Podzimní Víťova rozhledna a Buková hora
FOTO: Alena Tollarová

Podzimní Víťova rozhledna a Buková hora

3. 11. 2021

České středohoří neoplývá velkým množstvím rozhleden, spíše spoléhá na romantické výhledy rovnou z kopců. Přece jenom pár jich tu je. Víťova rozhledna patří k těm novým.

Najdeme ji v části zvané Verneřické středohoří u Náčkovic. Turistům slouží od léta 2004. Je jen kousek od středohorské silničky, kde můžete zaparkovat auto a k rozhledně snadno a rychle dojít. Toto místo patří k mým oblíbeným a byla jsem tu několikrát. Je tu takový tichý kraj s malými vesničkami, loukami a pastvinami, jako stvořený pro toulání přírodou. Od Víťovy rozhledny vede dál po hřebeni neznačená cesta směrem k Bukové hoře se zdaleka viditelným vysílačem. Pokaždé se od rozhledny zasněně zadívám směrem k „raketě“ a zatoužím se k ní vydat. Toto přání se mi splnilo na samém konci října.

Za nezvykle na toto roční období krásného dne jsme se s kamarádkou na Bukovou horu vydaly. Na start výletu nás dovezl autobus. Ačkoliv slunko svítilo i příjemně hřálo, ve vzduchu se tetelil opar a výhledy na České středohoří se moc nekonaly. Nám to ale vůbec nevadilo a vykračovaly jsme si spokojeně podzimně zbarvenou přírodou. Zdálo se, že vysílač máme na dosah. Pokud byste se rozhodli pro tuto vycházku, vězte, že od rozhledny k vysílači to je 6 km. Cestu snadno zvládnou i děti, vede po hřebeni bez velkého převýšení.

Ze skalnaté vyhlídky jsme se pokochaly výhledem po proudu Labe směrem k Ústí nad Labem. Čekala nás cesta po úbočí hory dolů do Zubrnic. Vybraly jsme si zelenou turistickou značku a vydaly se dolů po svahu. Buková hora, vysoká 683 m, má přiléhavý název, cesta vedla podzimně barevným bukovým lesem. Spadané listí nám šustilo pod nohama a slunko prosvítalo skrz zbylé listy, úporně se zatím držící na větvích. Prošly jsme zaniklou obcí Velké Stínky, ze které mezi stromy zůstalo pár kamenných náznaků, že tu stály domy a v nich žili lidé. Do dnešních dnů je u ní stará lípa, památný strom, značně poznamenaný stářím. Vysílač už jsme dávno měly nad sebou a pokračovaly stále dolů. Doslova nás přimrazil výjev mezi stromy. Zaniklá samota Mauerschin. Mezi nádhernými stromy se vynořila jako výjev z hororu. Zeď s dírami po oknech a dveřích a za ní ve stínu jen pár rozvalin … Nemohly jsme se odtrhnout a jen neochotně jsme se pustily dál.

Náš výlet skončil dole pod Bukovou horou v Zubrnicích. Zubrnice vám možná nebudou neznámé. Je tu totiž vesnický skanzen – Muzeum v přírodě a také Zubrnická museální železnice s malým železničním muzeem a tratí, na níž se točil známý film Páni kluci.  

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Paráda, takové toulky v klídku miluji i moje Mysty, ta by si to užívala. Zubrnice znám , budu tam muset zajet i s vnoučaty.
Věra Zajíčková
Krásné fotky i článek.Pro zajímavost-byla jsem tam den před Vámi,je to již po několikáté,co máme stejné výlety,třeba se někdy potkáme a i když se neznáme,tak si myslím,že bych Vás poznala.Akorát mám smůlu,že jediná parťačka na tyto akce bydlí moc daleko,takže většinou chodím sama a zrovna včera v okolí Děčínského Sněžníku to po mokrém listí docela klouzalo.
Jana Haasová
Děkuji za připomenutí Víťovy rozhledny a pěkné fotky. Rozhlednu jsme navštívili s Poutníky Českého středohoří v srpnu 2004, krátce po jejím otevření. Měli jsme štěstí na počasí, takže se nám naskytly nádherné rozhledy do krajiny. České středohoří je krajina mého srdce.
Alena Velková
Zase krásný výlet!
Anna Potůčková
Moc hezký výlet doložený krásnými fotkami - počasí Vám přálo
Irena Mertová
Hezký podzimní výlet...
Jitka Hašková
Krásný výlet a bezvadně zdokumentovaný fotkami. Díky.
Eva Mužíková
Ráda jsem se s vámi prošla. Musím Tě pochvalit, že jsi se tentokrát toulala s parťačkou. Spadané listí je zrádné, nevidíš kam šlapeš. Ve dvou je to rozumnější.
Naděžda Špásová
O té tvé rozhledně jsme taky věděli. Na Bukovce jsme byli už před lety, jeli jsme tam od Lovečkovic a vyšlápli si pěknej krpál. Je fakt, že k vidění je toho kolem nás ještě hodně. Bude sranda, až na sebe někde natrefíme.
Zuzana Pivcová
Álo, Ty jsi nezdolná, což je jen a jen dobře. Z rozhledny je jistě krásný výhled. Já už bych tam dnes nelezla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.