Umíte miminsky?
Foto: portrét autorky

Umíte miminsky?

21. 12. 2021

Jestli si myslíte, že ne, tak se pletete, protože miminsky umí rozhodně skoro každá máma a určitě v každé zemi po celém světě!

Přivedla mne na to má nejmladší, čtyřletá vnučka. Začala totiž zničehonic mluvit šišlavě, ačkoliv jinak jí pusa jede jak namydlená a až na nějaké výjimky, kdy si „šlápne na jazyk“, vyslovuje celkem dobře. Jak to mluvíš, ptám se. No přeci MIMINSKY! Chvíli mi trvalo, než jsem pochopila, co má na mysli. Ale protože vím, že si vytváří  svá vlastní nová slova, porozuměla jsem. (Příklad: Ten, kdo hodně chodí nakupovat, je podle ní „nákupka“.)

Proč takhle mluvíš, vyzvídala jsem. A její odpověď zněla: No přeci, babí, abych byla roztomilá!

Ale ty jsi roztomilá i tak. Mluv hezky normálně, vždyť by se ti za chvíli děti smály, ty už přeci nejsi miminko! A proč vlastně chceš být roztomilá? Holky (sestry) to tak chtějí, babí!

Začala jsem přemýšlet, proč to chtějí. Asi aby ji, chudinku, nezabily, když je vlastně tak roztomilá. I když se jim hrabe ve věcech a rozbije a ztratí, co může. Je nejmladší ze tří. Tudíž si musí své místo doslova vybojovávat. Ostatní dvě starší ji braly, pokud jim nezasahovala do jejich teritoria a nezačala se vnucovat, že chce být u všeho s nimi. Nevraží na ni nejen sestry, ale tuhle mne napadli i další dva vnuci, že jí nadržuju. Když prý si hráli všichni na schovku, prozradila, kde jsem, stěžoval si vnuk.

Vysvětlovala jsem, proč se malé děti chovají tak, jak se chovají a proč je třeba je ochraňovat, usměrňovat, čili vychovávat a ne napadat. Koukali všichni divně a nevypadalo to, že chápají. A tak jsem vytáhla svůj argument nejtěžšího kalibru: Přinesu své zápisky, co všechno jste v jejím věku prováděli vy, a to teprve uvidíte ! Ty jsi byl nejvíc ze všech ubulený, ty jsi kradla hračky své sestře a rozbíjelas je, ty ses nechtěla o nic dělit atd. atd. a spoustu dalších věcí, které ostatní nesmějí vědět!

Ale to jsem si teda naběhla! Všichni zpozorněli :Jóóó, babí, přines ty zápisky, my to chceme vědět! (Hlavně je bude zajímat, co prováděli ti ostatní, samozřejmě.) A tak jsem si každého zvlášť přitáhla a potichu mu sdělila, co by se ti ostatní o něm vlastně dozvěděli. A nastal obrat. Náhle o mé zápisky nikdo nestál.

No dobrá, uvidíme, jak se to vyvine. Jen aby nezačali všichni mluvit miminsky!

Můj příběh Vánoční soutěžení 2021
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Velková
To je krásné, mluvit miminsky :-))
Jana Hošková
Jinak mám ještě příhodu ze současnosti, a sice kterak babičku dokáže zblbnout malá milovaná vnučka. Tatáž, o které je řeč v článku. Hlídala jsem ji u nich doma, ostatní teprve měli přijít. Babi, pojď se mnou a sundej mi tu chaloupku z lega, já si s ní nesmím hrát, holky mi ji nechtějí půjčit...a prosebné velké oči mne udolaly. Šla jsem, sundala z police na stolem chaloupku z lega a podala ji svému mazlíčkovi, aby si pohrála, než přijdou, že ji zas včas uklidíme...A co se nestalo ! Náhle šramocení klíči v zámku, dcera se vracela s ostatními dvěma vnučkami. Splašila jsem se jak malá. Ta menší z nás mi s vytřeštěnýma očima podala rychle chaloupku a já ji chtěla vrátit na místo a že budeme dělat jakoby nic. Jenže jsem nepočítala se svými již ne tak ohebnými prsty. Chaloupka z titěrných kostiček mi upadla pod stůl a samozřejmě se skoro celá rozpadla ! Trosky jsme rychle sebraly, daly na polici a prchly do obýváku, kde jsme si sedly a dělaly, jakože nás strašně zajímá knížka...jak si myslíte, že to asi dopadlo ? :-))
Jana Hošková
Hezky jste zavzpomínaly na krásné slovní výtvory dětí ! A mně teď ještě dodatečně vytanula obzvláště zajímavá slova mých dcer - AUTODĚS = to byl samozřejmě autobus (asi se ho jako dvouletá bála) a co byste ovšem zcela jistě neuhádly, to byl PIMPERLÁK ! Výraz pro bumerang, těžké slovo, na které si neuměla vzpomenout, a tak si ho patřičně zkomolila :-))
Hana Polednová
Prima, miminsky jsem uměla, ale u poslední vnučky ne. Té rozuměl jen starší brácha a maminka s tatínkem. Dlouho to trvalo a nyní mluví česky, ale stále.
Blanka Lazarová
Jinak fakt dobrý nápad na článek. Mě by to nenapadlo.
Blanka Lazarová
Moje dcera, když začínala mluvit, tak měla taky svůj slovník. A já to vepisovala do alba mezi fotky. Tak to máme zachováno a bavíme se tím vždy, když si prohlížíme fotky.
Zuzana Pivcová
Moc hezká mluva. To musí být fajn.
Libuše Křapová
Moc krásné a milé povídání, Jano :-) Můj vnuk říkal dědovi lelu. Dodnes nevíme, jak na to přišel :-)
Eva Mužíková
Ach ta dětská slovíčka, také bych jich jako vzpomínku na dětství mých neteří našla. Milá kresba.
Vladislava Dejmková
Když byly mé vnučce asi dva roky, moc jsem jejím slovům nerozuměla. Možná proto, že jsem ji nevídala tak často. V kritických situací mi překládal její o dva roky starší bráška. Dnes už mluví krásně a občas spolu vzpomínáme na některá zvlášť oblíbená slova.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.