Pohádka o bylinkové dívence
Ilustrace: autorka

Pohádka o bylinkové dívence

28. 12. 2021

  Bylo nebylo? Nebo bylo kdysi dávno?

  Malá Růženka žila ve vesničce, která byla obklopena krásnými a hlubokými lesy, se svými rodiči. Také byla od časného jara až do zimy nejvíce venku. A co v té líbezné Boží přírodě rostlo krásných, voňavých květinek. Znala je velmi dobře, protože je chodila sbírat se svojí hodnou babičkou.

  Žilo tam i mnoho užitečného hmyzu, poletovaly pracovité včeličky, vznášeli se pestrobarevní motýlci za neustálého štěbetání, zpěvu a švitoření ptáčků. A také od jara až do podzimku viděla stále venku mnoho lidí, kteří obhospodařovali svoje políčka. Děti jim od malička také pomáhaly nebo chodily sbírat léčivé bylinky a všechny štědré plody lesa i celé přírody. A barevný podzim se svým ještě teplým sluníčkem nechával dobře dozrávat všechno ovoce i úrodu na polích.

  Ale přišla velmi mrazivá zima, která přinesla veliké množství sněhu. Dívenka vyšla ven jen s proutěným košem a chtěla donést z blízké kůlničky víc dříví do domku na topení.

  A vtom ji zahlédl zlý Netvor, který na ni už delší čas číhal. Zachytil ji svými velikými drápy a nejvíce jí sevřel hlavičku, plnou kudrnatých vlásků. Dívenka málem omdlela, jak se jí zatmělo v očích, a jen tak, tak se mu vytrhla a dopotácela se do domečku. Postavila koš plný polínek ke kamnům a sedla si na lavici. Maminka se na ni velmi polekaně podívala:

  "Růženko, co se Ti stalo?" a s velikou hrůzou se dívá do jejích vyhaslých a smutných očí. Vždyť ještě před chvilkou to byly oči veliké, krásné, jiskrné, plné elánu a radosti ze života.

  Maminka se nedočkala odpovědi. Její Růženka přestala žít. 

  Ne, ona nezemřela - jen živoří a přežívá. V hlavě má tmu, nohy jako z olova a ruce - to nejsou její ruce.

  Veliký Netvor ji sevřel a přímo uvrhl do duševní temnoty, do duševní propasti. Tak veselá a všemi oblíbená dívenka se úplně změnila. Už není slyšet její libozvučný zpěv, nechodí ani mezi svoje kamarádky a kamarády, protože je snad ani nepoznává. Začíná se čím dál víc uzavírat do sebe - cítí ode všech nějaký výsměch. Snad je to jen její sugesce, ale ona ten výsměch cítí a cítí ho skutečně ode všech. Jen tak, tak přežila dlouhou zimu ...

  A přišlo další nové jaro. Spolu s nově probouzející se přírodou se i Růženka trochu víc uzdravuje. Jakmile vejde na zahradu, už vidí kvetoucí sedmikrásky, mladičký podběl, rašící kopřivy, pampelišku, jitrocel, fialky a postupně další a další bylinky, které vždy velmi ráda sbírala na čaje.

  Růženka už zase začíná všechny bylinky poznávat, už nežije jen v černotě - ale stále víc a lépe vidí. A znovu začíná pilně bylinky sbírat, suší je všem na lahodné čaje, na kterých si i ona nejraději pochutnává. Pomalu začínají rozkvétat keře, stromy, vidí i kopretinky, které má velmi ráda. Každou sobotu pomáhá vygruntovat velmi vytížené a pracovité mamince všechno, i kuchyňku. Tam jí vždy na čistý stůl přináší malou kytičku kopretinek, svázaných jen stéblem trávy, kterou vkládá do malé vázičky.

  Začíná víc vidět i klidný a rozespalý malý rybníček a v něm odraz blízkého lesa. Vidí sluníčko, které se vyhouplo jak čarovný budík a všechno se začíná víc probouzet.

  Ano, Růženka se probudila k životu. Ale aby ji zase Netvor znovu neovládl, dál ze všech sil sbírá voňavé bylinky v krásné a čisté krajině. Už se nebojí lidí - je jí mezi nimi dobře. Ví, že v jejich vesničce jsou všichni lidé poctiví, skromní, pravdomluvní, srdeční, pracovití - nemusí zamykat ani dveře, protože si všichni věří.

  Nepotřebují ani moc věcí, stačí jim to málo, co mají, a jsou spokojeni a šťastni. Nemusí se honit za majetkem, vlastně ho nepotřebují zase tolik, a proto je jim dobře.

  A bylinková Růženka znovu a znovu každé jaro vychází brzy ráno s malým košíčkem na bylinky, protože ví, že nejvíce pomáhají ty - které se sbírají hlavně v jarních měsících.

 

 

 

 

Můj příběh Vánoční soutěžení 2021
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Milá Ivanko nad tvým příspěvkem jsem se dlouho zamýšlela. Máš pravdu, skutečně to správná pohádka asi není, proti netvorům je zapotřebí bojovat. Jenže ta malá Růženka byla tak moc osamocená a bezbranná, že k boji už neměla sil. Právě proto jen tou kouzelnou mocí bylinek z čisté přírody dokázala přežívat a pak znovu nacházet sílu žít. A s velikou pokorou neustávala Boží přírodě moc a moc děkovat * ? *
Marie Ženatová
Všechny moje milé, moc vám děkuji ze srdce za vaše dobrá slova*
ivana kosťunová
Je to hezké, ale pohádka to není. Proti netvorům je třeba bojovat, ne se uzavřít do své komunity.
Soňa Prachfeldová
Snová pohádka, příroda je mocná čarodějka, važme si jí.
Hana Polednová
A vidíš, jak štědře Tě odměnilo hodnocení, hned Ti ode mne poslalo hvězdičky 3x.
Hana Polednová
Maruško, moc hezká pohádka a ten obrázek k ní nemá chybu.
Naděžda Špásová
Maruško, hezká pohádka i titulní kresba.
Zuzana Pivcová
Maruško, nemám slov... Děkuji.
Eva Mužíková
Maruško, Tvé vyprávění si vždy ráda přečtu, zkrátka umíš zatáhnout do děje. Tak tomu je i s dnešní pohádkou. A kresbička se Ti taky povedla. Bertice
Daniela Řeřichová
Dojemná pohádka, děkuji. Občas se mnohý z nás ocitne v temnotě a musí najít cestu ven.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.