Zemřel zpěvák Miroslav Žbirka
Miroslav Žbirka. FOTO: David Sedlecký – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Zemřel zpěvák Miroslav Žbirka

10. 11. 2021

Fantastický muzikant, hudební skladatel a zpěvák Miroslav Žbirka zvaný Meky zemřel. O jeho úmrtí informovala slovenská média, kterým smutnou zprávu potvrdil Žbirkův PR manažer Rado Messa.

Před měsícem devětašedesátiletý Miro Žbirka napsal svým fanouškům na facebooku: „Přátelé, dostihl mě nějaký zákeřný bacil a skončil jsem na kapačkách. Posílejte energii, budu ji potřebovat.“ Jeho manželka Kateřina poté médiím sdělila, že bojuje s rezistentní bakterií a infekcí, na kterou tehdy lékaři hledali vhodná antibiotika.

Miro Žbirka byl spoluzakladatelem skupiny Modus, s níž v roce 1977 získal spolu s Jánem Lehotským a Marikou Gombitovou Zlatou bratislavskou lyru za píseň Úsmev. V roce 1981 spolu s Lacem Lučeničem opustili skupinu Modus a založili skupinu Limit, se kterou se vydal na sólovou dráhu. V roce 1982 se stal prvním slovenským Zlatým slavíkem; po Waldemaru Matuškovi byl druhý, kdo dokázal porazit Karla Gotta.

Miroslav Žbirka měl se svojí první manželkou Helgou dceru Denisu, s druhou manželkou Kateřinou pak dceru Lindu a syna Davida. Žil se svou rodinou v Praze.

 

 

V roce 2016 náš portál i60 vydal s Miroslavem Žbirkou rozhovor při příležitposti vydání vzpomínkové knihy Zblízka. Příjemné vzpomínky na vše, co provázelo kariéru tohoto oblíbeného hudebníka. Zde je jeho část:

Co vás vedlo ke knižnímu bilancování?
Není špatné zavzpomínat. S autorem knížky Honzou Vedralem se známe dlouho, několikrát jsme si povídali a tak jsme si řekli, že to zkusíme. Když jsem mu vyprávěl realitu minulosti, byl někdy hodně překvapený. A já se přistihoval, že jsem se rozvyprávěl a říkal jsem mu i věci, na které bych nejraději zapomněl. Honza je nezatížený minulostí, a tak kladl otázky, na které se dobře odpovídalo. A já mám rád rozhovory s mladšími lidmi, kteří jsou minulostí nezatíženi.

Řekl jste si někdy v životě, že stárnete, že vše nejlepší je za vámi? Nebo jsou vám takové pocity naprosto cizí?
Ale tak jasně, člověk přemýšlí nad vším možným. Jenže já v poslední době prožívám pěkné období. Koncertuju, mám hodně práce, spíše se těším, až trochu zvolním a budu mít více času na to, co mě baví nejvíce.

A to je?
Skládání písní.

Dozví se čtenář v té knize něco, co o vás není známo?
Já jen zkusil vyprávět svůj příběh. Jsem obyčejný kluk, který celý život miloval muziku a měl v životě štěstí, že se jí mohl živit. Díky hudbě jsem se dostal z nejtěžších životních situací, jako byla například smrt mého bratra. Vyprávěl jsem v knížce o všem, ale nečekejte žádné skandály ani výčty úspěchů nebo ocenění. Na to si nepotrpím.

Na co si potrpíte?
Pro mě jsou dominantní příběhy vzniku jednotlivých skladeb. A to, že se pak skladby lidem líbí. Že si třeba některé pustí i po čase.

 

hudba osobnosti zpěvák
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Milous Veleba
Jsem hudbou jinde, ale Meky byl velkým hráčem na tom našem malém písečku. Díky Miro :-)
Dana Puchalská
Ano,je to smutné.
Lenka Kočandrlová
Mě domácí zpěváci a skupiny nikdy příliš nezajímali.Vzpomínám si,že píseň Biely kvet bývala mezi námi doprovázena nemravnými posuňky a posunutým významem.Ve srovnání s jinými měl M. Ž. rozhodně vysokou úroveň , neměl manýry a nebyl namyšlený.
Granda Nekonata
díky za hezký článek
Danka Rotyková
Milý, inteligentní, galantní .... do takové skupiny Meki Žbirka patřil. Škoda, že ty nejmilejší ztrácíme příliš brzy. Za totality jsme si jako mladé holky často kladly otázku, proč nežil s maminkou v Anglii. Samozřejmě jsme neznaly důvod, to nás omlouvá, viděly jsme v něm druhého J. Lenona.
Jana Šenbergerová
Děkuji za rozhovor a věřím, že jednou dopíše všechny písničky, které teď napsat nestihl a setká se s těmi, které měl rád. To mu z celého srdce přeji.
Marie Doušová
Škoda , odešel, ale zanechal po sobě hodně krásných písní ,které budou stále žít .Čest jeho památce.
Helena Přibilová
Je mi smutno z odchodu zpěváka, jehož písně doprovázely moje dětství a mládí.
Jana Kollinová
Do každé písně M. Žbirka dal kus sebe. S potěšením jsem jeho písně poslouchala a vyhledávala. Skromný, nadaný a geniální svojí tvorbou. Byl to srdcař v pravém slova smyslu tohoto označení. Děkuji za to, že tu byl a bude ve svých písních.
Lenka Hradecká
Děkuji za krásné písničky, je mi smutno.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...