Procida

Procida

10. 9. 2021

Při svém putování po jihu Itálie jsem také navštívila kdysi zapomenutý malebný ostrov v Neapolském zálivu, ostrov Procida. O něm bych Vám ráda vyprávěla. Na ostrov se dostanete lodí z ostrova Ischia. Co Vás ihned zaujme, jsou barvy. Všude vidíte různobarevné domečky, zářící všemi barvami, obklopené kvetoucími keři různých barev a dalších květin. Obklopí Vás vůně středomořské fauny, osvěžující vánek, temně modré a průzračně čisté moře. Skoro si připadáte jako v pohádce. 

Po vystoupení z lodí jsem byla navštívit dominantu ostrova - pevnost Terra Murata. Tyčí se vysoko na skále. Jedná se o mimořádný monumentální komplex, který je dnes otevřen návštěvníkům, býval kdysi Palazo  ´d Avalos sídlem rodu d Avalos, který ostrov spravovali. Také býval královským palácem a od r.1815  první vojenskou školou. Poté sloužil jako /dnes už bývalá/ obávaná věznice pro odsouzence na doživotí. Okolo pevnosti jsou  domečky, přilepené jeden na druhý, se strážními věžemi i někdejšími továrnami, ve kterých odsouzenci pracovali.

O Procidě se také říká, že je ostrovem rybářů. Barvení domečků sloužilo rybářům vracejícím se domů údajně proto, aby je už z dálky rozpoznali. Poté, co jsem se vracela z pevnosti, bylo již poledne, a tak jsem zašla do přístavní restaurace ochutnat plody moře. Oběd jsem završila místní specialitou s názvem Lingua di Procida - lehké listové těsto ve tvaru jazyka /lingua/ plněné citronovým krémem. Protože nádnerné žluté citrony vidíte ve všech zahrádkách.  

Na ostrově se natáčel v roce 1994 film Pošťák, kde hlavní roli ztvárnil Phillipe Noiret. Děj filmu vypráví o setkání bývalého rybáře, který se stal pošťákem, s básníkem z Chile Pablem Nerudou.

Povětšinou poklidný ostrov plný uliček a na sebe nalepených domků ožívá v době konání oblíbených festivalů. K těm nejvyhledávanějším patří Slavnost moře. Procida - malá tečka na mapě, byla prohlášena v Itálii hlavním městem kultury pro rok 2022.

Pokud se na svých cestách vypravíte do Kampánie, navštivte i malý  pohádkově krásný ostrov Procidu

cestování Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Švancarová
Obrázek k článku ukazuje jak je tam hezky.Barevnost domů se mi hodně líbí.Před mnoha a mnoha lety jsme byli v Albeně,v Bulharsku.A už tehdy mě zaujaly hotely,které byly každý v jiné barvě i zatahovací závěsy v oknech a na dveřích byly v té samé barvě.To se mi líbilo.Bylo to ještě za totáče a Albena byla nová.
Soňa Prachfeldová
Díky za hezké sdílení .
Jitka Hašková
Děkuji za seznámení s ostrovem, o kterém jsem nic nevěděla.
Anna Potůčková
O ostrově jsem nic nikdy neslyšela, nic nikdy nečetla, ale musí tam být krásně!
Jarmila Komberec Jakubcová
Mám ráda oblast Kampánie, která je plná krásných ostrov. Za zmínku bych připomněla Capri, Ischii, ale i pobřežní městečko Amalfi. Několikrát jsem tuto oblast navštívila. Neapolský záliv má velmi zajímavou historii. Viz Pompeje,
Martina Růžičková
Lákavé vyprávění i fotka :-).
Alena Velková
Malebný ostrov :-)
Jan Zelenka
Při čtení podobných článků mě vždy přepadá velká nostalgie po Středomoří. Škoda, že jsem se tam nenarodil. Je to úžasný kraj. Moc hezká pozvánka, kterou už asi nevyužiji.
Zuzana Pivcová
Nikdy jsem o tomto ostrově neslyšela, ale podle snímku tam musí být krásně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.