První povídka Vánoční - O stesku
Ilustrační foto: Pixabay

První povídka Vánoční - O stesku

3. 12. 2021

Není zřejmé, jak se mohlo stát, že se ve vřesovišti mezi dvěma jalovci, objevil takový kůň. V podvečerních paprscích slunce stál strnule mezi dvěma keři. Mohutný krk, plece a tělo mu obepínal černý postroj s koženým hruškovitým chomoutem. Na hlavě měl pevné černé náočnice umístěné tak, že bolestivě tlačily na jeho řasy a oči. Jejich dokonalé provedení zužovalo jeho zorné pole, a on byl schopen jen pohledu dozadu. Zachytil tak velmi málo z toho, co se kolem něj dálo.

Stál sám, vysoký a pevný, ve vřesovišti propleteném spletí koňských chodníčků, plném vzácných rostlin a hmyzu. Pod ním a kolem něj kvetl voňavý koberec mateřídoušek, divokých karafiátů, orchidejí, všivců, čertkusů, jestřábníků, kručinek a zeměžlučí. Domov zdejších motýlů, brouků, pestřenek, obojživelníků, plazů i ptáků.

Po chvíli se kůň probral ze strnulosti, sklonil hlavu a pustil se do pastvy. Spokojeně žvýkal a nasával přitom příjemnou vůni okolního vzduchu. Za chvíli znovu zpozorněl, frknul a zvedl hlavu, větřil a snažil se nozdrami zachytit nový vzdálený pach a ušima zachytit nový vzdálený zvuk. V napětí nezůstal dlouho. Po koňské stezce k němu přiběhla dvě hříbata ve věku, kdy se o ně už mohly jejich matky přestat neúnavně starat. Divocí bílí hřebečci ho začali hned očichávat a přátelsky klapat čelistmi. A za nimi následovalo celé stádo odolných divokých koní nevelkého vzrůstu. Dalo se očekávat, že dojde ke konfliktu. Ale kupodivu se to nestalo. Naopak, i ostatní divocí koně se chovali přátelsky. Vycítili, že vysoký osamělý kůň v postroji a s náočnicemi pro ně nepředstavuje žádné nebezpečí. Hříbata se začala prát, jejich matky je nerudně rozehnaly a celé stádo se vydalo dál koňskou cestičkou hledat místo, kde se sami příjemně napasou.

Vysoký osamělý kůň zatoužil putovat s nimi. Chtěl se za nimi vydat. Náočnice mu však bránily v pohledu vpřed, řídit se mohl jen čichem a sluchem. Přesto za nimi vykročil  a pomalými těžkými kroky je následoval. "Ach kéž bych neměl nákřižník.", pomyslel si s tím, že právě nákřižník mu překáží v pohybu. Jen, co pomyslel, na jeho záda usedla straka a nákřižník zmizel.

"Ach kéž bych neměl postraňky a podocasník," pomyslel si s tím, že právě postraňky a podocasník mu překáží v pohybu. Jen, co pomyslel, objevilo se hejno špačků a postraňky a podocasník zmizely. "Ach kéž bych neměl chomout a náhřivník," pomyslel si s tím, že právě chomout a náhřivník mu překáží v pohybu. Jen, co pomyslel, objevilo se hejno divokých husí a chomout a náhřivník zmizely. "Ach kéž bych na sobě neměl už nic z postroje," pomyslel si kůň s tím, že je to postroj, který mu překáží v pohybu. Jen, co pomyslel, objevil se u jeho hlavy konipas a z jeho těla zmizel i zbytek postroje.

Kůň se s úlevou zastavil.  Vnímal, jaká tíha a jaké sevření ho dosud provázelo a jak volný se nyní cítí. Jeho duše se radovala, on sám věděl, že od této chvíle je volný a může se rozeběhnout, kam se mu zamane. Může zůstat sám, může bojovat o místo ve stádě, se kterým se setkal, může se připojit k jinému. Může navštěvovat nedaleké mokřady, přebrodit vzdálenou řeku. Může klusat, může cválat. Je svobodný!

Rozeběhl se prudce po stezce, ptáci kolem něj kroužili a zděšeně povykovali. A on se brzy zhroutil do tvrdé trávy. Z podnáočnic, na které zapomněl, mu vytryskly bolestné slzy.

Když se divocí koně vraceli z pastvy, narazili na vyšlapaném chodníčku na vyležené místo. Ať nasávali nozdrami vzduch, jak chtěli, pach koně s postrojem a náočnicemi nezachytili. Ani nemohli. Když si zoufalý kůň po svém pádu uvědomil, že jeho přání byla marná, položil si hlavu na tvrdou trávu a přál si už jen jediné: aby zemřel.

Osud se nad ním slitoval. Viděl, že kůň se náočnic nezbaví, že toho není schopen. A tak ho proměnil v ptáka. Toho, který teď kroužil nad dvěma hříbaty, se kterými se setkal nejdříve. Účasten i neúčasten jejich divoké hry.

povídka
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Moc hezké počteníčko!
Libuše Křapová
Zcela určitě zde zveřejněte další a další. Já zde začínala také - a teď vydávám knížky.
Granda Nekonata
moc díky za hezká slova :-) třeba se bude líbit i další ze šuplíku
Dana Puchalská
Hezké...
Zuzana Pivcová
Tak nějak cítím dnešní dobu, Renato. Děkuji a moc Vás oceňuji.
Libuše Křapová
Renato, umíte. Mému palci na mobilu se to tak líbilo, že vám poslal celkem jedenáct hvězdiček. Jak to udělal, to sama nevím
Marie Měchurová
Krásné......
Eliška Murasová
Volnost a svoboda ...
ivana kosťunová
... a moudré...
Granda Nekonata
díky :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.