Mám nárok na Příspěvek na bydlení?
FOTO: Helena Vambleki Červenková

Mám nárok na Příspěvek na bydlení?

10. 10. 2021

Sláva, důchody rostou! Bohužel, náklady na život také. Jsme-li v domácnosti dva, situace se ještě dá zvládnout. Jednotlivec, který už si nepřivydělává, zoufá a počítá, co si dovolit může a co už ne.

Náš stát pomáhá sociálně slabším Příspěvkem na bydlení. Vše o něm najdete zde: https://www.mpsv.cz/-/zadost-o-prispevek-na-bydleni

Ale senior třeba vůbec neví, jestli je sociálně slabší a jestli by si mohl o příspěvek požádat. Nebo ví, ale stydí se škemrat o almužnu. Nebo ví, ale myslí si, že se to vyplácí jen bydlícím v nájemních bytech. 

Mám nebo nemám nárok na příspěvek?
Jednoduché počty. 
Poslední výměr důchodu vydělím třemi a výsledek porovnám s vypočtenými náklady na bydlení: 
a) V nájemním bytě: sečtu čisté nájemné + zálohy na elektřinu, plyn, vodu, teplo, výtah, osvětlení společných prostor, úklidové služby, popelnice (nepočítá se internet, telefon, koncesionářské poplatky, kabelová televize).

b) Ve vlastním bytě sečtu normativní nájemné (pro jednu osobu 2.128, pro dvě osoby 2.912)  + zálohy na elektřinu, plyn, vodu, teplo, výtah, osvětlení společných prostor, úklidové služby, popelnice (nepočítá se internet, telefon, koncesionářské poplatky, kabelová televize).

Jestli jste zjistili, o kolik náklady na bydlení převyšují třetinu důchodu, tak jste si právě orientačně spočítali, kolik by vám mohl stát přispět. Výše uvedený výpočet je ale velice zjednodušený a nelze tak vypočítat náklady na bydlení ve vlastním domě.

Další orientační výsledek si můžeme spočítat na tzv. kalkulačce:

https://socialni-davky-2014.eu/2020-kalkulacka-pridavky-na-bydleni-od-1-1-2021/

Jestli vám vyšlo, že na příspěvek byste mohli mít nárok, tak každopádně bude stát za námahu si to ověřit. Odhoďte zábrany i stud a vydejte se na nejbližší Úřad práce. Budete si muset vyzvednout formulář Příspěvek na bydlení, doložit spoustu dokladů potřebných k výpočtu příspěvku a možná i vystát frontu nebo jít dvakrát. 

Ale úřední přiznání nároku na příspěvek a jeho výplata už bude tou světlou tečkou a určitě budete vědět, jak se získanými penízky naložit. 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.7 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Divišová
Souhlasím s Hanou Rypáčkovou. Mít vilu za 12 mil. a brát příspěvek na bydlení mi připadá jak v Kocourkově. To ten stát nemůže utáhnout.
Pavel Maleček
Takže jsem si sečetl můj starobní důchod a invalidní důchod manželky a hodil to do kalkulačky s cílem zjisti zda máme nárok na příspěvek či ne. Náklady na bydlení jsou fakt vysoké, my hradíme měsíčně přes 5.500.- Kč a bohužel ta přiblblá kalkulačka nepočítá se zvyšováním cen za plyn a elektřinu a toho ostatního. Navíc nepočítá již vůbec s náklady za léky, kdy hradíme vysoké částky a cesty do nemocnice. Manželka měla přijít díky nádoru o nohu, zatím nádor již po čtvrté vyjmuly, ale jistota je mizivá. Takže můj závěr je, že zkrátka sice zdraví jedinci, ale s malým příjmem nárok budou mít a nemocní utřou zkrátka nos. Je to spravedlivé ???
Jitka Caklová
Můžeme souhlasit i nesouhlasit, vyjde to úplně nastejno, protože není v ničí moci tenhle binec uklidit. Po roce 90 zkrachovala fabrika, která měla byty pro své zaměstnance s velice výhodným nájem. Na snadné "cestě" se šetřit zatím nikdo nenaučil a tudíž v té době neměla řada zaměstnanců/nájemníků ušetřeno 40 000.- Kč na odkoupení bytu od už bývalého zaměstnavatele. A tak přišel šikovný maník, podpořený ještě šikovnějším právníkem, vzal si 600 000.- úvěr a koupil 15 bytů i s nájemníky. Dnes cena jednoho bytu v této lokalitě je cca 600 000.- , měsíční nájemné X XXX.- Kč, z tehdy mladých, produktivních lidí jsou důchodci v hmotné nouzi a pobírají příspěvky na bydlení pro onoho majitele patnácti bytů. Je to zkrátka Kocourkov :-(
Jindra Hubačová
Hanko , naprosto s tebou souhlasím !
Hana Rypáčková
"V případě tohoto příspěvku na bydlení se nezjišťuje, kolik má na účtu a jaké jsou finanční poměry jeho rodiny/dětí/ ". Ti , co umějí hospodařit, nejsou v nouzi. Náklady na bydlení budou stoupat a jsem toho názoru, že stát má pomáhat opravdu jen tam, kde to jinak nejde. V mnoha vilách a drahých bytech je spousta samotných vdov, které provoz jen z důchodu neutáhnou. Neutáhne to ani stát.
Jiří Forman
Na úspory je nejlepší vkladní knížka, tu při žádosti o příspěvek na bydlení nebo hmotnou nouzi po vás nikdo nebude chtít. Můžete si dokonce na ni dávat posílat výplatu nebo důchod, ten nakonec také můžete osobně vyzvedávat na poště a na poštovní knížku si tam zrovna nějakou částku uložit. Jinak většina plateb (nájem, elektřina, pojištění atd.) se dá napsat na SIPO, které pak při žádosti o příspěvek dokládáte. A se zákaznickou kartou pošty za SIPO platíte jenom 15 korun. Takže žádné výpisy z banky pak nemusíte dokládat. Účet je pro důchodce zcela zbytečný.
Elena Valeriánová
Stručné a výstižné. Kdo chce může tento "návod" použít. Já nevím 612,-- Kč x 12= 7344,-- to mi nepřipadá jako zanedbatelná částka. Nás se to zatím asi netýká, ale člověk nikdy neví, kdy se mu bude taková informace hodit. Palec nahoru!
Helenka Vambleki
Výpis z banky je sice potřeba k důkazu v případě, že je z účtu zaplaceno nájemné, ale může se použít filtr a nechat vytisknout opravdu pouze ty platby za nájem. Pouhých 612 měsíčně udělá za rok třeba na novou pračku.
Miluše Relichová
Tak jsem si to vypočítala ,a když vše vyjmenované sečtu s výměrem důchodu na příští rok, navýšení energií, tak mi rozdíl vyjde pouze 612 Kč, no to je tedy terno, to mě při budoucím důchodu 12800 opravdu vytrhne, navíc bych musela platit vše složenkami, protože výpisy z banky ukáží ,kolik mám na kontě a pak mi nepřiznají už vůbec nic, pokud tam nebude asi 300 Kč , podotýkám, nemám nájemní byt - ten vždy vydělá více.
Eva Mužíková
Souhlasím s Helčou, žádné údaje o financích nikdo nechce znát.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.