Končí bezplatné testy na covid-19. Stát bude hradit pouze preventivní testy osobám do věku 18 let
Ilustrační foto: Pixabay

Končí bezplatné testy na covid-19. Stát bude hradit pouze preventivní testy osobám do věku 18 let

19. 8. 2021

Kabinet na svém dnešním jednání rozhodl, že preventivní testy na covid-19 budou mít od září hrazené z prostředků zdravotního pojištění pouze osoby do 18 let, lidé mezi první a druhou dávkou očkování a pak ti, kteří budou mít od lékaře potvrzenou kontraindikaci očkování.

Tyto testy slouží například k prokázání bezinfekčnosti při cestování, návštěvě restaurací nebo kulturních a sportovních akcí.

„Od září jsme se rozhodli zrušit hrazení testů z veřejného zdravotního pojištění bez předchozí indikace lékařem nebo krajské hygienické stanice. Očkování je totiž nyní již dostupné pro všechny osoby nad 12 let, které o něj projeví zájem. K očkování se dnes mohou lidé buď přihlásit na stránce www.ceskoockuje.cz a nebo mohou přijít do více než stovky míst, kde dnes očkujeme ne počkání. Testování stojí české zdravotnictví měsíčně stovky milionů korun. I nadále pak zůstane v provozu páteřní síť testovacích míst, takže by se nemělo stát, že by lidé neměli možnost se nechat otestovat,“ objasňuje změny ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Až dosud platilo, že nárok na úhradu preventivních  testů mají všechny pojištěné osoby. A to na jeden antigenní test týdně a dva PCR testy měsíčně. Od září bude preventivní testování hrazeno jen osobám do 18 let a rozočkovaným lidem, kteří jsou mezi 1. a 2. dávkou, nebo jim ještě neuplynulo 14 dní od 2. dávky či v případě Janssenu 14 dní od 1. dávky. Bezplatné preventivní testy budou mít také lidé, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat. Hrazené i nadále  budou testy indikované lékařem.

koronavirus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.4 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ilona Erika Kolář
Zrovna včera někde probíhala diskuze, kdy rozebíral právník, že nikdo, tzn. ani zaměstnavatel nemá právo zjišťovat, zda je dotyčný očkovaný či ne. To by za chvíli také mohli zjišťovat, zda má dotyčný aids, tuberu, apod. Do zdravotního stavu, tzn. i očkování nikomu nic není, je to lékařské tajemství. Dokonce ani policie, pokud nemá soudní příkaz,nemá právo u lékaře zjišťovat, zda je dotyčný očkovaný či nikoliv. Takže milí přátelé, např. pokud hygiena bude kontrolovat v kadeřnictvích, restauracích, atd. zda je člověk očkovaný nebo zda má test, nemusí dotyčný vůbec nic prokazovat ani odpovídat. Občanský průkaz max. policii, pokud budou chtít vysvětlení, odkázat na par. 53 a 55 správního řádu nebo čl. 37 odst. 1 Listiny zákl. práv a svobod, kdy nemusí vypovídat, pokud by sám sobě nebo osobě blízké způsobil stíhání pro právní delikt. Hygiena to moc dobře ví, nepadly zatím žádné pokuty.
Jitka Caklová
Souhlasím s panem Mikušou i s paní Kopeckou. Až pravda "vyplave na povrch", tak nám ukáže, kdo se v "kovidové éře" choval jako Herodes k neviňátkům, ale to už bude pozdě. O nenávisti jednoho k druhému raději pomlčím.
Elena Valeriánová
Pane Mikušo, vy byste měl být ministr zdravotnictví, vy byste totiž s národem zatočil jako Herodes s neviňátky. Jen silou svých nenávistných myšlenek byste porazil covid. Ušetřil státu miliardy a těm, co zemřeli na ten vymyšlený čínský virus, to cituji, byste nařídil vstát z mrtvých. Všichni na celém světě jsou tupci, jen vy jste osvícený. Právě kvůli takovým osvícencům jsme pořád v průšvihu. A to celé národy.
Eva Kopecká
Mám atypickou autoimunni diagnózu. Spustila se jedinou tabletou běžně užívaného preparátu. Po operačním zákroku se změnila na potravinovou. Se stejně silnými příznaky. Projevy alergických ataků jsou podobné, jak jsem se po x letech dočetla, anafylaktickým šokům. Diagnóza mi byla určena po sedmi letech trápení. Nechat se očkovat bojím. Setkalo se to s nepochopením jak v práci, tak všude kolem. Pikantní reakcí jednoho z lékařů byl dotaz, zda nejsem hysterická. Úžasná reakce na něco, s čím se ještě asi nesetkal. Asi bych se očkovat dala,kdybych byla normální. Ovšem vzhledem k tomu, že nemusím být denně v restauraci, divadle či kině, se prostě před návštěvou např plaveckeho bazénu otestuji. Dala bych se pichnout. Ale jen proto, abych měla pokoj. Vakcíně nevěřím. A z toho humbuku kolem, když vlastně nikdo nevíme nic, z toho jsem zmatená. Jo,musí se udělat opatření. Chápu. Dodnes jsem ale nepochopila to, když jsem šla jako jedna z mála do práce a nepotkala živou duši, proč jsem musela mít na puse ochranu. Při mém astmatu fakt lahůdka. Jak říkám,nerozumím tomu, ano, lidi na to zemřeli, škoda jich, mohli tu ještě být. Ráda bych, aby byla nastolena normální opatrnost. A ne restrikce, příkazy, opovrhování jednoho tábora s opačným názorem nad druhým. Asi to tedy vypadá, že budu muset skončit o pár měsíců dřív v práci, protože tam se po neočkovaných tvrdě jde. Je to pro mě ponižující. Znám ale některá zařízení, kde se jede normálně a žádná opatření se tam nedodržují. A dodnes tam k žádné velké nákaze nedošlo. To tedy docela nechápu....ale řekl mi to do očí člověk, který tam pracuje. Tak fakt nevím....
Anna Potůčková
Také souhlasím, k tomu není co dodat
Daniela Řeřichová
Souhlas.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.