Pepa III.
Úvodní foto: autorka článku

Pepa III.

7. 1. 2022

Naše pravidelná vycházka vedla tentokrát do budovy České pojišťovny ve Spálené ulici, do kostela sv. Ignáce a na Karlov. A proč Pepa III.? Hned vysvětlím.

Velkou raritu ukrývá secesní budova České pojišťovny v pražské Spálené ulici. V kašně pod schody plave živý úhoř. Jmenuje se Pepa a je už třetí od roku 1914. Na prvního vzpomínal kdysi slavný herec Jan Werich.

Prvního úhoře chytil ve Vltavě zaměstnanec pojišťovny Oulík, který se o rybu obětavě staral až do své smrti a dal mu jméno Pepík. Za Pepou chodil malý Jan Werich, jeho tatínek tu pracoval. Pepa dokonce dostal společnici samičku lína Mařenku. Úhoři jsou však v přírodě samotáři, a tak jim ta společnost nedělala dobře a Mařenka uhynula. Pepa přečkal dvě světové války a v kašně prožil úctyhodných 62 let. Tělo je dodnes naloženo v lihu v Národním muzeu.

V kašně ho nahradil Pepa II., který se bohužel nedožil vysokého věku. Během rekonstrukce budovy byl přemísťován, to mu prý nedělalo dobře, v roce 2005 uhynul.

Pepa III. pochází stejně jako jeho předchůdci z Vltavy. Voda do kašny prochází přes obrovské filtry, aby byla kvalitní. Dostává dvakrát týdně 3-5 rybiček, má rád svůj klid, a proto se často ukrývá uvnitř plastové roury.

Krásný výklad o Pepovi nám poskytla recepční pojišťovny, která ho krmí a je s ním v každodenním kontaktu.

Další zastávkou byl kostel svatého Ignáce v Praze, který stojí na Karlově náměstí na Novém Městě. Je to raně barokní stavba s bohatě zdobeným průčelím a věží z let 1665-1699, vznikl jako součást jezuitské koleje (nyní Všeobecná fakultní nemocnice). Od 24. 12. 2021 do 9. 1. 2022 jsou zde k vidění nádherné jesličky. Byly pořízeny v letech 1949-1954. Vytvořil je František Charvát, sochař a řezbář z Uměleckého závodu pro práce kostelní a dekorativní v Kutné Hoře.

Z Karlova náměstí jsme se vydali kolem Muzea Antonína Dvořáka na Karlov. Bývalý klášter augustiniánů kanovníků v Praze na Karlově je původně gotický, barokně přestavěný. Jeho součástí je i Kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého. Klášter založil Karel IV.

Procházku jsme chtěli zakončit na Bastionu XXXI u Božích muk, ze kterého je krásný výhled na Prahu, ale bohužel je do 17. 1. 2022 z bezpečnostních  důvodu pro veřejnost uzavřen.

Prošli jsme zahradou Ztracenka na Albertov, ušli jsme něco málo přes 3 km a představte si, sešlo se nás celkem 34 capáků. Tak krásné počasí počátkem ledna jsme ještě na našich pravidelných procházkách nezažili.

 

Zdroj: internet a výklad recepční z pojištovny. Společné foto pořízeno náhodnou kolemjdoucí

cestování Praha Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Polednová
Alenko a Helenko, děkuji moc za váš komentář.
Helenka Vambleki
Perfektní procházka matičkou Prahou. Je paráda, že se dají v Praze obdivovat i jiné pamětihodnosti :-)
Alena Velková
Zajímavý příspěvek a zejména Pepa mě nadchnul...
Hana Polednová
Jaruško, plánuji navštívit všechna ta místa, která jsme prošli v uvedeném článku. A jelikož to je časově náročnější, před bowlingem by se to nestihlo. Je třeba mít také přestávku na jídlo a přeci jen tam bude i únava. Navíc do kostela se musí předem objednávat a s prohlídkou je to složité. Takže projdem jen okolo. Nebylo by to rozumné, od rána do večera být v pohybu. Mluvím za sebe, já bych to nedala. Třeba zase někdy jindy, vždyť ta setkání mohou být častěji. Zasloužíme si to, za to nedobrovolné dlouhé čekání. Vybirám vhodný termín podle toho, jak kdo může. Oznámím co nejdříve.
Jaroslava Handlová
Zaujal mě celý článek, přestože některá z uvedených míst jsem již navštívila. Ráda bych se podívala i někam dovnitř. Např. ten chrám Karla Velikého znám bohužel jen zvenčí. Na Pepu III. bych se taky podívala, osudy těch úhořů jsem neznala. Tak, kdy se na to vydáme společně? Třeba před bowlingem by to někdy šlo, Hani?
Hana Polednová
Jarmilko a Helenko, děkuji za pochvalu.
Helena Votíková
To mě mile překvapilo, že Pepové pokračují. Hezký článek a fotky.
Jarmila Komberec Jakubcová
Hezká fota a povídání.
Hana Polednová
I dalším moc děkuji za hezké komentáře a pochvalu fotek. Vážím si toho.
Jana Šenbergerová
Moc zajímavá procházka i informace. Dík.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.