Moje aktivní léto: Carpe diem s překvapením
Zámek Přílepy. foto Hana Lancová

Moje aktivní léto: Carpe diem s překvapením

22. 9. 2021

Je začátek září a letošní léto se pomalu chýlí ke konci. Můj manžel je stále aktivním sportovcem, a tak celkem v pravidelných intervalech vyráží na závody v orientačním běhu. Pokud se koná některý z nich v rámci Zlínského kraje, jedu občas s ním. On je spokojen, že má svůj adrenalin, a já, že prozkoumávám mně neznámá místa.

Jednu sobotu byla naším cílem obec Přílepy. Počasí nádherné, nálada pohodová, fotoaparát připraven. Do obce vjíždíme po silnici od Holešova. Před zámkem je první oranžovobílý lampion a pořadatel nás nasměruje na plochu vyhrazenou k parkování. Vcházíme na nádvoří a už od pohledu je jasné, že zámek není v nejlepší kondici. Pomalu se sjíždějí na oblastní závod běžci všech věkových kategorií. Dle dresů rozeznávám Zlíňáky, Luhačovičáky, Vizovjáky, Kroměřížáky i pořádající Holešováky…
Dorazili jsme včas, takže zbývá nějaký prostor k posezení s kamarády a na něco dobrého z nabídky občerstvení.

Od syna vím, že zámek patří obci, a moc mě zajímá, jak vypadá vevnitř. Dámy z občerstvení ochotně volají paní starostku a skupina asi deseti zájemců se vrhá na obhlídku interiérů. Bohužel zámek je uvnitř ještě v horším stavu, než se zdálo z venčí. 

Na místě dnešního zámku byl v 70. letech 13. století postaven panský dvůr založený Jindřichem z Přílep, později byl přebudován na kamennou tvrz, kterou po několika významných šlechtických rodech získává v roce 1778 rod Seilernů. Sídlo postupně přebudovávají na zámek s anglickým parkem. Park je dodnes udržován ve velmi dobrém stavu. Po 2. světové válce je zámek zestátněn. V letech 1950 až 1955 slouží jako ozdravovna a mezi lety 1955 až 1984, věřte nebo ne, jako porodnice! Narodilo se zde skoro 21000 dětí. Od roku 1994 zámek chátrá.

Současné vedení obce zafinancovalo rozsáhlou opravu krovů a střechy. Rozbíhá se projekt na celkovou opravu objektu, který má v budoucnu sloužit obci. Přiložené fotografie nepotřebují komentář.

Čas rychle ubíhá, můj muž vyráží na start a já se vydávám na procházku do prosluněného parku. Fotím a je mi tu skvěle. Odhaduji čas doběhu mého muže a vydávám se k cíli závodu. Mám štěstí, čekám jen několik minut, nekufruje. Následuje návrat na nádvoří, načtení dat z čipu, porovnání výsledků se soupeři, převlékání, balení věcí, vyhlášení výsledků a odjezd na oběd do Fryštáku.
"Paní starostko, držím palce!"

Můj příběh Soutěž: Aktivní léto 2021
Autor: Hana Lancová
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
Tři z těch 21000 dětí jsem v zámečku na svět přivedla já. Byla to vyhlášená porodnice. Navíc bydlíme 2km od něho. Věřím, že za pár let bude tak krásný jako náš holešovský zámek.
Jitka Caklová
...... a přidávám gratulaci manželovi :-)
Jitka Caklová
Zdravím Hani! Moc hezky jsi to nafotila i napsala. Také paní starostce držím palce, je to sousto jako hrom.
Naděžda Špásová
Snad se rekonstrukce zámku obci podaří, byla by ho škoda.
Zuzana Pivcová
Je smutné, když si uvědomíme, kolik zůstalo zničených památek. Hlavně škoda, že se připustilo jejich zničení. Bylo jasné, že ty, v nichž sídlila armáda nebo družstvo, asi z jejich strany opravovány nebudou. Po listopadu to ale nebylo moc lepší. Jsou v tom velké rozdíly. Záleží na tom, kdo se stal novým majitelem. Rozdíl je i mezi soukromníky. Např. Bechyni to moc neprospělo.
ivana kosťunová
Skoda toho zámečku
Jan Zelenka
Obnova zámku by pobrala miliony. Tak hned to asi nebude. Jinak moc hezké.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.