O Trenérech a učitelích (1)
Foto a koláž: autorka

O Trenérech a učitelích (1)

6. 1. 2022

Bylo mi necelých padesát sedm a já se rozhodla začít s golfem. Je to pohyb na vzduchu,když člověk už nemůže moc chodit, může se tam vozit.To se hodí na stáří. Jsou borci, kteří se naučí golf podle příruček a návodných videí. Tedy, prý takoví jsou. Já mám rozumu dost na to, abych tuhle variantu hned vyloučila. Důvod je prozaický. Několik golfistů a golfistek jsem se už potkala. Všichni si mezi sebou stěžovali na větší či menší potíže. Tu se zády, tu s lokty, tu se zápěstím anebo krční páteří. A tím výčet nekončí. A já jsem se rozhodla se takovým potížím chytře vyhnout a naučit se rovnou ten správný švih. Při správném švihu totiž "golf nebolí". A jak jsem tak viděla videa se slavnými golfisty, správný švih se dá naučit! Tak proč to nezkusit. Jak hluboce jsem se spletla, jsem pochopila daleko později.

Internetová doba mi pomohla rychle vyhledat trenéra pro seniory. Abyste věděli, seniorem je v golfu každý, kdo oslavil padesátku. Setkání s trenérem bylo dohodnuto a já na něj natěšeně běžela. Přišel podsaditý téměř padesátník. Dodatečně se ukázalo, že to "téměř" bylo osou, okolo které se točil jeho život.

Ostentativně mi ukázal kérku na pravém bicepsu a významně pohodil hlavou a blonďatou patkou. Vycenil zuby a začal se mě vyptávat, proč zrovna já, bych se ve svých sedmapadesáti, měla učit golf.  Bylo mi hned jasné, že tenhle chlap si o mém nápadu nemyslí nic dobrého.  Byl to ale trenér pro seniory a já golfového světa neznalý nováček a proto jsme si plácli.

Při tréninku hodně vyprávěl. Bohužel ne o golfu a o mém švihu. Vyprávěl o ženských, o svých úspěších a neúspěších, o tom, jak je to v..., že mu bude už padesát. Vyprávěl, pak si sednul, vyprávěl a pak si poposednul. A tak ubíhaly hodiny, aniž bych ve výcviku postoupila dál, než ke správnému držení hole. Když dovyprávěl o sobě, začal vyprávět o mně. Jak mám smůlu, že jsem na golf stará, jak mi golf už nikdy nemůže jít dobře a jak budu golf hrát "leda s dědkama".  Nikdo jiný přeci o hru se mnou nemůže mít zájem!

V tento vrcholný moment naší vzájemné komunikace bych bývala nejraději sekla holí o zem a s pláčem odešla domů.  Jen mé něžné já zabránilo nápadu seknout holí trenéra. Pořádně. Po zádech! A možná... ne a ne, mé něžné já si zakázalo na to myslet.

Golfový pánbůh  zahlédl, co se tehdy stalo. Hned rozzuřeně přiletěl. Nechtěl přijít o novou ovečku. Nesnadno se shánějí. Odložil svoji golfovou hůl, sundal si golfovou rukavici a popadl mě za ramena. Zakřičel mi do ucha: "Vyměň trenéra! Okamžitě ho vyměň. K tomuhle (nejsem si jistá, co to padlo za slovo) už nikdy nelez!"

Golfového pánaboha je potřeba poslouchat. A tak už jsem se už od pana Kérky na sebe nic dalšího nedozvěděla. Dočista nic. Už jsme se totiž nikdy nepotkali.

A kdybychom se potkali? Říkám vám, já bych zrychlila. Pak popoběhla. A pak?

Uháněla bych pryč, jako o závod.

golf Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Granda Nekonata
9.07 ze srdce děkuji!
Jana Vargová
Trenér je důležitá osoba v každém sportu. Golfových hřišť u nás začíná být jako hub po dešti a je zřejmé, že všude nejsou trenéři, kterým jde opravdu o pomoc zvláště začátečníkovi. Golf nehraji, protože technické disciplíny mi nikdy nešly, jen svému muži občas posloužím jako kedy, tedy ten, kdo táhne vozík s holemi. Manžel začal s různými příručkami, ale živý člověk jako rádce pro něj je stále důležitý. A kam že to chodí na rady? V Praze na Čechii a do Nové Bystřice. Tam jsem před několika lety odvezla skupinu klientů, kteří v Jindřichově Hradci trávili víkendový seminář a dvě golfové hodiny měli jako rozptýlení a odpočinek. Byli nadšení. Vám přeji příjemné chvilky na celém hřišti, zvláště na greenech.
Granda Nekonata
20.10 rozumím, o čem píšete. A souhlasím, že to byl především špatný psycholog a obchodník. Zásadní nedorozumění bylo, že se inzeroval jako trenér pro seniory a měl zato, že se v mé osobě přihlásil někdo, kdo, jak píšete, přišel se zoufalým přáním omládnout. To se už naštěstí neopakovalo. Ti další porozuměli tomu, co opravdu chci. :-)
Martin Vrba
Lidé jsou různí a to ve všech profesích a tedy k sobě se hodící a k sobě se nehodící. Nevěřím, že by ten „libový frajer“ byl naprosto vždy neúspěšný u všech žen, i takový si najde k sobě odpovídající protějšek, protože, jak říkám, lidé jsou různí. :) Ale určitě to byl špatný „psycholog“ a ještě horší obchodník. I jen průměrný v těch obojích činnostech by se věnoval jen vám, o sobě mluvil jen málo, nechal by vyprávět jen vás, abyste se uvolnila, abyste byla spokojená, aby vám bylo příjemně a ty drsné smutné pravdy o starších lidech začínajících s golfem, by si nechal jen pro sebe. Pravda ale je, že my starší lidé si někdy zoufale přejeme, abychom omládli tím, že se na stáří pustíme do něčeho, co jsme ale nedělali ani v době, když jsme byli mladí. Pak ale vyfasujeme místo pocitu mládí, jen zranění na těle i na duši. Já si občas zahraji ten minigolf. Už v 70 letech jsem ho chodili hrát do PKJF s partou příbuzných (i s mou nastávající manželkou), kdy se všichni těšili na závěr – na dobrý oběd – desítku a výsledek byl jen podružnou záležitostí. Když jsme byli při penězích, tak jsme chodili i na betonové dráhy za hotelem Internacionál – tam bylo vše dražší. Tyto minigolfy mám raději i v současnosti na stará kolena, protože ta parta starších lidí je více u sebe, nehrozí, že si někdo vyhodí rameno - je vidět dobře na průběh hry – jamka je blízko a je u toho i více legrace, než u toho velkého golfu. Tento Váš článek mne navnadil, ale už loni byly všechny minigolfy omezeny v provozu kvůli pandemii, tak uvidíme, jak nám letos zase „zatopí“, pokud ano, pak si tedy zase dáme jen ten na PlayStation.
Zuzana Pivcová
Obdobné zkušenosti mám také, ale jen z mládí. Včetně autostopu a gynekologa. Tehdy jsem byla hodně plachá a to nejspíš tím víc přitahovalo. Dnes bych to vzala pěkně zkrátka. Ale naštěstí už nemusím.
Granda Nekonata
17.18 bylo to ještě horší :-)
Václav Soukup
Jako bych ho viděl ! Tihle trenéři, plavčíci, učitelé v autoškolách a další " lehkoživkové " byli přesvědčeni, že jsou pro ženy neodolatelní. Možná, že byli, ale jen do doby, kdy promluvili jako IQ - tykve.
Jana Šenbergerová
Párkrát jsem se dostala k minigolfu. Dvakrát v lázních a pak se objevil i v areálu našeho města. Docela mě to bavilo, neživila jsem žádné ambice na mistrovstí. Příjemná zábava s pohybem na čerstvém vzduchu, bohužel na docela malém prostoru. Pořádný golf by ale nebyl nic pro mě, protože nemám tu správnou páru, ale v jednom našem parku instalovali DiscGolfové hřiště. Tento golf mě moc baví, i když na své vnučky nemám. Budu si muset sehnat nějaké spoluhráče, se kterými bych mohla hrát častěji.
Marie Měchurová
Golf jsem hrála jen jedenkrát. Když u nás otevřeli golfové hřiště, tak za 50Kč půjčovali hůl a košík míčků. Naběhla jsme celá rodina i s vnoučaty. Žádný talentovaný se neobjevil. Nejvíc zásahů dostal opodál stojící vozík na sbírání míčků.
Granda Nekonata
jj 4 díly :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.