Je mi přes padesát a nemám práci
FOTO: Poskytnuto Nadací Krása pomoci

Je mi přes padesát a nemám práci

17. 12. 2021

Padesátka není stopka. Ale může se stát, že ji v padesáti dostanete, ocitnete se bez práce. Co pak? Pomůže Zlatá práce.

Projekt Zlatá práce je jednou z činností Nadace Krása pomoci. V rámci projektu je poskytována podpora lidem nad 50 let na trhu práce, a to jak formou bezplatného poradenství, tak případným propojením se zaměstnavatelem. „Od klientů máme velmi pozitivní ohlasy, cení si toho, že se někdo zajímá o jejich situaci, nabízí možnost probrat svoji životní situaci a otvírá možnosti, jak lze tuto situaci řešit“ říká ředitelka nadace Soňa Morawitzová. 

Klienti, kteří projdou poradenským programem, se lépe orientují na trhu práce, mají představu o tom, která práce je pro ně vhodná (případně na jakou jinou profesi by pro ně bylo vhodné se rekvalifikovat), ví, kde pracovní místa hledat, umí správně sepsat životopis a motivační dopis a jsou vybaveni potřebnými informacemi pro úspěšné zvládnutí výběrového řízení. 

V rámci spolupráce s firmami projekt poukazuje, jakým přínosem jsou starší zaměstnanci a upozorňuje na demografický vývoj. Na webových stránkách a sociálních sítích si zaměstnavatelé můžou přečíst inspirativní příběhy a příklady z dobré praxe, v případě zájmu mohou konzultovat zavádění pracovních míst pro osoby z cílové skupiny a postup pro zlepšování mezigeneračního dialogu na pracovišti.

JAK PORADENSTVÍ PROBÍHÁ

V rámci projektu jsou klientům poskytovány individuální konzultace formou osobní, online, telefonické a e-mailové komunikace. „Klientům dáváme rady a tipy, jak správně sepsat životopis a jak sestavit motivačního dopis přímo na míru pracovní nabídky, na kterou se hlásí. Součástí nabídky je také možnost vyzkoušet si pohovor na nečisto, a to buď online nebo osobně“ upřesňuje Kateřina Musilová, která má projekt na starosti. 

Klienti získávají informace, jakými způsoby a kde lze nejúčinněji hledat volná pracovní místa, jak probíhá registrace na ÚP, na jaké dávky mají nárok a jaké jsou možnosti rekvalifikací a zapojení se do různých podpůrných programů v rámci ÚP. V případě potřeby jsou jim předány kontakty na další návazné organizace zajišťující např. vzdělávání nebo psychologickou pomoc.

Projekt se zaměřuje i na seberozvoj klientů, a to především zamyšlením se nad pracovními kompetencemi, hledáním silných stránek klienta a vytipováním slabých stránek, na kterých je třeba z hlediska profesního rozvoje zapracovat. Tyto činnosti by měly vést k uvědomění si vlastní hodnoty klientů a zvýšení sebevědomí jakožto nezbytného předpokladu pro úspěšné zvládnutí výběrového řízení. 

Pokud ztratíte práci a nevíte, jak hledat tu novou, ozvěte se na zlataprace@krasapomoci.cz. Nebudete na to sami.

nadace práce
Hodnocení:
(4.9 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Kateřina Toholová
Dobré poledne, nedá mi to se nevyjádřit k Vašim komentářům :-) Pro pana Martina Vrbu: Od kolegyně Katky, která se stará o projekt Zlatá práce, stýká se s kandidáty i zaměstnavateli: "Pokud máte zkušenost z ÚP, kde vám pomohli ve stejném rozsahu, jako my pomáháme klientům, tak máte velké štěstí. Naši klienti mají bohužel velice často jinou zkušenost, poradenství nedostanou vůbec, občas nabídku práce, ale to taky jen zřídka. Několik našich klientů k nám přišlo přímo z ÚP, kde jim na nás dali kontakt, že jim poradíme lépe (mimo jiné nás mají uvedené ve své prezentaci na školení pro nezaměstnané)." Obecně se úřady práce z podstaty věci nemohou zaměřovat jen na jednu skupinu žadatelů/kandidátů, my ano. Troufáme si říct, že po 13 letech práce (pr)o seniory lidem po produktivním věku alespoň trochu lépe rozumíme. Zároveň chápeme, že nelze radit absolventům stejně jako lidem, kteří třeba celý život pracovali a nyní se po 30 letech ocitli bez zaměstnání. Pro pana Jindřicha Berku - Také nesouzníme se stylem "bez cokoliv", kandidátům pomáháme hledat práci, která bude vyhovovat jejich vzdělání, životní dráze, osobnímu životu, požadavkům a nejlépe i touhám. Za Katku, která má právě toto na starosti, dávám ruku do ohně. Je pečlivá a spolehlivá a není to žádný online vyhledávač :-) Za každým člověkem (a vlastně i před ním) vidí příběh. A ten si zaslouží péči. Pro paní Olgu - Ano, i to je součást vize a práce Zlaté práce - edukovat zaměstnavatele o tom, že osoby 50+ jsou často kvalitní, vyzrálí, loajální zaměstnanci a že rozhodně mohou být přínosem :-) Jsme optimisté a věříme, že čím dál více zaměstnavatelů si toto (i díky Zlaté práci) uvědomí. Přeji vám klidné svátky a žádné zmatky :-) Káťa z Krásy pomoci a Zlaté práce
Jindřich Berka
Dobrý den, u nás je jedna z nejnižších nezaměstnaností v Evropě. Práce je dost, ale bohužel jaké? Sám jsem v důchodu a okusil jsem různé práce. Ošetřovatel v nemocnici, uklízeč, pracoval jsem v ochrance a nakonec učím na základní škole. To co jsem vydělal za 8 hodin v uvedených profesích, mám za 4 denně. O tom to právě je. Nikdy jsem na Úřadu práce nebyl ani už nebudu. Myslím si, že lépe než lítat po úřadech a neziskovkách je přijmout nějakou práci a hledat. Otevřete počítač zadáte profese a nabídky se hrnou, rádio to samé. Lidi nejsou. Samozřejmě jaká práce to je. Jindra
Olga Škopánová
Já bych spíš začala vychovávat zaměstnavatele, aby si uvědomili, že člověk v 50 není odepsaný.
Martin Vrba
Když se člověk octne v jakémkoli problému, tedy třeba i v tomto, že ztratí v 50 letech práci, tak hledá pomoc všude. Ale nemohu se zbavit dojmu, že vše, co zde popisuje ta neziskovka, co pro takového klienta dělá, tak to dělají Úřady práce, a to mnohem kvalitněji, než ta neziskovka, protože mají pro to všechny informace a přímé kontakty na zaměstnavatele už ze zákona. Viz více zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9A%C5%99ad_pr%C3%A1ce_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky A tak si myslím, že pro tu samotnou neziskovku je ta její činnost – tedy konkrétně pro ty její zaměstnance tím vytržením trnu z paty – že i oni se dostali do problémů, jako ti nezaměstnaní padesátníci, že se také jinde nemohli uchytit na trhu práce, i když jsou tedy mladší, ale na rozdíl od těch padesátníků, tak oni jim – těm nezaměstnaným jen „skočili za přispění státu na záda a vozí se na nich – jsou zdrojem jejich příjmů“. Jo – to je ten socialistický kapitalismus. :) Takový příklad umělé zaměstnanosti – jak se přiživit i na nezaměstnaném.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.