O desateru
Ilustrační foto: pixabay.com

O desateru

3. 1. 2022

Články na i60 máme ke čtení a máme i prostor se k nim vyjadřovat. Článek Nesesmilníš mne přivedl k této úvaze:

Nejrozšířenější duchovní směr v Čechách je Něcizmus. Jo, něco je nad náma. To něco se mnou musí být spokojeno. Nikoho jsem nezabila, nekradu jako tamten a tuhle jsem dala dvacku žebrákovi. To musí stačit.

Když se podíváme kolem sebe, očividně to nestačí. Problémy rostou tak, že to k optimismu zrovna nevybízí. Tak kde je ten Bůh?

Bůh nám dal desatero. To desatero nějak začíná: V jednoho Boha budeš věřit. Až teprve pak následuje, co se Bohu líbí (světit jeden den k Jeho chvále) a co se mu nelíbí (nesesmilníš) a ostatní si v Bibli najdete v knize Exodus (druhá Mojžíšova) ve dvacáté kapitole.

Lidé, kteří jsou vychováni v tom, že se Bůh dívá a potrestá je, se některým problémům opravdu vyhnou. Ale jsme jen lidi, bez hříchu neumíme žít. Jak tedy poslouchat Boha, když to vlastně nejde?

V jedné křesťanské diskusi se moderátor ptal posluchačů, co křesťan musí. Jedna z odpovědí zněla: Musí milovat bližního svého. Musí milovat? Museli jsme milovat Sovětský svaz a jsme rádi, že jsme z toho venku. Muset milovat je nesmysl.

Co tedy křesťan musí? Musí dávat na chudé a pouštět před sebe lidi ve frontě? Musí si nechat všechno líbit? To vše funguje jen v některých situacích. Ale ve kterých?

Křesťan se musí Boha ptát, co má dělat. A hledat Boží odpověď. Tak teď asi přestanete číst a budete si říkat: Bába se zbláznila, slyší hlasy, to je jasná diagnoza.

Jenže i vy můžete udělat tu zkušenost, že se Boha zeptáte: Co mám dělat? Co  mám dělat v situaci, kdy se partner chová tak, že nejlepší by bylo umlátit ho tupým předmětem? Co mám dělat, když soused spoléhá na to, že schody v domě vytřu za něj jako minule? Co mám dělat, když jsem našla plnou peněženku? Co mám dělat v této konkrétní těžké situaci, se kterou si nevím rady ani já, ani lidi okolo? A pak následuje to napínavé: vyhlížet Boží odpověď. Vsadím kytaru, a že mám jenom jednu, že vám Bůh odpoví. Každému, kdo bude chtít slyšet. Je v tom ohromně vynalézavý a promlouvá ke každému přesně tak, jak ten dotyčný potřebuje.

Tohle jsem se začala učit ve čtyřiceti. To už jsem v životě leccos zpackala. A Bůh mi poradil odpustit manželovi. Takže jsme se tenkrát nerozvedli a naše děti se učily Boha poslouchat od školního věku. Dvě ze tří dětí vystudovaly biblickou školu naší církve, našly tam životního partnera a žijí ve spokojeném manželství se svými dětmi. Nejstarší syn Boha neposlouchá a jeho život nám opravdu nedělá radost a věřím, že jemu taky ne. Že se může vrátit k Bohu a začít znova - to ví, ale ještě to neudělal.

 Naše věřící děti si daly od Boha poradit při výběru životního partnera a neměly sexuální zkušenosti před svatbou. Nyní jsou jeden s druhým spokojeni tak, že další sexuální zkušenosti dělat nemusí. Sex je krásný Boží dar, ale když s ním zacházíme jinak, než Bůh radí, jen si přiděláváme problémy. I s tím v naší církvi někteří udělali své zkušenosti.

Kdysi jsme u táboráků zpívali: Tak už jsem ti teda fouk, prsten si dej za klobouk, nechci tě znát a neměl jsem tě rád, to ti říkám rovnou. My jsme to zpívali, naše děti to žijou a všichni jsme z toho tak akorát nešťastní.

Já vím, i křesťané se rozvádějí, zpackat se dá leccos. Ale Bůh je Bohem nových začátků. Vždycky se dá k Bohu přijít a nechat se z té šlamastyky vyvést. Jenže to musím uznat, že nějaký Bůh je a že je chytřejší než já. 

V roce 2022 vám všem přeji setkání s milujícím a moudrým Bohem. S jeho pomocí zvládnete vše. I samotu, protože kdo chodí s Bohem, ten vlastně nikdy není sám.

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.7 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Lazarová
Sońo, pěkně jsi to popsala. Já se vyjadřovat veřejně nechci, protože bych to stručně neuměla. Je to na velmi dlouhé debaty, diskuse a také to necítím jako věc veřejnou a jednoznačnou. Vždyť ....kdo ví ? .....
Soňa Prachfeldová
Myslím si, že člověk , který věří v Boha, či v něco , co nás obklopuje, ale přitom nepropadne fanatismu, je na tom o něco lépe s nadějí. S nadějí v lepší život mezi námi, protože nebude necitelný k druhým. Jsme jedno velké lidské společenství a těžko všichni mohou být stejní. A jsme hosty této planety ale nechováme se tak. Neznám moc svatých, nečtu Bibli, jsem člověk s chybami, jako každý jiný. Ale říkám, že Bůh je největší demokrat. On nám dal svobodnou vůli, abychom dělali , co chtěli. A také neseme za svoje konání následky. Nevím, proč jsou tu zlé nemoci, války, rozvody, opuštěné děti, vraždy, nenávisti a nesnášenlivosti. Dojedou na tyto zlé věci i ti hodní, kteří nikdy nic špatného neudělali. Asi vše má svoji příčinu a důsledek. Když nad těmito věcmi přemýšlím, nejsem z toho moc moudrá, ale ani se nenechám ovlivnit jakoukoli společností, ať věřící, či nevěřící. Jsem takový laik a svoji víru nosím v srdci, jako naději, že nejsme sami, že snad to jednou i poznáme. Ano, myslím, že kdo má lásku a milosrdenství v sobě, má v sobě i kus Boha. Je to na každém z nás , jak to chceme a umíme vnímat.
Jitka Caklová
Do kostela jsme chodili celá rodina za almužnu pracovně. Tatínek byl varhaník, maminka za doprovodu varhan zpívala, bratři byli ministranti a já šlapala vzduch do varhanních měchů. Není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. Pro jedny maminka krásně zpívala, pro druhé krákala, takový už je život. Co cítím - vnímám, tomu věřím a je to Bůh, kdo mi kryje záda, jinak bych tu po celé dlouhé řadě operací a těžké pneumonii v létě 2020 nebyla. Když jsem ještě věřila na Ježíška, každé Vánoce mě zklamal. Teď věřím v Boha a vím, že nemám jediný důvod nevěřit ♥ Není možné chtít boží spravedlnost bez víry v tvořitele všeho kolem nás. Bůh je láska ♥
Elena Valeriánová
Máme v domě věřící a u nich doslova platí, že Pánaboha tahají za nohy a čerta za rohy. Jsou zlí, zákeřní a ... věřte mi, špatně se s nimi žije. Často ostatním křivdí a fakt nemám pocit, že by mi Bůh kryl záda. Mám i další známou, která je také věřící a je to velice hodná a empatická paní, soucitná a ta mi vysvětlila, že až po smrti se to těm špatným spočítá a hodní budou odměněni. Ale já bych chtěla boží spravedlnost už nyní, jenže to tak nefunguje.
Věra Lišková
Znám starší paní, která chodí do kostela. Když se u nich v domě měnila okna, líbilo se mi, že za ní přišli lidé, známí z kostela. Jedni přinesli igelity na přikrytí nábytku, druzí, nabídli pomoc, přinesli nákup. O tom je křesťanství, o kultivaci vztahu mezi lidmi.
Miloslava Richterová
Doba temna a zase před očima.. promiňte, neporozumíme si. Trápení už bylo dost a jestli mám krytá záda, je to pořád trápení. V tohle museli věřit ti chudáci, co se podepisovali třemi křížky a zde jen čekali na spravedlivý život potom.
Marie Faldynová
Nakladatelství Stefanos vydalo v roce 2020 knihu Snubní prsten za život od Petra Jaška. Není to veselé čtení, ale pro Petra Jaška dobře dopadlo. Třeba se tam dovíte něco o křesťanství.
Marie Faldynová
Proč myslíte, že církev v době rekatolizace ničila lidem Bible a vyháněla je do zahraničí? Křesťanství opravdu není vykořisťování chudých lidí bohatým klérem. Podstata je v tom, že se můžu obětovat, můžu si nechat ukřivdit, Bůh mi kryje záda. Tuhle zkušenost za mne nikdo neudělá. Víte, kolik je dnes, v civilizovaném světě, umučeno křesťanů v totalitních režimech?
Granda Nekonata
21.41 nejsem teolog, ale to je otázka týkající se svobodné vůle člověka... (lidí)
Miloslava Richterová
Ale jestliže se všechno děje před jeho očima, proč nezakročí, proč museli/musí počestní lidé trpět? Nespravedlivé.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.