Některé barvy sluší každé ženě, jiné ublíží i krasavici. Seznamte se s nimi
Ilustrační foto: Pexels

Některé barvy sluší každé ženě, jiné ublíží i krasavici. Seznamte se s nimi

23. 8. 2021

Výběr barvy oblečení je akce, která dovede vzbudit emoce. Některé ženy jsou celý život přesvědčené, že jim určitá barva nesluší. Některé podléhají různým mýtům, které barvy provázejí.

Blondýnkám nesluší béžová, černá se nehodí ve vyšším věku, bílá není vhodná pro kypré ženy, v zelené vypadá nevýrazně každá. To jsou takzvané pravdy, které se objevují v médiích a mnohé ženy je přijaly jako fakt. Někdy je to škoda, protože se celý život brání vyzkoušet si oblečení v barvě, kterou považují za takzvaně neslušivou pro svůj typ.

Výsledek? Část žen dělá dobře, protože si za řadu let našla svůj styl, vědí v čem slyší pochvalné reakce okolí. Jestliže jsou přesvědčené, že jim k tmavým vlasům sluší výrazně červené rtěnky a bílé halenky, není důvod, proč by svůj styl měly měnit, když se takto cítí dobře. Jsou spokojené sebevědomé a nepřemýšlejí, zda něco nedělají špatně.

Druhá část nosí celý život barvy, o kterých si kdysi někde přečetla, že by je nosit měla, ale spokojená není. Jsou to ženy, které pošilhávají po žlutém svetru, ale nikdy si ho nevyzkoušejí, protože říkají: pro mě žlutá není vhodná, mám světlou pleť a blond vlasy, já žlutou nemůžu. A odcházejí z obchodu se slovy: Ach jo, ten žlutý svetr byl tak krásný.

V devadesátých letech zaplavil Česko fenomén zvaný barevné poradenství. Pamatujete? V rámci obdivu ke všemu novému, západem vonícímu a neobvyklému, ženy podlehly dojmu, že by jim někdo měl nadiktovat, jaké barvy mají nosit a jaké ne. Mnohé za to zaplatily nemalé peníze. A pro mnohé se to stalo jakýmsi dogmatem. Dnes se už pojem barevné poradenství moc nepoužívá. Jistě, je normální, že se žena v krámě nebo u stylisty či kadeřníka poradí, co by jí slušelo více a co méně, ale trendem je, že by si každý měl vyzkoušet různé styly, barvy a nebát se změn.

Mít šatník založený na určitých barvách jen proto, že nám to někdy někdo poradil, je nesmysl. Pokud se žena cítí skvěle v černé barvě, ať ji nosí i v sedmdesáti, jen musí počítat s tím, že bude stále někde číst, že černá zvýrazňuje vrásky a pro dámy vyššího věku se nehodí. Jenže právě ona je v ní spokojená, je šik a lidé o ní říkají, že je oblečená dobře.

Přesto však existují barvy, kterým stylisté a návrháři říkají slušivé. Univerzální, ve kterých zpravidla vypadají dobře brunety i blondýny, ženy světlé pleti i ty snědé.

Takovou barvou je modrá. Má velkou škálu odstínů a proto si v ní může najít ten svůj opravdu každá žena. Modrá zkrátka sluší.

Na stejné pozici je bílá. Blondýnky s bledou pletí sice mohou namítat, že pro ně slušivá není, ale často jde o předsudek. Bílé tričko nebo bílá košile ještě nikdy žádné ženě na půvabu neubraly.

A nezapomínejme na červenou. Mnohé ženy ji považují za příliš výraznou a vyzývavou, ale i ona má mnoho odstínů, které se hodí k různým odstínům pleti a vlasů. Jen je třeba si ji vyzkoušet a třeba se blondýna bude divit, jak jí to sluší v jahodově červené a bruneta si oblíbí korálově červenou. A zrzka, která si celý život myslela, že tahle barva není pro ni, třeba zjistí, že cihlově červený šál kolem krku je v kombinací její barvy vlasů prostě skvělý.

Jde o to se jen nebát a občas si nějaké barvy vyzkoušet. Ať už ty slušivé nebo ty neobvyklé. A nechat se překvapit. Tady je malá inspirace.

Inspirace pro ženy móda
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Srpa
Je příjemné vidět ženu hezky oblečenou.
Lenka Kočandrlová
Neoblékla bych si nic hnědého,to se mu úplně hnusí.
Hana Řezáčová
Jako základ mám ráda černou, spíš tedy antracitovou, všechny odstíny šedé, bílou - na kalhoty, sukně, k tomu světlounkou růžovou, červenou, bílou ... Modrou jen džínovinu. Nemám nic zeleného, hnědého, ani žlutého ... Ale žluté sako na úvodní foto a i žlutý svetřík na č..1 vypadají dobře!
Eva Kopecká
S tím oblékáním je to takové neustále se vyvíjející. Je to oblast, ve které se člověk může neustále něčemu novému přiučit. Nejde jen o barvy. Jde o styl. O střih. O délku. O materiál. Je radost být účastnice situace, kdy do obchodu přijde zákaznice, která má jasný cíl. Třeba šaty na určitý účel. A je radost, když ji prodavačka okoukne a sáhne do regálu za sebe. Zkuste tohle. Ale tohle vůbec není můj obvyklý styl. Řekne dáma, která se drží určitých barev a určitého stylu. To nevadí. Usměje se prodavačka. Odhadla zákazníci dobře.... sklouzla do nenápadného pohodlí a nerada by to měnila. Z kabinky, kam vlezla rozmrzelá žena s myšlenkou, že jsem sem vůbec lezla, za okamžik vyjde někdo úplně jiný. Zprvu odmítaný model vyvolá údiv nejen u zákaznice, ale i u náhodné další přítomné osoby. A obě se shodnou s prodavačkou. Tenhle ohoz změnil nevýrazne oblečenou ženu v někoho úplně jiného. Prostě prodavačka, která má odhad, do obchodu opakovaně přiláká nejen tu, kterou dobře obsloužila, ale i její známé. Spokojený zákazník se rád vrací. Samozřejmě pokud nám někde prodavačka tvrdí, že .....šaty, které nás škrtí, absolutně nám nesednou a i laik vidí, že tohle fakt ne....jak je to úžasné a že tohle mít je pro nás terno...ta nás v obchodě už neuvidí.... Není od věci nechat si poradit a nebýt pohodlná něco zkusit. Jsou oděvy, parádní na stojanu, ale nikterak nás nepozvednou. A jsou oděvy, které se tváří nenápadně, ale zazáří v momentu, kdy je oblečeme. Kdysi jsem parádně zhubla. Jenže ač jsem byla mladá, byla jsem zvyklá mít velice umírněné věci. Hodně to ovlivnila tchýně. Prostě mi je kupovala podle svého a beze mě. Potřebovala jsem černou sukni. Stála jsem nerozhodně v obchodě s jednou v ruce. Byla na mě příliš krátká, myslela jsem si. Už jsem ji vracela zpátky, když mi prodavačka řekla....vy si tohle můžete klidně dovolit. Abych ji dokázala, že se mýlí, šla jsem si ji do kabinky natáhnout.Ta sedla, pane. Odcházela jsem s hezkou blůzkou, která se k ní moc hezky hodila. Není nákup jako nákup. Samozřejmě, že kratkovlasá cyklistka, vodačka, horolezkyně se svaly, se nebude oblékat do šatiček s volánky. Spíš ji sedne střih košile s páskem. Ty s vypracovanými detaily si spíš vezme romanticky vyhlížející dlouhovlasá, její pravý opak. Ale jak říkám, člověk by se křečovitě neměl držet jednoho stylu. Oblečení i barvy mají pozvednout vzhled, změnit naši vizáž k lepšímu. Tak se stalo, že když jsem snachu vzala na nákup se slovy máš svátek a nemáš nic slabého s dlouhým rukávem pod tu jarní bundu, obě jsme čekaly, že nic neseženeme a dárek zachrání něco sportovního, kam roky inklinovala. Když tedy z nouze v jednom butiku řekla, zkusím tohle triko /jemné krémové s obrázkem a nějakými knoflíčky/, přikývla jsem a pomýšlela si, to asi bude malé. Nejen že nebylo, ale z kabinky vyplul nadšený kukuč, který mi oznámil....počínaje dneškem kašlu na sportovní trika a mikiny. Ta věc těžko definovatelné vlastně nijaké barvy je dodnes jedním z nejoblíbenějších kousků v šatníku....
Věra Halátová
Odjakživa nosím to, co se mi líbí, v čem se cítím dobře. V pohodlném a jednoduchém oblečení. Žádná růžová, žádná červená, žádné puntíky, kytičky, mašličky. Přehnaně barevná a namašlená ženská není elegantní ani v mládí ani ve zralém věku a už vůbec ne ve stáří.
Marie Měchurová
V mládí jsem si nedovedla představit mít na sobě něco růžového. Teď zjišťuji, že se v mém šatníku začíná zabydlovat. Začala jsem nosit pestřejší oblečení.
Věra Ježková
Nosím to, v čem se cítím dobře. Neumím si představit, že bych se nechávala ovlivnit nějakými radami. K modré nemám jednoznačný vztah. Slušela mi sice jako blondýně a sluší mi i jako zrzce, ale ne vždy na ni mám náladu. Taky jí v šatníku moc nemám. Červenou ani omylem. Nejradši mám barvy podzimní a odstíny zelené.
ivana kosťunová
Já bych asi zvolila sako na titulním obrázku
Dana Puchalská
Moc se mi líbí modely č 6 a 4.
ivana kosťunová
Pobavila mě věta : Má velkou škálu odstínů a proto si v ní může najít ten svůj opravdu každá žena. Modrá zkrátka sluší." Ona totiž každá barva má velkou škálu odstínů a každý si najde ten svůj. :))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.