Nesilvestrovsky sentimentální rozjímání
Ilustrační foto: Pixabay

Nesilvestrovsky sentimentální rozjímání

31. 12. 2021

Tak už je to tu zas. Sotva uklidíme po létě zahrádku a plavky do skříně, už nás masírují obchody apely k přípravám na největší svátky roku. I ta rotace dnů v roce se nám s přibývajícími léty nějak zrychluje, než se člověk naděje, rok končí.

Trochu ve stínu Vánoc si stojí v těchto svátečních dnech Silvestr, rozverný brácha Vánoc a vážného Nového roku. Z dětství se mi vybavuje ten jeden obzvláště vyvedený, když naše parta dětí z nádražáckého činžáku večer osiřela. Rodičové se domluvili na společné oslavě na zábavě ve městě, televize tehdy ještě byla luxusem, zvlášť pro ajznboňáckou kapsu. Já jsem se zúčastnila všeobecného křepčení v máminých dlouhých růžových hedvábných šatech z mládí, kterými jsem zametala studenou chodbu a statečně zápolila s rovnováhou v jejích starých lodičkách. Gramofon od sousedů vyhrával šlágry a my řádili jak pominutí. Potom - střih - a je mi najednou dvacet, jsem dospělá. Opravdu dospělá? Ještě včera studentka, dneska už máma.

Euforie z prvního našeho bytu v novém paneláku. Jeho osazenstvo je většinou mladé, kočárkárna plná kočárků, se kterými jezdíme v partě na procházky, sázíme kytičky kolem vchodu domu, plácáme volejbal. Odpoledne po druhé hodině se naši chlapi vracejí ze šichty z Poldovky, už rozeznáme sluchem jejich motorky při dojezdu k domu, kde parkují. Naše děti klidně dospávají po procházce v kočárku pod okny nebo u obchodů, kde nakupujeme, je tu bezpečno. První svátky v novém bytě a taky první Silvestr. Po půlnoci někdo vystřeluje pro sídliště rachejtle, které si asi ulil z vojny. Paráda, to jsme v dřívějším bydlišti neměli. Potom už tak nějak samozřejmě vycházíme všichni z bytů na chodbu, ve svátečním, se skleničkami v ruce, přípitky, legrace, smích. Stejně samozřejmě se náš dav po chvíli stáhne do některého z bytů - je pozoruhodné, kolik se do takového malého panelákového obýváku vejde najednou lidí. První ospalci se trousí domů někdy po třetí hodině, potom už je tu unavený Nový rok, sváteční oběd, odpolední procházka a večer Prodanka v televizi. Kolik let neměnný scénář.

Dnes už ta naše hnízda osiřela, starousedlíků je v domě pomálu. Přistěhovávají a zase odstěhovávají se další mladé páry, většinou nesezdané, ani to nestačíme sledovat a oni o náš zájem ani nestojí. O Silvestru je v domě klid, každý ho tráví u své televize, chlebíčků a čipsů. Zato venku po půlnoci vypukne děs a běs. Jako ve válečné první linii otřásá se náš starý paneláček detonacemi, dělbuchy, pohled na sídliště osvětlené mohutnými ohňostroji spíše děsí než těší. Na pomyšlení, že v té popůlnoční hodině by tu někde byla potřeba záchranka, je třeba zapomenout, kdo by se do té hrůzy odvážil. Po půlnoci přichází pro mne teprve ta pravá chvíle. Snad alespoň některá z televizí hrábne do archivu pro cimbálovku v moravském sklípku a tak se tu při ní nostalgicky utápím ve vzpomínkách. Na Nový rok potom všude celonárodní odsuzování nemožného televizního programu, sčítání úrazů po oslavách...

Proto - sklenky vzhůru - přátelé, my, kteří ještě dokážeme být k sobě hodní. Připijme si na zdraví a na ten další z našich mnoha kdysi nových roku. Jaký ten příští asi bude.

 

Můj příběh Silvestr
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Porcalová
Díky všem, kteří jste si se mnou zavzpomínali, můj letošní Silvestr přesně souhlasil s těmi popisovanými novodobými. Až na tu popůlnoční cimbálovku - folklor zřejmě už není žádaný a "in". Svůj hudební absťák jsem si ale vynahradila dneska opět s Vídeňskými filharmoniky, nezklamali. A přestávkové video o krásách Rakouska bylo boží, zavzpomínala jsem si při krásných pohledech na Alpy i města na svoje dávné toulky po nich a zamáčkla slzu. Je dobré mít na co vzpomínat.
Dana Puchalská
Opravdu hezké vzpomínky. Děkuju.
Jan Zelenka
Moc hezká vzpomínka. Rád se do těch let vracím.
Zdenka Soukupová
Ano, tak nějak podobně jsme to měli asi skoro všichni. Hezké zavzpomínání....
Zuzana Pivcová
Na Silvestra jsem nikam nechodila, ale ráda jsem si zavzpomínala s Vámi.
Blanka Lazarová
Jo, jo, ráda jsem si s vámi zavzpomínala.
Daniela Řeřichová
Moc hezké, časy se mění... to dobré v nás zůstává. Na zdraví!
ivana kosťunová
Ano- tak to je - ráda jsem si přečetla.
Václav Soukup
Já jsem šel na oslavu Silvestra s tátou a vracel jsem se ráno s mámou !
Dalibor Polanský
Krásná úvaha-vzpomínání-nostalgie..

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.