Agentura "DOMOV"
FOTO: autor

Agentura "DOMOV"

9. 2. 2022

Přesně tak jsem pojmenoval mnou založenou soukromou pečovatelskou službu, která byla zaregistrována v dubnu 1990 na Ž.Ú. na Praze 4. Chtěl jsem si vyzkoušet v praxi své podnikatelské schopnosti a zaplnit volný čas mezi jízdami ve vlaku. Vsadil jsem na "jednu kartu", která dokonale vyšla. Spousta mladých lidí v roce 1968 a 69 emigrovala do zahraničí a nedopadla přitom jako já, který jsem byl z Českých Velenic šupem vrácen domů. Ti všichni měli tady doma alespoň jednoho rodiče, o kterého se chtěli dobře postarat, a protože Státní sociální služby ten nápor nezvládaly, využil jsem tzv. díry na trhu.

První věc, kterou jsem udělal, byly kroky vedoucí k nalezení kvalifikovaných pečovatelek. Z řad zdravotních sester v důchodu jsem nalezl několik skvělých žen, bez kterých bych se do této činnosti nikdy nepustil. Ocenil jsem to už u první klientky, kterou byla 90 let stará úžasná babička židovského původu. Bydlela v obrovském domě na Karlově náměstí a u prvního jednání byly přítomny její tři dcery, které žily v New Yorku. Jednalo se o kontrakt na 24 hod. nepřetržité služby v bytě, a tak jsem byl nucen najmout 3 pečovatelky na střídání. Nejstarší dcera byla úspěšná právnička a jednala se mnou ze začátku velice striktně. Až, když jsem ji upozornil, že za 1,- USD / cena byla dohodnuta na 25,- Kč za 1 hod. /, by u nich nesehnala ani nekvalifikovanou Portoričanku, pochopila, že není v doma v "Americe". Proběhla tam jedna zajímavá příhoda, když si moje klientka začala prohlížet moje adeptky. Všechny 3 zdravotní sestry prošly bez výhrad, ale u té čtvrté, co jsem měl na úklid, se stalo něco neobvyklého ! Babička se začala třást hrůzou, držela mě za ruku a prosila mě, abych ji okamžitě poslal pryč. Příslušnice jednoho z nejstarších národů na této planetě v ní neomylně poznala "služebnici ďábla"! Jednalo se o mou známou kartářku, o které jsem již tady na stránkách " Íčka " psal.

Ale i pro ni jsem časem našel dobrou práci. Chodila k několika penzistům 1x týdně kontrolovat obsah jejich ledniček a prošlé potraviny vynášela přes jejich protesty do kontejnerů. Chudáci staroušci vůbec nechápali, jak mohly ty jejich děti v "tý cizině tak strašlivě zblbnout", že nám za to platí ještě peníze!

Svoji roli pana ředitele a majitele agentury jsem si vychutnával i já. Zatímco na vagonech jsem stahoval do pytlů použité prádlo a tahal se s přepravkami piva, ve volných dnech jsem  v obleku navštěvoval své klienty a přijímal v salonku jedné vinárny nové zájemce. Poznal jsem spoustu úžasných seniorů a seniorek, které měli nefalšovanou radost z toho, že si s nimi povídá sám pan ředitel! Byl jsem zkrátka ješitnej - vždyť to, dámy, dobře znáte!

Poznal jsem i nešťastníky, kteří dali příliš brzy všechny své úspory svým dětem, které se pak k nim obrátily zády. Měli s bídou na to, aby si jednou za 14 dnů objednali celkový úklid bytu.

Podnikání jsem ukončil zhruba po roce, protože začalo docházet právě při úklidech ke krádežím vzácných prstenů a ostatních věcí, nebyla mně schválena žádost o odložení daňové povinnosti (pro sebe jsem nevydělal kromě nákladů vůbec nic) a v neposlední řadě se některé pečovatelky "udělaly" za stokorunový poplatek pro sebe, když jim vyšla sázka na citovou závislost klientů.

Přesto nelituji ničeho. Kdo si jen tak mohl popovídat s ruskou kněžnou, operní pěvkyní či se slavným hercem!

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šimková
Tedy pane Václave vy jste byl ale podnikavý. Tleskám!!! Také jsem chtěla podnikat a pomáhat lidem a založila jsem si masážní salonek. Nikoho jsem si nechtěla najmout, protože jsem nikomu nevěřila, že mě nebude okrádat. Masírovala jsem sama, ale nakonec jsem nápor nezvládla.
Václav Soukup
Děkuji za příspěvky a jenom doplňuji, že fotografie je ilustrační a lidé na ní zachycení neměli s agenturou nic společného.
Soňa Prachfeldová
To byla jiste zajímavá práce a zejména zkušenost. Určitě není lehké ručit za ošetřovatelky do hlavy jim šéf nevidí, ale zodpovědnost leží na něm.
Marie Faldynová
Jako opatrovnice malých dětí jsem si krátce po revoluci vydělala taky jen na zdravotní a sociální pojištění, ještě že mne živil manžel. Nechala jsem toho asi po roce.
Hana Rypáčková
Samaritán. Smekám. Většina nemohoucích má i poruchu chování a nařknez z krádeže, z ublížení. Kdo to zvládá? V rodině to je z lásky a vděčnosti. Oplácí ..
Václav Soukup
Máte paní Ivano pravdu v tom, že to nebylo to " pravé podnikání ". Ale nesmíte zapomenout na to, že do té doby se za sociální služby poskytované státem neplatilo téměř nic a rodiče těch emigrantů nemohli pochopit novou situaci. Tenkrát se opravdu nedalo nasadit cenu o 10,- nebo 20,- Kčs výše.
ivana kosťunová
Určitě to byla zajímavá činnost, ale z vašeho vyprávění má dojem, že jste se spíše bavil, než podnikal :)) Vycházím z vlastní zkušenost, že každý podnikatel, který chce prosperovat, musí být nutně workoholík. 25 korun na hodinu? to nemohlo vydat ani na režii. :))
Zuzana Pivcová
Tady byla íčkařka Dáša P., která dělala roky pečovatelku a společnici staroušků v německých rodinách. Také se asi jednalo o práci zprostředkovanou nějakou agenturou. Dáša byla velmi sympatická a empatická. Rodiny ji velmi oceňovaly a měly k ní důvěru, i třeba v době pobytu na dovolené. Určitě by o tom sama řekla víc. Jak by to fungovalo u nás, nemohu posoudit. Jedna bývalá kolegyně z archivu si jako rozvedená s dětmi chtěla přivydělat, přes agenturu dostala úklid v domácnosti mladých podnikatelů. Jednali s ní jako s hadrem.
Granda Nekonata
Dobrý nápad! Bohužel v ČR podnikatelsky stále ještě nereálný.
Alena Velková
Zajímavá zkušenost.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.