Francouzský lék pro diabetiky
zabil nejméně 1300 pacientů

Francouzský lék pro diabetiky
zabil nejméně 1300 pacientů

9. 2. 2012

Francouzský lék pro diabetiky Mediator, který pomáhá snižovat váhu, pravděpodobně způsobil smrt nejméně 1300 lidí. Z prodeje byl stažen až po více než 30 letech.

„Zhruba 3100 osob muselo být po požití léku hospitalizováno za celkem 33 let, během kterých byl lék prodáván,“ uvedl Mahmúd Zureik z francouzského Národního institutu pro lékařský výzkum (Inserm), který spolupracuje na vyšetřování závadnosti léku. „Tato čísla jsou však pouze přibližná,“ dodal.

Podle Zureika zemřelo v souvislosti s užíváním léku nejméně 1300 lidí. Jejich smrt způsobily nežádoucí vedlejší účinky léku, který ohrožoval především srdeční soustavu pacientů. Až roce 2009 byl stažen z evropského trhu, když se prokázalo, že poškozuje srdeční chlopeň a způsobuje plicní hypertenzi.

Mediator, známý také jako benfluorex, lékaři předepisovali ke snížení lipidů s tím, že to pomůže diabetikům kontrolovat hladinu cukru v krvi. Lék také potlačoval chuť k jídlu. Z tohoto důvodu byl rovněž ve velké míře užíván lidmi, kteří netrpěli cukrovkou, ale pouze chtěli zhubnout.

Francouzský výrobce léku, společnost Servier, je v současné době vyšetřována kvůli podezření z klamání pacientů, neúmyslného zabití nebo způsobení zdravotní újmy. Podle některých zaměstnanců firmy totiž výrobce schválně neuváděl některé vedlejší účinky, aby byl léku povolen prodej.

Zhruba pět milionů pacientů lék užilo od roku 1976, kdy byl uveden na trh. V České republice nebyl naštěstí lék nikdy registrován.

cukrovka léky smrt
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.