Vzpomínka na Mudr. Plzáka

Vzpomínka na Mudr. Plzáka

15. 1. 2022

Když jsem se za svou nastávající přístěhoval do Prahy, po čase se " zděsila "z toho, koho si to vlastně vzala. Zjistila totiž, že : neumím správně chodit, sedět, mluvit, jíst, pít, bavit se se sousedy, nic opravit, uklízet - no prostě kromě jediné činnosti - nic ! Na to nekritizované nadání pak zřejmě na radu starších spolupracovnic reagovala tak, že na mě nakupovala v nějaké myslivecké prodejně nemožné oblečení v nejhorších barvách / zelená a hnědá /, aby si mě v zaměstnání žádná kolegyně ani nevšimla. To se jí vskutku podařilo do doby, než přijela moje matka z návštěvy otce v Indii. Zděsila se mě a oblékla mě v Tuzexu pdle italské módy.

Ani to však mému pochroumanému sebevědomí nepomohlo a já vzpomínal na Koloveč, kde mě měly v Chodských pletárnách " mé propínací zástěry " tolik rády ! Cesta zpět však nebyla možná a já se musel postupně alespoň trochu měnit a přizpůsobovat přáním své " drahé poloviny ". Řeknu Vám, že to nebylo vůbec lehké. Ze společných nákupů jsem se často vracel jako první a z divadelního představení Janáčkovy opery " Liška Bystrouška jsem zdrhnul " už po prvním jednání. Manželka na mne také neustále mluvila, což se dalo celkem zvládnout. Ale představte si tu " hrůzu ", že tvrdě na své otázky vyžadovala odpovědi !

Jednou jsme s kamarádem seděli v pivnici u nás na Jižním Městě a vedle v zasedací síni začala přednáška tehdy nám neznámého psychiatra dr. Miroslava Plzáka. Ze zvědavosti jsme se tam přemístnili a začali poslouchat. Ten člověk si nás okamžitě získal. Stal se " naším GURU " a nevynechali jsme žádnou z jeho dalších přednášek. Dal nám celou řadu rad, jak si máme v mladém manželství počínat včetně návodů, jak řešit případné průšvihy. Dovolil si tam říkat věci, které byly v tehdejším režimu TABU a které  nemohl použít ve svých rozhovorech s p. Šimkem, Kopeckým, Horníčkem a dalšími herci.

" Zatloukat, zatloukat a zase zatloukat " jsme prvně slyšeli právě od něj, i když to později samozřejmě popíral. Jedna naše kolegyně v práci nám prozradila, že jí tato rada skutečně pomohla k udržení manželství. Manžel se ze služební cesty vrátil o den dříve a našel ji s milencem v posteli. Poté mu neustále říkala : " Láďo neblbni, vždyť to byla jenom taková legrace, přísahám Ti, že to bylo " jenom na krajíčku " a k ničemu nedošlo ! Zpitomělý manžel nakonec usoudil,že kvůli " krajíčku " se přece nebude rozvádět se ženou, kterou tolik miluje. Všechny jeho rady určitě znáte z televizních Silvestrů /manželský sex podle jednoduchého programu automatické pračky, požádat přistiženého milence své ženy o půjčku vyšší částky, protože si pro peníze nikdy nepřijde, atd. /.

Já si zapamatoval dvě rady : 1/ Když se moje žena z třídního srazu nevrací ani ve dvě hod. ráno, přeji si, aby byla raději pod nějakým svým bývalým spolužákem, než pod autem, 2/ " Chválit, chválit, chválit ! ", Alenko, děkuji. Žádná jiná žena na světě by nedokázala uvařit takovou dobrotu. Dnes Ti to tak sluší !. Ten úklid bytu jsi udělala přímo vzorně. Marně jsem však očekával nějakou pochvalu z její strany za utření nádobí nebo vynesení koše.

Na závěr ještě pár informací o dr. Plzákovi :

Založil první manželskou poradnu a o svoje poznatky se podělil se čtenáři vydáním několika knih, které šly doslova " na dračku " ! Svým charisma okouzlil takové krásky, jako byla Olga Schoberová, Marie Drahokoupilová i další herečky, které byly vždy na kratší dobu jeho milenkami. Podobně jako pana Horníčka ho postihla velká tragédie v podobě sebevraždy jeho syna, který vyskočil z okna den před maturitní zkouškou ! I když se v jeho stopách snažilo pokračovat i několik dalších psychiatrů, žádný nedosáhl takových kvalit, jako člověk, o kterém jsem se rozhodl napsat. Něco mi říká, že ženy ho na rozdíl od mužů tolik rády neměly. No, to se možná dozvíme v případných komentářích !

 

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Dostal
:-) Doporučuji zapomenutý titul "Smutek všedního dne a smutek jako nemoc", doktor Plzák spoluautor... :-)
Irena Mertová
Jako host pořadů byl zábavný. Jednou jsem se s ním setkala osobně a byl mi nesympatický. Jako k lékaři bych k němu neměla důvěru.
Radana Chybová
A to já zase MUDr Plzáka měla ráda a jeho drsné rady mě provázely zejména v začátcích manželství. To okřídlené zatloukat zatloukat zatloukat považuji za moudrou radu,jak nezranit partnera v případě očividného průšvihu. Kdyby na to přišlo,asi bych to použila taky
Soňa Prachfeldová
Ani mě dr. Plzák neokouzlil, mně někteří psychiatři připadají podivní a přitom si myslí, že spoustu věcí okecají.
Jindra Hubačová
Pana doktora Plzáka jsem nesledovala, byl mi nesympatický. Váše veselé povídání se mi líbí, děkuji.
Zuzana Pivcová
Pana doktora Plzáka jsem znala jen jako hosta různých pořadů. Také se objevil v některých filmech, a to skutečně jako psychiatr. Vadilo mi ale, že radí manželským párům, jak udržet manželství, a sám byl rozvedený.
Václav Soukup
Tak mně můj předpoklad vyšel ! Na jeho přednáškách, které jsem navšťívil také nebyla nikdy přítomna žádná žena a on měl potlesk tak rád, že byl někdy neobjektivní. Rozhodně byl ale velmi zábavný ! Děkuji za Vaš příspěvky.
Věra Ježková
Pan doktor Plzák mi byl docela sympatický. I když jeho humor byl někdy na hraně. Mám asi tři jeho knížky.
Daniela Řeřichová
V 80. letech jsem musela redigovat několik jeho textů. Byl vzdělaný, inteligentní, zábavný. A také sebestředný, arogantní vůči ženám, zvlášť když neuspěl.
Eva Mužíková
Také jsem pana Plzáka " nemusela".

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...