Dluhopisy a proč by nás měly zajímat
Foto: Picsart, koláž autorka

Dluhopisy a proč by nás měly zajímat

12. 2. 2022

Máte-li sjednané penzijní připojištění, tak dále ani nečtěte. Máte totiž garanci tzv. nezáporného zhodnocení. To znamená, že ať se děje, co se děje, vaše úspory neklesnou.

Jestliže jste si sjednali doplňkové penzijní spoření, tak zbystřete. Je to „nový produkt“, kterým se rovněž účastníte penzijního spoření, ovšem v tzv. účastnickém fondu. Garanci nezáporného zhodnocení nemáte. A jak já říkám, v případě investování (spoření) přes fondy je jediné jisté to, že vám strhnou odměnu pro správce fondů. Výnos negarantuje nikdo a o ztrátách se s vámi předem nikdo nebaví.

Jak se toho týkají dluhopisy? Většina účastníků toho pojištění si volí konzervativní formu investování. A tou je investování do dluhopisů. Nebudu popisovat, co je to za finanční produkt. Pro nás, co se zajímáme o penzijní spoření, je důležité jen to, že cena dluhopisů, které fondy už nakoupily, v blízké budoucnosti s největší pravděpodobností docela dramaticky klesne. Nemusí. V ekonomii není nic jisté. Proto píšu, že je třeba "pouze" zbystřit. A dávat pozor, aby případně stejně dramaticky neklesly uspořené částky vložené do penzijního spoření.

Nejsem ekonom a uleví se mi, když mi mé pochybnosti kdokoli fundovaně vyvrátí.

Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Ondráček
Já bych jen chtěl podotknout že nazývat dluhopisy konzervativním nástrojem může být zavádějící. Zvlášť v době, kdy spousta podvodníků navolává seniory s nabídkou "výhodných" dluhopisů. Doporučuji si v případě uvažování nad nákupem dluhopisů přečíst poradenské weby jako třeba Rizikovedluhopisy.cz, můžou vám ušetřit trable.
Granda Nekonata
při menších částkách mince ČNB...
Granda Nekonata
10.04 naprostý souhlas
Dana Divišová
Státní dluhopisy je jistota. Bohužel jsem je prošvihla. Další nebudou. Na nákup bytu či domu už musíte mít miliony...a pak vám to nájemce zplundruje...moje dcera pronajímala byt a pak ho raději po opravě prodala.
Dana Divišová
Jde o doplňkové penzijní pojištění. Klasika s příspěvkem. Mohla jsem si vybrat fond. Chtěla jsem vyvážený fond, nevím, jestli by šel časem změnit. Zase, když budeš mít poslední rok nejvíc našetřeno, tak nebudeš riskovat třeba 20% minus v dynamické..ten je akciový a tedy nejistý..
ivana kosťunová
opravuji - je to zase jen pojišťovna obhospodařující všechny fondy, kdo vydělá...
ivana kosťunová
Ještě bych měla poznámku k tomu investování- respektive možnosti měnit v průběhu investování fond, do kterého chci investovat. Zase na základě vlastních zkušeností - ono je to úplně jedno. Vy se jednou za rok dozvíte, jaké zhodnocení měl ten který fond. Tak provedete změnu, z toho který nevydělal, převedete peníze na ten nejvíce zhodnocený, a máte pocit, jak dobře jste to vyřešili. Jenže nikde nemáte záruku, že ten fond bude prosperovat i v dalším roce ! Je to zase jen pojišťovna obhospodařující všechny fondy a navíc opět chytře převedla veškeré riziko ze špatného investování na vás.
Granda Nekonata
15.24 no tě pic :-(
ivana kosťunová
U klasického penzijního spoření na důchod si nemůžete vybrat, kam ta banka investuje. To o čem zde mluvíte, je investiční penzijko. Tam to lze, ale přesné podmínky už neznám. Přestala jsem se o to zajímat zhruba před pěti lety. Jenom chci ještě podotknout na základě vlastních zkušeností, že každý peněžní ústav s vámi uzavře smlouvy které jsou výhodné pro něj - jinými slovy, je to ošetřené tak, aby za žádných okolností pojišťovna neprodělala. Veškeré riziko nesete vy a v případném sporu nemáte zastání. Kdybych tohle věděla před dvaceti lety, asi bych tyhle dlouhodobé produkty neuzavírala. Penzijní spoření , kromě příspěvku od státu, bylo zhodnocené minimálně, nepokrylo to ani inflaci. Ale dá se říci, že jsem neprodělala ani nevydělala. Horší to bylo s životním pojištěním. Uzavírala jsem smlouvu, ve které bylo ustanovení, že si po určitém období budu moci část podílů odkoupit a pokračovat ve spoření dál. Jenže v roce 2016 schválila tehdejší vláda zákon, že podíly si bude moci odkoupit pouze ten, kdo nečerpal úlevu na dani. Poslala jsem okamžitě bance dopis, že jsem dosud úlevu na dani nečerpala, a do budoucna dávám přednost částečnému odkupu před daňovou úlevou. Když jsem ale chtěla odkup zrealizovat, pojišťovna mi to odmítla , že to není možné a zapřela mi, že by tam ode mne nějaký dopis měli. Když jsem se snažila o nápravu prostřednictvím stížnosti u ČNB, odpověděli mi něco ve smyslu , že je sice ošklivé, že se takto chovají, ale oni nemají žádné pravomoce, aby to dali do pořádku. Z toho jsem usoudila , že dohled nad pojišťovnami funguje jenom de jure, nikoliv de fakto, naštvala jsem se a životní pojistku zrušila. Vrátili mi nižší částku, než jsem tam měla naspořenou, a přes veškeré urgence dodnes neposlali řádné vyúčtování. A to jsem si řádně přečetla smlouvu a sledovala veškeré změny. Ale s tím, že když pojišťovna smlouvu nedodrží a já nebudu mít nikde odvolání, jsem opravdu nepočítala.
Dana Divišová
Moniko, založila jsem si minulý měsíc nové penzijko a vybrala jsem si vyvážený fond. Do toho dynamického jsem neměla moc odvahu jít. Je převážně akciový a čert ví, co bude třeba za dva roky s akciemi. 6 let je dlouhá doba. K tomu 230 měsícně, tak snad neprodělám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.