Rubinstein: klavírista,
který uměl hrát srdcem

Rubinstein: klavírista,
který uměl hrát srdcem

19. 12. 2012

Na světových pódiích svou hrou na klavír oslňoval plných 85 let, poprvé hrál veřejně ve čtyřech letech a naposledy ještě pět let před smrtí. Americký klavírista polského původu Artur Rubinstein dovedl spojit smysl pro hudební poezii s temperamentním projevem. Podle mnohých nejslavnější pianista 20. století proslul i jako náruživý vyznavač umění žít. Zemřel 20. prosince 1982 v úctyhodných 95 letech v Ženevě.

Charismatický Rubinstein miloval klavír i hudbu, kterou hrál. Podle svých slov vždy "hrál srdcem". Jeho hra se vyznačovala spontánností, byla plná vášně. Rubinstein měl výbornou techniku a "zlatý" elegantní tón, při hře jakoby splynul s klavírem.

Narodil se 28. ledna 1887 v Lodži jako nejmladší ze sedmi dětí v židovské rodině textilního továrníka. Na klavír začal hrát ve třech letech a jako koncertní pianista debutoval v roce 1898. V USA se poprvé představil v roce 1906, poté žil v Paříži a v roce 1916 odjel do Španělska, kde svou vášnivou hrou oslnil. Po úspěšném turné po Jižní Americe se vrátil do Paříže, kde se stýkal s tehdejší uměleckou smetánkou (Cocteau, Picasso) a plně užíval života.

V roce 1937 se kvůli hrozbě nástupu nacismu v Evropě přestěhoval do USA, v roce 1946 přijal americké občanství. Po válce, ve které ztratil většinu své širší rodiny z Polska, žil především v Evropě a veřejně podporoval židovský stát Izrael.

Koncertoval až do vysokého věku a podle některých odborníků patří právě jeho nahrávky z posledních desetiletí k nejlepším. Po osmdesátce dopsal paměti.

hudební legendy vážná hudba výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Myslím, že Rubinstein uměl zahrát ze všech nejlépe svého krajana Chopina, jak znám ze starých LP desek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.