Kde domov můj
Ilustrační foto: Pixabay

Kde domov můj

11. 11. 2021

Pokud má člověk domov, v něm milující rodiče, sourozence, příbuzné a dobré přátele, je to moc fajn. Kdo neměl hezký domov, cítí se tak trochu vykolejený. Pokud jsme dále od domova z různých důvodů, moc rádi se tam vracíme.

Někdo domov opustí s přáním mít se lépe, vydělat hodně peněz a to už domov opouští na vzdálenost větší. Když se mu někde za hranicemi zadaří, tak se vrací domů jenom proto, aby se pochlubil a domov se mu zdá nanicovatý a chudý, někdy se za něj i stydí. Rodiče jsou šťastní, když se jejich děti v jejich rodném domě sejdou. Začíná se to ale stávat opravdu zřídka.

Děti si vytváří domovy vlastní. Někdy sice starý domov navštíví, ale opravdu už nakrátko.

Když zůstanou rodiče ve svém rodném domě sami,domov ztrácí na hodnotě, a když někdy odejde i partner, ten druhý cítí, že už to domov vlastně žádný není. Děti si opečovávají svoje domovy, aniž si uvědomuji, že se všechno může opakovat.

Na svůj domov už zapomínají a o toho, kdo v tom domě zůstal, se někdy odmítají starat, i když to ten člověk někdy nejvíce potřebuje.

To přísloví už nějak přestává plati, protože všude dobře, ale ve starém domově už ne.

Strčí tedy zbývajícího rodiče do domova důchodců, protože nemají čas se o něho starat. Rodný dům prodají, aby si mohli užívat peníze. Maminka, nebo tatínek si v domově důchodců můžou jenom postesknout: "Kde domov můj."

Někteří lidé se ve stáří do rodných míst nostalgicky vracejí a říkají si, že tady byl jejich rodný kraj a domov. Nostalgie je to ale falešná.

Jestli má to přísloví platit na celý stát, tak to už neplatí vůbec. Příslušnost k rodné zemi už vůbec nikdo necítí a hlavně jde tam, kde si existenčně polepší, ať je to třeba za polární kruh. A vězte, že když se dobře zabezpečí, na rodnou zem nemyslí vůbec. 

P.S.: Vím, že je to ten horší scénář a že namítnete, že máte rodinu šťastnou a bez problémů, tak věřte, že vám to moc přeji. A přeji vám, aby se vaše rodiny o vánocích v domově sešly a hezky jste si to užili.

Podzimní soutěžení 2021
Hodnocení:
(4.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Štolbová
Ahoj Hani, čtu až teď a docela jsi mě dostala, ale vlastně, i ti ostatní. Ten článek je přece o tobě a o tvém smutku a strachu ze samoty. Věřím, že jsi už moc dlouho sama a je ti z toho smutno, ale jen ty sama se musíš vzchopit a nařídit si nějakou malou radost. Tolik hezkých článků jsi napsala, takže máš i hezké vzpomínky. K těm se vracej a to nehezké si zakaž. Zase přijdou pěkné dny, vysvitne sluníčko a bude líp. Moc ráda bych se s tebou někdy viděla, určitě spolu něco vymyslíme. Jen co přestane ten hnusný kovid. Ozvu se ti, mám tě v přátelích. ♥
Hana Šimková
Kdo z vás nikdy neslyšel o takových případech o kterých jsem psala, ať se přihlásí. Buďte rádi, že se vás to netýká. Ještě jednou zdůrazňuji, že vám to přeji a doufám, že moje omluva už bude stačit.
Zdenka Jírová
Mám tři domovy : za prvé svou vlast, které si vážím a miluji ji, za druhé své rodiště, kam se ráda vracím a mám ho ráda a za třetí své město, ve kterém žiji téměř celý život. Nic z toho bych neměnila.
Daniela Řeřichová
To je smutný text. Stává se. Každý máme jiné zkušenosti. Ale znám opačné situace, že lidé za velkou louží mají domov stále v Čechách, že se rodiče a děti o sebe starají a s důvěrou zůstávají ve svém milovaném domě. Pro mne je domovem tato zem ve chvílích radosti i bolesti. Tak to měli i moji předkové.
Irena Mertová
Ráda se vracím podívat na místa rodiště a dřívějšího domova - nic falešného na tom nevidím. Ani naštěstí neznám ve svém blízkém okolí lidi, kteří by takový vztah, jak je uvedeno v článku, k domovu, vlasti a rodičům měli. ..
Jitka Hrůšová
Také děkuji za Váš článek a myslím si, že píšete, jak cítíte, a nepřetvařujete se. Sama pocházím z dysfunkční rodiny, otec maminku a mne tyranizoval. Doma se nesmělo topit (teplota uvnitř se pohybovala okolo 11 stupňů Celsia), nesměla se pouštět voda, natož teplá, i jídlo bylo dost omezeno. S maminkou jsme zažily hlad, otec si naopak užíval života (exotické dovolené a dobré jídlo). To všechno se odehrávalo v 70. a 80. letech 20. století. Přesto maminka otce nikdy neopustila, nevěděla kam jít, její nízký plat pokryl jeho potřeby, on sám nepřispíval téměř na nic. Z tohoto tzv. domova jsem utekla do nejdříve. Dodnes se potýkám s těžkými psychickými i fyzickými následky. Teplo domova jsem nezažila a ani se k rodičům nikdy nevrátila.
Hana Rypáčková
Myslím si o sobě, že jsem doma všude tam, kde si vybalím kufr . Ale teď ve stáří si domova vážím. Do pěti let jsem žila v domě, který ještě stojí v Hodkovičkách, ale kolem je vše jiné.. Tady, v domě o padesát metrů dál než jsem prožila dětství a mládí, bydlím od roku 1976 a tady domov mají i děti, když mne navštíví. A jí cítím, že je to pravý domov se vzpomínkami. Ale všude, kde jsem zanechala stopy, u babiček, na chatě a v chalupě, se stále cítím dobře. Děti mají své domovy, kde si je vytvořily se svými partnery a dětmi. A já se z toho raduji.
Hana Šimková
Paní Miloslavo já děkuji za pochopení
Miloslava Richterová
Děkuji za Váš článek, ukazujete, že není vždy všechno růžové. Také znám bohužel ze svého okolí případy, kdy děti domek chtěly, ale starat se o nemocné rodiče nikoliv, i když oni jim láskyplný domov a pěkné dětství poskytli. Prosím, nebuďme unáhlení ve svých soudech, vždyť autoři tu píší upřímně, jak to cítí.
ivana kosťunová
Ale to není líbí, nebo nelíbí, napsala jsem, jak to vnímám já. Samozřejmě, že jsou různé příběhy ba i tragedie. Jiné je to třeba v bývalých Sudetech, jiné na Moravě, nebo třeba v Jižních Čechách, kdy rodiny hospodaří po staletí na svém statku. Je to široké téma, na delší debatu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.