Starobní důchody se zvýší v průměru o 805 korun, rozhodla vláda
Ilustrační foto: Ingimage

Starobní důchody se zvýší v průměru o 805 korun, rozhodla vláda

26. 9. 2021

Průměrný starobní důchod by se měl od prvního ledna 2022 zvýšit o 805 korun. Tato suma obsahuje zákonný růst (v průměru o 505 korun), a pak o dalších tři sta korun nad valorizaci. Rozodla o tom vláda na svém zasedání.

Zmíněný průměrný starobní důchod by po celkovém zvýšení o 805 korun měl dosahovat částky 16 280 korun, což odpovídá zhruba 43 procentům průměrné mzdy. Nárůst oproti letošnímu roku bude představovat 5,2 procenta, pokud by se neschválilo přilepšení o 300 korun, pak by to bylo jen o 3,3 procenta. Kromě toho se promítne do výše důchodu i valorizace základní výměry o 350 korun. Zjednodušeně se dá říct, že si běžný důchodce (neplatí to například pokud dostáváte důchod i ze zahraničí) polepší nejméně o 650 korun.  

Jak si polepší lidé s různými důchody ukazuje následující tabulka, která obsahuje modelové příklady:  

duchody.png

                                                                                                                                   Zdroj: MPSV
 

„Definitivně jsme udělali tečku za navýšením důchodů o 805 korun. Tam je navýšení o 350 korun základní výměry, o 300 korun pevná částka,“ potvrdila na tiskové konferenci ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Konkrétní zvýšení důchodu se bude vypočítávat tak, že se k základní výměře připočte 350 Kč (v příštím roce bude činit tato základní výměra 3900 korun). K procentní výměře se pak připočte 1,3 procenta její nynější hodnoty a také 300 korun. Pokud by se nepodařilo prosadit 300 korun navíc, pak by si například důchodce s příjmem 8000 korun polepšil jen o 408 korun, zatímco ten, kdo pobírá 20 tisíc, by dostal navíc 564 korun. U vyšších částek by se pomyslné nůžky rozevíraly ještě více. „Přitom právě pro důchodce s nízkými  příjmy je každá stokoruna výrazným přilepšením. Díky 300 korunám navíc je navýšení mnohem spravedlivější,“ konstatuje Jana Maláčová.

Novinky od roku 2023
Obě komory parlamentu už v létě odsouhlasily i další změny, které budou platit od začátku roku 2023. Půjde o tzv. výchovné, které by mělo všem primárně pečujícím rodičům o děti přilepšit k důchodu  o 500 Kč za každé vychované dítě. „Jedná se především o ženy, u nichž je průměrná výše důchodů o téměř tři tisíce korun nižší než u mužů. Přitom se zasloužily o výchovu nové generace, která ze svých příjmů mimo jiné přispívá i do důchodového systému,“ vysvětluje Jana Maláčová. Schválený byl dřívější odchod do důchodu u záchranářů. Záměrem MPSV je i dřívější odchod do důchodu u pracovníků v náročných profesích, aniž by se měnila výše jejich penze.

důchody peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Dostal
:-) :-) Že je hospodaření s veřejnými financemi plné skrytého tunelování, postřehne i laik, zvyšování penzí je zvlášť ve státě jako firmě politickým trikem s tranzitními důchodci a cílovými příjemci, volby tak budou nejspíš rozhodovat o "pěšky, nebo za vozem?" :-) :-)
Lenka Kočandrlová
No a co jako??? My s manželem máme dohromady důchodu méně než je průměrný plat.Na vyskakování to není....ale dá se to vydržet. Když přidají,dobře. Jen abychom jednoho dne nechodili s nůší peněz pro chleba....
Jiří Dostal
:-) :-) Jo jo, Jak říkávaly brněnské Marvanky, prosté babky z Líšně: "Nakoupila jsem husu, a nevím,...půlku krmím, půlku jím..." Ty metonymie, přenášené významy zde z části na celek, jsou inspirativní i při pobírání penze, akorát jednomu chybí odvaha podříznout štědré parazity, kteří se mou penzí živí. :-) :-) Za šroubečky pro paní Křapovou se omlouvám. :-) :-)
Jitka Caklová
09:36 "Pro mě je podstatné, že budeme mít v peněžence více peněz." S tím nelze než souhlasit, ale to platí pouze v den výplaty důchodu, případně do prvního nakupování čehokoliv, kdy nám při placení spadne brada a nula od nuly pojde.
Ivo Patta
Vzhledem k tomu, že se jedná o dorovnání inflace a zvýšení o POLOVINU růstu mezd, tak se průměrný důchod ve srovnání s průměrným platem stále propadá. Konkrétně z 58 % v roce 1991 pod 40 %. Těch 300,- Kč navíc je jen pokus propad zpomalit. Důchodová reforma je nezbytná, protože nám, díky NADMĚRNÉMU ZDANĚNÍ MEZD pracujících rodičů plus účetně vadné správě státního důchodového systému, chybí za posledních 25 let každé třetí dítě. Ano, jeden a čtvrt milionu dětí nám schází do VYROVNANÉ populační bilance. Dětí, které v dospělosti VÝHRADNĚ financují naše důchody ze svého odvodu sociálního pojištění (správně sociální daně). Více v nové knize Ekonomům to myslí černobíle.
Anna Potůčková
Každá koruna navíc je dobrá. Ani já nepřemýšlím, jak to s navýšením je. Pro mě je podstatné, že budeme mít v peněžence více peněz.
Jitka Caklová
Bydlím ve svém, tudíž nemusím platit nájem a strádat, případně žádat stát o podporu nemusím. Přidání, které je mi předhazováno, jako psovi ohlodaná kost, můj rozpočet pouze vyrovná, bez pocitu spokojenosti nad tím, že mi někdo dává něco navíc. Bez "přidání" bych určitě nestrádala, pouze bych méně ušetřila na horší časy.
Eva Mužíková
Dostanu 825,- Kč navíc a nepřemýšlím jde li o opravdové navýšení, nebo jen iluzi. Uvítám je.
Jitka Caklová
Paní Pokorná a co to mění na skutečnosti, že přidání, není žádné přidání. Kdybych byla sama, stačila by mi jedna místnost a z jednoho důchodu bych ještě ušetřila i bez "navýšení". Co je na tom, že mám jiný úhel pohledu, to snad je normální. Jen jsem napsala, že avizované navýšení je pouhá iluze, toho, že nám někdo dává něco na víc.
Danka Rotyková
Pan Kotas to shrnul a okomentoval přesně, není o čem více diskutovat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...