Dušičky nebo Halloween? Dýně je symbol, který rozděluje společnost
Ilustrační foto: Pexels

Dušičky nebo Halloween? Dýně je symbol, který rozděluje společnost

29. 10. 2021

Někdo se celý rok těší, jak si na podzim udělá z dýní krásné dekorace a považuje je za klasický symbol podzimu. Někdo je naopak zatratil, protože si je spojuje s americkým svátkem, který prý v tuzemsku nemá co dělat.

Dýně je však především krásná věc. A tvořiví lidé z ní dovedou vyrobit spoustu věcí ještě krásnějších. O tom, že na dýně s nejrůznějšími výřezy, ve kterých blikají svíčky, je pěkná podívaná, není pochyb. A tak je zbytečné kazit si ten pěkný pohled mručením, že jde o amerikanismus, který k nám byl násilně zavlečen. Navíc, ono není tak úplně pravda, že posedlost vyřezáváním dýní jako symbolem Halloweenu pochází ze Spojených států.

Původ zvyku vyřezávat dýně a dávat do nich světýlka je totiž v Irsku. Tam se slaví Samhain, tedy přechod do zimy, který připadá na noc z 31. října na 1. listopad a Irové věřili, že svíčky v dýni odhánějí zlé síly. Postupně se zvyk rozšířil do dalších zemí a Irové ho přivezli i do Ameriky.

Jenže tam se z něj stal víceméně komerční svátek a nejrůznější dekorace znázorňující dýně ať už vkusné či brutálně kýčovité znamenají rok od roku především byznys.

Jenže je velká škoda spojovat si dýni pouze s tímto halloweenským šílenstvím. Dýně je totiž především moc chutná a zdravá. Je zdrojem železna, hořčíku, řady vitamínů a obsahuje i hodně vlákniny. Navíc je chutná a velmi různorodě využitelná. Dá se upravovat nejen na sladké způsoby, ale také může nahradit brambory, dají se z ní dělat různé placičky a dokonce velmi chutná jsou i její semínka, která se opražená dávají do polévek a salátů.

Zkrátka, dýně si lásku a zaslouží obdiv a ne pouze spojování se svátkem, který některým lidem není příliš sympatický. Tady je malá inspirace, jak se dá dýně využít jako dekorace.

svátek
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jindřich Berka
MÁM RADĚJI JEŽÍŠKA NEŽ SANTA KLAUSE. ŘÍZEK NEŽ HAMBURGER, ALE POKUD SI DĚTI CHTĚJÍ HRÁT S DÝNĚMI, TAK AŤ SI HRAJÍ S ROSTLINOU NEŽ S MOBILEM!!!!
Felix Julec
Ode zdi ke zdi.Za "socíku"jsme museli oslavovat VŘSR.Dnes nám pro změnu podobní aktivisté vnucují Halloween. Proberte se už.Buďme konečně sví.
Zdenka Jírová
Ozdobit si zahradu vyřezanými dýněmi není nic jiného, než si hezky ozdobit podzimní zahradu. Dušičky si připomínáme v klidu u hrobů svých blízkých. Jediné, co by se mi nelíbilo, by byly masky v tento den. To už není náš zvyk.
Lenka Kočandrlová
Neslavím nepůvodní svátky,pokrmy z dýní jsou výborné, když někdo musí pořád něco slavit,ať si poslouží,my jsme kdysi bývali tlačeni na 1.máj a 17.listopad - a kde je tomu dnes konec....
Vlasta Ledlová
O hroby našich zesnulých se u nás staráme po celý rok, nejen na dušičky. A na hrřbitovech vídám i o dušičkách čím dál tím méně mladých lidí. Tak snad tahle hezká tradice vydrží. A že by dýně rozdělovaly společnost jsem do této chvíle nikdy neslyšela. Jíme je, s dětmi jsme z nich vyřezávali ozdoby a užili si u toho spoustu legrace. Jedny podzimní prázdniny jsem strávila s vnoučaty ve Walesu v době Haloweenu. Výzdoba ulic a domů byla neskutečně nápaditá a zajímavá. I někteří lidé chodili po ulicích v maskách. Tam se mi to líbilo, ale u nás si to moc nedovedu představit. Navštívili jsme s dětmi jeskyně a i ty byly patřičně nazdobené. Do jedné z podzemních síní jsem vešla jako první, v přítmí jsem si stoupla vedle kostry a čekala na ostatní. V tu chvíli se kostra otočila a řekla mi: "Hallo". Zařvala jsem tak hlasitě, že v tu chvíli bylo místo plné lidí, vyděšeně sledujících, co se tam stalo. Pán v převleku za kostru se mi moc omlouval a nakonec jsme se tomu všichni společně zasmáli. A moji vnuci se mě od té doby každoročně ptají, jestli k nim nechci přijet na podzimní prázdniny.
Jana Kollinová
Společnost nerozdělují dýně, tak to nefunguje, jedinou akceptovatelnou analogií je, že duté hlavy bojují o své místo na slunci. Kdo nevěří, ať k nim běží!
Daniela Řeřichová
Myslím, že společnost rozdělují jiné symboly. Přidávám se k Eleně a Marii Ž. Ctím odkaz našich předků nejen o Dušičkách. Starám se o několik hrobů v různých městech. Vedu tak i vnoučata. K dýním mám neutrální vztah, ozdobné používám jako dekoraci, chutnají mi i různé pokrmy.
Elena Valeriánová
Na hřbitov chodím často při svých ranních toulkách a když vidím, jak na některých hrobech trčí uschlé připomínky minulých dušiček po celý rok, je mi z toho smutno. Ctím Dušičky jako svátky, ale raději mám ticho hřbitova v jiné dny. Halloween nijak neslavím, dýně používám k vaření. Jednu keramickou dýni mám jako podzimní dekoraci na kuchyňském stole a v ní pro atmosféru zapalují svíčku. Dýně k podzimu patří už svou barvou, ale strašidla a americké pojetí Halloweenu je mi naprosto cizí a docela fuk.
Jana Vargová
Přidávám se k těm, co dýňové podzimní šílenství ignorují. Je mi jedno, kde má halloween kořeny. K nám mi nepasuje. Na svoje předky myslím u fotografií, ale hlavně ve vzpomínkách.
Marie Ženatová
Velmi ráda se procházím v tento čas hřbitovy a vzpomínám s láskou a úctou na ty mnohé mé příbuzné a známé, kteří mne předešli na věčnost. A z veliké dýně, kterou mi dovezl škvagr určitě budu mít zavřeno alespoň 20 sklenic výborného kompotu, z druhé půlky si ho budou vyrábět v rodině syna. A protože se letos švagrovi dýně skutečně vyvedly, tak mi dovezl další obrovskou dýni a tu jsem darovala sousedům, kteří ji už zpracovali a dokonce mi ukázali, jakým způsobem to dělali - každý má totiž na konzervování velmi chutného dýňového kompotu svůj originální a určitě výborný recept*

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...