
Hana Řezáčová
Ach jo! Obyčejné očkování a tolik křiku! Listina práv a svobod, uvažované soudní žaloby kdesi v Tramtárii, dokonce srovnávání s nacisty ... ZP očkování platí, platily zatím i testování - je logické, že nemohou platit vše do nekonečna, to by pak vůbec nic nezbylo na ty rakoviny, infarkty atd., jak se o nich zmiňuje pan Mikuša ... Jestli si někdo pořád myslí, že je to celé vymyšlené, tak je šťastný člověk - nikdo blízký mu na nákazu nezemřel ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.