Byl jsem svazák, no a co?
FOTO: wikimedia.org, volné dílo

Byl jsem svazák, no a co?

11. 2. 2022
Můj příběh vzpomínky
Hodnocení:
(4.4 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Václav Soukup
Ty děvčata nastupovala do pletáren hned po ukončení ZDŠ, " Neměly na nějakou politiku hlavu, ale chtěly se o volném čase bavit. Jezdily na zájezdy,zorganizoval jsem pro ně Autoškolu, chodili jsme o žních pomáhat místnímu JZD, upletly dětem v MŠ oblečky na panenky, uzavřely se nějaké závazky ve prospěch výroby. Co na tom bylo špatného ? Vaše jednostrané negativní pohledy jsou pro mne velkým zklamáním , i když chápu, že napsat v dnešní době něco pozitivního o SSM vyžaduje určitý stupeň odvahy !
Olga Škopánová
Paní Kapounová máte pravdu taková byla doba moje matka se každou neděli tajně plížila do kostela, aby svým dětem nepokazila kádrový profil.
Granda Nekonata
12.59 to mě mrzí...
Lenka Kočandrlová
Jak už jsem psala jinde,tak do SSM jsem nešla,nikdy jsem nechtěla být v nějakém stádu. Na vysokou jsem nešla,neměla jsem bůhvíjaké známky a na úču nebo zemědělku se mi nechtělo.Ve třídě skoro všichni šli do SSM během 3. a 4. ročníku nejpozději,aby jim přibyly body k přijetí na VŠ. Moje sestra byla v SSM,měla i ten jejich kroj a účastnila se ráda sjezdů na jisté chatě,kde si užívali všeho možného.Schůze a politika se řešily jen tak velmi okrajově,hlavní bylo družení se vespolek. Když jsem šla do práce,tak ani na jednom pracovišti nebylo SSM ani KSČ organizace,jen ROH a tam byli všichni.
Olga Škopánová
Pane Soukupe jak jsem si přečetla vy na rozdíl od Kataríny to nemusíte tajit.
Marcela Kapounová
Paní Grando, právě také v době normalizace-73. Podala jsem si přihlášku na ekonomku-obor cestovní ruch. Druhá textilní průmyslovka-návrhářství. Na to zapomeň, to ti nepodepíšu. Ty si vybereš učební obor. Tak jsem si právě vybrala aranžérku a tu zlatnici. To ti taky nepodepíšu. Ty si napíšeš kuchařku nebo prodavačku. Ano, je to o tom, kde na školách byl fanatický pedagog oddaný rudé zvůli. Právě v normalizačních letech to byla pro mnoho dětí tragédie, pomstychtivostí jednoho člověka mnoho dětí nemohlo vykonávat to co je bavilo. Tak vidíte, Vám alespoň ta aranžérka nabídnuta byla. Já měla smůlu i v tomto učebním oboru.
Granda Nekonata
Možná to bylo dobou, já se na gympl poprvé hlásila 1975. Prostě ještě normalizace.
Dana Divišová
Paní Richterová, mám stejné vzpomínky. Ale je pravda, že v práci kolegyně o 8 let mladší vyprávěla, že hned v prváku dostali všichni přihlášku, a dokonce musela maturovat ve svazácké košili. Určitě záleželo, jaké kde bylo vedení školy.
Granda Nekonata
8.09 chtěla jsem na gympl z osmé třídy, zkoušky jsem udělala, ale nevzali mě. Důvod neuvedený. Za měsíc přišel papír z ONV a šla jsem s mamkou před nějakou komisi. Tam mi řekli, že se pro studium nehodím a že bych měla jít do učení. Navrhli aranžérku obchodů, zlatnici a do Tonaku dělat klobouky. Tak se táta sebral (vyloučený v 68 z partaje) a šel se mnou na OV KSČ. A tam prosil (byla jsem u toho), aby mě nechali studovat. Za rok jsem dělala zkoušky znovu. Vzali mě. Hned v prváku za mnou přišla třídní profesorka, že je třeba vstoupit do SSM, jestli chci gympl dodělat (viděla, že se dobře učím a chtěla mi pomoci). A tak jsem vstoupila do SSM. Nekrmím, nemám to zapotřebí.
Miloslava Richterová
Dobře tedy, žila jsem jinde než vy a mám jiné vzpomínky, téma splnilo,co mělo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.