Primářka Hana Roháčová: Očkování učí naše tělo, jak se bránit nebezpečným virům a bakteriím
MUDr. Hana Roháčová. FOTO: poskytnuto agenturou Havas

Primářka Hana Roháčová: Očkování učí naše tělo, jak se bránit nebezpečným virům a bakteriím

26. 10. 2021

Podzimní měsíce, kdy se teplota pohybuje kolem deseti stupňů a lidé se koncentrují více v uzavřených prostorách, přinášejí podle Hany Roháčové, primářky Kliniky infekčních, parazitálních a tropických nemocí, příznivé podmínky pro šíření virových onemocnění.

Zatímco v loňském rocese chřipka celé Evropě takřka vyhnula, protože lidé byli nuceni trávit většinu času doma a děti nechodily do škol, letos je situace diametrálně odlišná, a tak se očekává razantní výskyt respiračních onemocnění a chřipky. MUDr. Hana Roháčová upozorňuje, že v žádném případě nebude stačit jen očkování proti covidu, ale je třeba využít i očkování proti chřipce. Ostatně epidemiologové již delší dobu očekávají pandemii chřipky.

Za neméně závažné označila Roháčová napadení lidského organismu pneumokokem. Ten je běžně přítomen v nosohltanu a přenáší se kapénkami. V roce 2020 proočkovanost dětí dosáhla 71 procent a u osob starších 65 let pouze 24 procent. To na kolektivní imunitu nestačí. Děti jsou hlavním rezervoárem pneumokoků. Ale primářka Roháčová doporučuje udržování sociálních kontaktů v rodinách, které jsou pro seniory životně důležité, a tak podle jejích slov je jedinou účinnou obranou očkování.

„Já za dva nejdůležitější milníky v medicíně považuji očkování a vynález antibiotik. To je to, co zachránilo stovky milionů lidí. Očkovací látka není to, co někomu ublíží. Naučí naše tělo, aby se bránilo proti infekci, protože mu dáme nějaký kousek bakterie nebo viru a tělo si proti nim vytvoří obranu. Když potom přijde ten pravý virus nebo ta pravá bakterie, tělo si řekne, aha, mám proti tobě zbraň a nepustí ho dál,“ vysvětluje lékařka Hana Roháčová.

Její vyjádření plně podpořil také herec Jan Přeučil (84), který v nedávné době prodělal pneumokokové onemocnění i covid. Trápil ho velmi silný kašel, a tak na doporučení praktické lékařky je již očkován proti chřipce (ostatně proti té se nechává očkovat pravidelně) a i proti pneumokoku. Na třetí dávku vakcíny proti covidu právě čeká.

Na otázku, zda je více nebezpečná chřipka, pneumokok či covid primářka Roháčová na tiskové konferenci uvedla, že průběh těchto onemocnění je individuální. Nelze předpovídat jaké komplikace u daného pacienta nastanou. Je však obecně známo, že imunita s věkem klesá a je tedy nanejvýš nutné aktivně se proti respiračním chorobám bránit. Podpořila zároveň doporučení České vakcinologické společnosti aplikovat vakcínu proti koronaviru i chřipce najednou. Záleží však na preferenci každého pacienta.

nemoci očkování zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Granda Nekonata
a dovětek, který bohužel mluví ta vše: Portugalsko, které je zemí s nejvyšší mírou proočkovanosti v Evropské unii, zaznamenává výrazný růst počtů případů koronavirové nákazy. https://echo24.cz/a/SwdRH/koronavirus-se-rozmaha--i-v-portugalsku-ktere-ma-proockovanou-populaci
Granda Nekonata
Pane Vrbo, i v případě války se obrana odvíjí od typu zbraně. Na kulomet nestačíte s brokovnicí. I kdyby byl Sars vyvolávající Covid 19 biologickou zbraní, pak se obrana musí odvíjet od cíle zbraně. A tou by byly osoby 65+, protože z 32 tis. zemřelých je k dnešku 29 tis. právě v této skupině: https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19/prehledy-khs Podle výsledků Sčítání lidu, domů a bytů 2011 (SLDB) bylo zjištěno na území České republiky 1 644 836 osob starších 65 let, což je 16 % z celkového počtu obyvatel. https://www.czso.cz/csu/czso/6b004993a4 Nechci zatím zabředávat do toho, co je a není těžký průběh Covidu, pacient Covid ustál, zvítězil! Nechci ani zabředávat do toho, že je ve statistice pacient, který přišel se zánětem slepého střeva a o Covidu neměl do té doby páru, i když mu ho tam zjistili. Víme tedy, koho Sars ohrožuje a víme jakou má možnost SEBEobrany. Víme, že tato jeho sebeobrana není 100% a snad tak trochu možná chrání jeho okolí. Chápu omezení v roce 2020, kdy nebyly prostředky k sebeobraně. Vidím, že omezení v roce 2020 nic nevymýtila, že tu máme stejná čísla s jednou výjimkou: ti co využili sebeobranu jsou na tom (snad) lŕpe. Vidím, že v mezidobí se objevily léky a další se řítí na trh (Ivermektin od Pfizeru). Víme, že ti, co mají Covid za sebou už s největší pravděpodobností dostanou jen lehkou formu. Takže ano, je tu válka: Vláda vybojovává zavírání společnosti na úkor těch mladších ruinuje ekonomiku a dělá našim dětem nesplatitelné dluhy. Jistě, možná nám zase připraví Vánoce, kdy se naše vystrašené děti a vnoučata rozhodnou se s námi nevidět osobně. Takže tak nějak za mně.
Božena Vostalová
Pane Vrbo, Vás je tady škoda.
Martin Vrba
Jo – moc jsme se nechali rozmazlit demokracií – přebujelým individualismem – právem na svůj – byť i objektivně debilní názor – dlouhou dobou míru bez globálního válečného konfliktu. Dovedete si vůbec představit, že i tak může vypadat biologická zbraň? Ostatně i u Covidu – 19 se i s touto alternativou vážně zabývaly (zabývají) určitě tajné služby mnoha států a dodnes se mnoho vědců pře, zda je nebo není Covid umělého původu uniklého z vojenských laboratoří. Že tedy někdo vyvine nakažlivou nemoc „X“ - jako biologickou zbraň hromadného ničení a ve svých laboratořích proti ní má i očkování pro své obyvatelstvo a hlavně pro armádu a rozšíří ji na nepřátelské území třeba jen „falešnými turisty“ - záškodníky – partyzány – jedno jak je nazveme a že v takovém případě pak bude napadenému obyvatelstvu dovoleno se postavit proti očkování? Že někdo to nechá na lidech samotných? Já vůbec ne – pak bude vyhlášen válečný stav – výjimečný stav a všichni budou buď povinně naočkováni nebo rovnou zastřeleni pro výstrahu druhým. Že je vám to na hony vzdáleno – jako něco nelidského – je ale válka vůbec lidská – není, ale je tu s námi od už od počátků světa a stále se při ní zdokonalují zbraně a vždy se prý generálové připravují na tu, která tu byla posledně, ale ona je zaskočí novým přístupem. Němci zaskočili celý svět svou „bleskovou válkou“, kdy ti ostatní se připravovali na tu předchozí – na tu zákopovou. Kdo ví, zda už nejsme v třetí světové válce, která nepotřebuje už vůbec ty ohromné tankové oddíly, které posunovaly frontu o 30 km za den, ale že si „vystačí“ jen z tou nakažlivou nemocí, která dokáže neviditelně zdecimovat během krátké doby nepřítele „chřipečkou“ a zůstane jnak všechno materiální nepoškozeno. A proti které, jako protizbraň bude muset být vyvíjeno jen očkování, protože nic jiného na to nezabere a ty nenaočkované země to pak rozloží. Státy, kde neexistuje tak bezbřehá demokracie, kde vládnou skoro polovojenské a totalitní režimy na tom pak budou (už i jsou) z počátku lépe, protože mnozí se budou očkování bránit. Co ale udělá v takovém případě demokracie? Bude muset na čas v rámci vlastní sebezáchovy tyto lidi „přesvědčit“ velice rychle a to třeba i tím, že je zastřelí – ano zastřelí – bude výjimečný – válečný stav. I za pouhé nezatemnění oken v době protektorátu hrozil podobný trest, nebo „jen“ koncentrák. Jen jedno nezatemněné okno, nebo zapálená cigareta vojáka mohla navigovat bombardér, aby tam svrhl smrtelný náklad bomb a mohlo za to zaplatit životem stovky lidí. Lidé mají práo a povinnost se hromadně bránit proti jednotlivcům, kteří je ohrožují na životě. Záleží na situaci, pokud se bude situace zhoršovat, pro stále větší nemocnost se to projeví na smrtícím poklesu výkonnosti hospodářství a nastane tak i bída, tak společenská poptávka ve společnosti po povinném očkování všech stoupne v jednom bodě natolik, že neočkovaný bude považován za vnitřního nepřítele a bude s ním společnost tak nakládat. Jo je to tak.
Antonín Nebuželský
Já bych se spíše přiklonil k panu Vrbovi. Až na to, i když očkovat ano, nechal bych to na každém. Oni se ti tloušťici, kuřáci, alkoholici, a koneckonců i popírači" potrestají sami. A k té totalitě. V různých cizích, nebo nadnárodních společnostech si za branou pracoviště na demokracii určitě nehrají. Nechceš, tak buď doma. Pokud je to dobré místo, tak co myslíte. Vnučka litá v Emirates a tam se nikdo neptá. Má čtyři dávky, a ještě test před každým letem. Ale i u nás jsou firmy, které se vás neptaji. A závěrem. Lidi nebuďte tak radikální. Ono se časem uvidí.
Eva Krausová
Souhlasím s Jitkou Caklovou, s paní Onderkovou, s panem Milanem Milanem. Za to pan Vrba to je síla... Pane Vrbo, já bych tedy pak dala k úhradě léčbu i všem kuřákům, tlouštíkům, kteří neví co je pohyb a zdravá výživa. Vaše slova "vzdejte se..." k paní Caklové mě děsí, nátlak jak vyšitý. Vy kdybyste mohl tak to pícháte do lidí bez jejich souhlasu. Totalitní přístup k lidem. Paní Skopanová kdyby dál byly testy zdarma a testovali se i očkovaní, tak se naopak ušetří za léčbu v nemocnicích. Protože takto to právě ti očkovaní budou nekontrolovaně šířit, když se netestují. Já jsem Covid prodělala, mám dostatek protilátek a tudíž se očkovat nenechám. Naopak se očkování v takovém případě ani nedoporučuje. Zajímalo by mě kolik těch protilátek a zda vůbec nějaké mají po půl roce očkovaní. Asi nic moc, na rozdíl od nás, co jsme Covid prodělali. Když chodí na 3 dávku a bude 4,5... dávka a nakonec se budou muset očkovat každý rok. Děkuji toto fakt nechci. A přínosem jsou mi slova např. pana J. Hnízdila, pana Berana a vůbec neposlouchám lidi, kteří šíří jen strach a paniku, jako je Flégr, Hořejší, Kubek, Prymula ad. A mezi ně patříte i Vy pane Vrbo. Jde totiž o mé zdraví, život a o něm si budu rozhodovat jen já sama. A Vy si nechte těch vakcín píchnout třeba 10 a napořád každý rok i za mě, ráda Vám je přenechám. Mé přirozeně získané protilátky mě chrání daleko více a bezpečněji než vakcíny.
Martin Vrba
20:42 Pane Milane Milane, dnes najdete na internetu „informace“, že je Země placatá, že USA nebyly nikdy na Měsíci, nebo že nemoc Covod neexistuje, že je to jen byznys zdravotnictví počínaje vakcínami a konče nemocnicemi, že očkování vůbec nepomáhá, že naopak lidem škodí a i jiné nesmysly. Něco je legrační, ale některé takové dezinformace lidi znejišťují a doslova starší generaci občanů straší, proto se hodně lidí očkování bojí. Na internetu najdete i informace – tedy bludy paranoiků, že celý svět řídí nějaká klika lidí v pozadí a že chtějí vyhubit celé lidstvo – což jsou všechno dezinformace. Všichni se jen pak vymlouvají, že to je jen jejich alternativní vidění světa a že v rámci demokracie mají právo takové informace dál šířit. Já si to nemyslím, já si myslím, že takové lidi jen slovně urazit, že to je málo, ti by si zasloužili možná zavřít do cvokárny a možná i do kriminálu za šíření poplašných zpráv, což je trestné: http://zakony.centrum.cz/trestni-zakonik/cast-2-hlava-10-dil-6-paragraf-357
Milan Milan
Pne Vrbo diskuze je asi zbytečná. Neuchylujte se k urážení. Nevím co je vámi chápáno jako dezinformace????? Co popisuji jsem nevymyslel, pouze cizuji, či uvádím jinde zveřejňovaná data. Chápu vaši víru a přesvědčení, ale přesto doporučuji hledat různé zdroje informací, srovnávat a nespoléhat pouze na mediální výlevy politiků.
Milan Sova
23:28 Pane Vrbo to je možný, otázka je jak moc byly dostupný v ČR. Pokud jste byl ve státem řízeném sportovním systému, tak v rámci zimních sportů se očkovalo se vakcinou proti žloutence, vždy před uplynutím šesti týdnů ;-) Moc to nefungovalo :-)
Olga Škopánová
Pane Milane i ty vakcíny proti tetanu apod. byly kdysy nové.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...