Výstava betlémů v Roudnici nad Labem
FOTO: Alena Tollarová

Výstava betlémů v Roudnici nad Labem

20. 12. 2021

Jeden za druhým rychle ubíhají dny adventu. Dospělí blázní s řádným vygruntováním celého bytu, naplněním krabic vánočním cukrovím a hlavně sháněním toho nejkrásnějšího stromečku a dárků.

Děti to mají celkem jednoduché. Sem tam chodí do školy, sem tam se učí moderně on-line, ale hlavně očekávají, že jim Ježíšek splní jejich přání a přinese celou tu kupu dárků, o které si mu napsaly. 

V celém tom běsnění se tak nějak ztrácí podstata vánoc jako  takových. Koho dneska zajímá, kdy a proč vlastně slavení vánoc vzniklo? Myslím, že v rodinách se o tom dneska s dětmi moc nemluví. Co však k vánocům patří a skoro každý má doma? Přece betlém! Výjev znázorňující narození Ježíše Krista v Betlémě a jeho položení do jesliček se zprvu stavěl v chrámech. Postupně se tento zvyk rozšířil a betlémy z nejrůznějšího materiálu se dostaly do domácností. 

Máte doma betlém? Máte snad dva? Nebo dokonce tři? Pan Jaroslav Kyzlík z Podlusk (část Roudnice nad Labem) jich má doma asi tři stovky! Loni jsem se celkem náhodně v místní FB skupině o něm dověděla, domluvila se s ním a šla jsem se k němu podívat. Zavedl mě do přístavku na dvorku, vybaveného policemi. Na policích jeden vedle druhého stály betlémy, většinou papírové nebo vyřezávané z překližky. Mezi nimi problikávaly žárovičky. Také v podkroví měl další police zaplněné betlémy. Poseděla jsem s ním a s jeho paní u kávy a vyslechla si vyprávění o jeho sběratelské zálibě. Přes rok má betlémy složené, s předstihem před vánocemi vždy nějaké vybere a pro radost svoji i známých je takto vystaví. Měla jsem sice s sebou foťák, ale vůbec jsem nenašla odvahu v tom prostředí plném světýlek fotit.

Letos už pan Kyzlík nemá betlémy jen doma, ale část jich je pro potěšení malých i velkých vystavena v městské knihovně a v infocentru. Samozřejmě jsem si nemohla nechat tuto příležitost ujít a zašla se na betlémy podívat. V knihovně jsem zastihla skupinu dětí zřejmě z družiny, která pozorně poslouchala výklad o vzniku jesliček. Posadila jsem se, poslouchala s nimi a líbilo se mi, že se tímto způsobem děti s tradicí vánoc seznamují.

Máte-li chuť, odložte na chvíli práci a pojďte si se mnou pár betlémů prohlédnout a navodit si vánoční náladu. Pusťte si k tomu třeba zrovna Půjdem spolu do Betléma.

Na závěr mám pro vás malý úkol. Víte, proč se některému betlému říká "tříkrálový" a jak se pozná? Kdo z vás to ví, prosím, neprozrazujte hned :).

Můj příběh Vánoce
Hodnocení:
(4.9 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Ještě jednou děkuji za přidané komentáře a doplním ještě to, co jsem měla napsat hned. Do doby příchodu tří králů jsou v betlémě různé postavy, přinášející Ježíškovi dary, ne však tři králové. Teprve po jejich příchodu, tedy 6. ledna, se do betléma doplní. Někdy se také prostě vymění za jiné postavy.
Soňa Prachfeldová
Betlémy jsou nádherné, obdivuji um a trpělivost řezbářů. Moc hezké, díky.
Jarmila Komberec Jakubcová
Mám ráda betlémy. Vždy jsem záviděla spolužákům, že je mají doma. Naše židovská tradice to nedovoluje.
Alena Velková
Pěkná výstava.
Dana Kolářová
Moc hezké fotografie.
Alena Tollarová
Děkuji všem za nahlédnutí a komentáře. Ve většině betlémů leží Ježíšek pěkně v jesličkách. V betlémech tříkrálových ho drží Panna Marie na ruce nebo jí sedí na klíně. Některé betlémy měly Ježíšky rovnou dva a po Třech králích se ten z jesliček vyměnil.
Eliška Murasová
Krásná prohlídka betlémů, díky. Nedávno jsem se toulala Štramberkem, kde za okny byly taky vystaveny betlémy ze všech možných materiálů. Je to potěšení, viď?
Anna Čípová
Ali, zajímavá prezentace betlémů. Pamatuji si, že jako malá jsem ráda pozorovala černouška s kasičkou v betlémě, který byl v rájeckém kostele. Když se vhodila mince, tak se uklonil. Přeji pěkné Vánoce.
Jaroslava Handlová
Álo, paráda. Betlémy se mi líbí, oceňuji tvůrčí schopnosti šikovných řezbářů, sklářů, ale krásné jsou i slaměné a jiné materiály, či papírové modely, které jsou k Tvému článku připojeny. V naší rodině nesměl betlém chybět nikdy - bez něj by vánoce nebyly těmi krásnými svátky. Tříkrálový betlém znám.
Jitka Hašková
Álo, díky za tu krásu. Je úžasné kolik je sběratelů betlémů a jak předávají toto poselství a krásu dál.Mám kamarádku na Šumavě v Zábrdí, která kdysi pro dala byt a koupila starou hospodu, aby se mohla věnovat sběratelství betlémů. V bývalém hospodském sále už jich k tisícovce. Také moje sousedka v domě sbírá betlémy, má už jich několik set. Dříve je vystavovala v sušárně našeho paneláku, teď už je několik let vystavuje vždy o Vánocích v kostele Na Václavce na Smíchově.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...